27 / 04 / 2024

Altın dolar derken yatırımcılara darbe başka yerde geldi

Altın dolar derken yatırımcılara darbe başka yerde geldi

Altın veya dolar derken yatırımcıya darbe başka bir yerden geldi. Dolar endeksinin 20 yılın zirvesine çıkması gümüş yatırımcısını hüsrana uğrattı. Son bir ayda yüzde 13.6 gerileyen fiyatların 1 yıllık kaybı yüzde 26.56 oldu.



Herkesin gözü dolar ve altın fiyatlarındaydı. Fakat dünya genelinde milyonlarca kişinin yatırım yaptığı gümüş hiç beklenmeyen bir düşüşe girdi. ABD dolar endeksinin çok güçlenmesi ve piyasalarda resesyon başlayacağına dair korkular bu hafta fiyatları 19 doların altına indirdi. Bu da gümüşün son 1 aydan beri devam eden ve önlenemeyen düşüşünün devam etmesine neden oldu. 

1 YILLIK KAYIP DA ÇOK BÜYÜK

ABD dolar endeksinin son yirmi yılın zirvesine çıkması gümüş piyasalarında hüsran yarattı. Bu hafta önce psikolojik 20 dolar barajını aşağı doğru kıran ons gümüş, satışların hızlanmasıyla bir anda kendini 19 doların altında buldu. Şu sıralar 19 doların biraz üzerinde hareket eden kıymetli metal, son 2 yılın en düşük seviyelerine geri çekilmiş oldu. Son bir ayda yüzde 13.6 gerileyen fiyatların 1 yıllık kaybı yüzde 26.56 oldu.

EKONOMİK GÖRÜNÜMDEKİ BOZULMAYA KARŞI ÇOK HASSAS 

Gümüş, endüstriyel kullanımının yoğun olması nedeniyle, bir resesyon tehdidi ortaya çıktığında negatif etkilenen ilk yatırım varlıklarından biri oluyor. Yani Gümüş piyasaları ekonomik görünümdeki bozulmayı karşı çok hassas.  ABD dolar endeksinin güç kazanması doları güvenli liman yaparken, normal koşullarda ekonomik daralmaların yaşandığı bir dönemde değerli metallerin değer kazanması beklentisine karşın ons gümüşün performansı giderek zayıfl ıyor. Ons gümüşün düşüş trendini değiştirebilmesi için dirençli ve kalıcı yukarı yönlü hareketlere ihtiyacı var.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön