29 / 04 / 2024

Altın fiyatlarında Powell etkisi: FED'in faiz kararı sonrası düşüşe geçti

Altın fiyatlarında Powell etkisi: FED'in faiz kararı sonrası düşüşe geçti

Federal Reserve (Fed), politika faizini yüzde 5,50 seviyesinde sabit tutarak beklenen kararı aldı. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell, basın toplantısında gelecekte faiz oranlarına yönelik herhangi bir ipucu vermemesi ve ekonomik büyümede yavaşlama beklentisi ifade etmesi, altın fiyatlarında negatif bi



Dünya piyasaları, Federal Reserve'in (Fed) faiz kararına yoğunlaşmıştı ve Fed, faiz oranlarını değiştirmeyerek yüzde 5,50 seviyesinde sabit tuttu. Fed Başkanı Jerome Powell, gelecekteki faiz oranlarına yönelik herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındı, ancak genel ekonomik görünüm hakkında olumsuz bir perspektif çizdi. Powell, iş gücü talebinin arzı aştığını belirtirken, "Enflasyon hala hedefin üzerinde seyrediyor, GSYH güçlü ancak yavaşlayacağını tahmin ediyoruz. Politika duruşunu yeniden yüzde 2'lik enflasyon hedefine getirme konusunda henüz emin değiliz, daha sıkı koşulların devam etmesi gerekebilir" dedi.

"DÜNYAYI TAKİP EDİYORUZ"

Küresel çapta yaşanan ekonomik sıkıntılar, yüksek enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail-Hamas çatışmasının olduğu ortamı da değerlendiren Powell, Aralık toplantısına kadar veriler gelecek ve finansal koşulları, dünyayı da takip ediyoruz. Ara verildikten sonra faiz yükseltmenin zor olacağı değerlendirmeleri doğru değil" ifadesini kullandı.

Powell, "Kararlarımızı toplantıdan toplantıya değerlendiriyor ve para politikamızı sıkılaştırmaya devam etmeyi düşünüyoruz. Dikkatli bir yaklaşım benimsiyoruz, çünkü bu aşamada oldukça kritik. Bilanço daraltma hızını değiştirmeyi planlamıyoruz. Uzun vadeli faiz oranlarında artışa kıyasla parasal sıkılaştırmanın etkisinin sınırlı olabileceğini gözlemliyoruz. Bankacılık sektörünün son derece dayanıklı olduğuna inanıyoruz ve faiz artışlarının bu sektörü önemli ölçüde etkilemediğini düşünüyoruz. Kamuoyunun enflasyonun aşağı yönlü olacağına dair inancı, bu mücadelenin kazanılması açısından son derece önemlidir." diye konuştu.

ALTIN TEPKİ GÖSTERDİ

Fed'in faiz oranlarını sabit tutmasının ve Powell'ın geleceğe dair belirsiz açıklamalar yapmasının ardından altın fiyatları düşüş yaşadı. Ons altın, 1980 dolar seviyelerinden 1969 dolara kadar gerileyerek şu an itibariyle 1974 dolardan işlem görüyor.

Gram altın da ons altındaki bu düşüşten etkilendi ve 1793 liraya kadar geriledi. Şu an itibariyle 1797 lira seviyelerinden alıcı buluyor.

Emeklileri sevindirecek haber Denizbank'tan geldi: İşte Kasım ayı emekli promosyonu rakamları

Son dakika! Kandilli Rasathanesi duyurdu: Elazığ'da korkutan deprem

Son Dakika... Piyasaların merakla beklediği Fed faiz kararı açıklandı: Yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit kaldı


Geri Dön