26 / 06 / 2024

Altın biriktirenler dikkat! Tüm tahminler ters köşe oldu!

Altın biriktirenler dikkat! Tüm tahminler ters köşe oldu!

Fed’in genişlemeye yönelik temkinli yaklaşımına devam etmesi ve jeopolitik olaylara verilebilecek tepkiler sebebiyle yatırımcıların gündeminden düşmeyen altın fiyatlarının bir süre dalgalı kalmasını bekleniyor.




Yatırımcılar tarafından dikkatle izlenen Fed toplantısından, enflasyonun yüzde 2 hedefine gittiğinden daha fazla emin olunana kadar faizlerin sabit tutulması kararı çıkması son zamanlarda sık sık gündeme gelen ons altın fiyatlarında baskı yarattı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre ons altın, tüm zamanları zirvesi 2 bin 450 doların yüzde 5.5 altına indi. Fakat Fed’in senenin 2. yarısında faiz indirimine başlayacağı varsayımıyla fiyatların kademeli bir artışla yılın son çeyreğinde yeni bir zirve görebileceği belirtiliyor.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ


Ekonomim'den Evrim Küçük imzalı habere göre gündemden düşmeyen ons altın Fed kararı sonrasında resmen 2 bin 308 dolara kadar geriledi. Fed toplantısından çıkan sonuç 2024 yılındaki faiz indirimlerinin sayısının azaldığı ve hala biraz uzakta olduğu biçiminde yorumlandı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre bu da kısa vadede, Fed'den ilk faiz indiriminin ne zaman geleceğine dair daha netlik elde edene kadar altının dalgalı bir biçimde işlem göreceği beklentisi yaratıyor. Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan uzmanlar, önemli bir destek olan 2 bin 302 doların seviyesinin aşağı kırılması durumunda 2 bin 285 dolara kadar geri çekilme olasılığı bulunduğunu belirtiyor.

Altın biriktirenler dikkat! Tüm tahminler ters köşe oldu!

UZMANLAR NE DEDİ?

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan sektör uzmanları, altının yükselişinin, fiyatı destekleyen temel faktörlerin yerinde durması 2024 yılının 2. yarısında da devam edeceğine inanıyor. Fakat ons başına 3 bin dolara ulaşılmasının çok uzak göründüğünü belirtiyor.

Londra Külçe Piyasası Birliği CEO’su Ruth Crowell, “Şu anda altını harekete geçiren en önemli faktörlerden bir tanesi de Çin. Ekonominin durumu, emlak zorlukları ve hisse senedi piyasaları göz önüne alındığı zaman, altın güvenli bir seçim” dedi.

StoneX Asya Pasifik ve Ortadoğu Metaller Bölüm Başkanı Amar Singh da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Borsada işlem gören fonlar ve ABD’den gelen talep gibi perakende yatırım taleplerinin geldiğini henüz görmedik” ifadelerini kullanarak, fiyatların bu sene çok kolay bir biçimde 2 bin 600 – 2 bin 700 dolara ulaşabileceğini bekliyor. 

Metals Focus Genel Müdürü Nikos Kavalis da açıklamasında “3 bin dolar, buradan itibaren yüzde 30 yükseliş anlamı taşıyacağı anlamına geliyor ki bu da zaten ciddi kazançlar elde ettiğimiz göz önüne alındığı zaman oldukça fazla bir rakam” uyarısını yaptı.

Citi analistlerine göre ise güçlü fiziki talebin, merkez bankası alımlarının ve makroekonomik faktörlerin fiyatları önümüzdeki 12 ay içerisinde 3 bin dolara çıkaracağı beklentisini koruyor.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre UBS’deki analistler de, altına ilişkin olumlu görüşlerini tekrarlayarak, söz konusu düşüşlerin satın alınması gerektiğini söylüyor. UBS, devam eden jeopolitik riskler ve yaklaşmakta olan ABD seçimlerini satın alma sebebi şeklinde gösteriyor.

Çiftçilere bayram müjdesi: Hesaplara tam 88.3 milyon TL yattı! Hemen e-Devlet'ten kontrol edin!

Skoda Octavia'nın Haziran 2024 fiyatları resmen açıklandı! 200 bin TL'lik dev fırsatı duyan inanamadı!

Emlak Konut GYO'dan 2024'ün ilk çeyreğinde 6.2 milyar TL'lik satış!

 


Geri Dön