29 / 06 / 2024

Altın mı dolar mı? Yatırımcıların gözde sorusunun yanıtı ünlü kripto fenomeninden geldi!

Altın mı dolar mı? Yatırımcıların gözde sorusunun yanıtı ünlü kripto fenomeninden geldi!

Pek çok kişi altın mı yoksa dolar mı alması gerektiğini araştırırken, merak edilen sorunun cevabı ünlü kripto fenomeninden geldi. Peki altın mı dolar mı? 



 

Türkiye İstatistik Kurumu, geçtiğimiz mayıs ayına ilişkin merakla beklenen "finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları"nı açıkladı.

TÜİK tarafından açıklanan istatistiklere göre Mayıs ayında en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 6,89, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,44 ile BIST 100 endeksinde oldu.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırım araçları arasında yer alanmevduat faizi (brüt) yüzde 1,19 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) de yüzde 0,38 reel getiri sağlarken, Euro yatırımcılarına yüzde 1,44, dolar yüzde 2,25 ve külçe altın ise yüzde 3,72 kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiği zaman mevduat faizi (brüt) yüzde 0,19, DİBS yüzde 0,99, euro yüzde 2,79, dolar yüzde 3,58 ve külçe altın yüzde 5,03 oranlarında yatırımcılarını kayba uğrattı.

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde en yüksek getirinin BIST 100 endeksinde olduğu görülürken, borsa yatırımı tercih etmek isteyenler de altın mı yoksa dolar yatırımı mı yapması gerektiğini araştırmaya başladı. Peki altın mı dolar mı? 

Kripto fenomeni Murat Ali Calman da resmi X hesabı https://x.com/calmanmuratali üzerinden altın ve dolar yatırımı ile ilgili yine çok konuşulacak bir paylaşım yaptı. 

Murat Ali Calman paylaşımında Altın mı dolar mı sorusuna "Bence ikisi de Yatırım değil tasarruf ürünüdür. Ama "Hocam ben ya dolar alacağım ya altın alacağım" diyen varsa bunun cevabı altındır." yanıtını verdi.

Murat Ali Calman'ın paylaşımı şu şekilde:

ALTIN mı DOLAR mı?

Bence ikisi de Yatırım değil tasarruf ürünüdür.

Ama "Hocam ben ya dolar alacağım ya altın alacağım" diyen varsa bunun cevabı altındır.

Ons altın ve kurun pozisyonu düşünüldüğünde altın, doların çok daha üzerinde getiri bırakır

#usdtry #dolartl

Murat Ali Calman'ın paylaşımına şu yorumlar geldi:

 

Bu sistemle evler ucuza satılıyor: Kira Garanti Sistemi nasıl işliyor? 

Rize'de fıkraları solda sıfır bırakacak olay: 12 metrelik direğin üzerine 70 metrekarelik ev yaptı!

Ev sahipleri şimdiden kira zamlarını yapmaya başladı: Yüzde 25 sınırı kalkınca ne olacak?


Geri Dön