03 / 05 / 2024

Altın silkelenip tozunu attı 2023'te çift haneli yükselecek!

Altın silkelenip tozunu attı 2023'te çift haneli yükselecek!

ABD'de ve Avrupa'da yükselen faiz oranları ve güçlü dolar, bu yıl altın piyasalarında büyük bir baskı yarattı. Ancak ABD’den gelen düşük enflasyon verisiyle altın üzerindeki tozu silkeledi ve uzun süredir beklenen yukarı yönlü harekete başladı. Bu hareketin sürmesi ve gelecek yıla ait senaryolarda,



Uluslararası piyasalarda spot altın fiyatları, ABD dolarının zayıflaması ve ABD Hazine kağıdı getirilerinde düşüşün etkisiyle bu hafta 1.740 dolara kadar yükseldi. ABD’de manşet enflasyon yüzde 7.7 ile yüzde 7.9'luk beklentinin altında kaldı. Çekirdek enflasyon göstergeleri de eylül ayına göre geriledi ve beklentilerin altında kaldı. Verilerin açıklanmasının ardından Fed'in aralık ayında yapacağı toplantıyla ilgili faiz artışı beklentileri 50 baz puana geriledi. Altında uzun vadeli yükseliş beklentileri de güçlenirken Fed’in faiz artışı döngüsünün yavaşlamasıyla 2023 yılında altının yükseliş anlamında güçlü adımlar atacağı yolundaki beklenti de arttı

- Saxo Bank tarafından yapılan analizde bu hafta 1.675-1.680 desteğinin üzerine kırılmanın ardından piyasanın kilit bir seviye olan 1.735 dolar seviyesine odaklandığı ifade edildi. Banka bunun üzerinde bir kırılmanın, piyasada yeni bir canlanmaya işaret edeceğini ve tırmanışın sürebileceğini açıkladı.

- İsviçre Bankası UBS'e göre, 1.700 doların üzerindeki işlemler daha büyük bir hareketin başlangıcı olabilir. Bankanın değerli metaller uzmanı Joni Teves, 2023 sonuna kadar ons başına 1.900 dolara yükselmesini beklediklerini açıkladı. UBS, Fed'in 2023'te agresif sıkılaştırma döngüsünü bitirmesinin yanı sıra yıl sonuna kadar faiz oranlarını 175 baz puan düşürmesini bekliyor. Teves, tarihsel olarak, faiz oranlarındaki her yüzde 1'lik indirim için altın fiyatlarının yüzde 19 artış olacağını açıkladı.

-Goldman Sachs ise ABD ekonomisinde büyük bir resesyon yaşanması halinde altın fiyatına ilişkin rakam vererek ons başına 2.250 dolar seviyesine doğru bir ralli yaşanabileceğini kaydetti.

-Credit Suisse ise diğer bankaların aksine düşüş trendine devam etmesini bekliyor. Bankaya göre destek, son zamanlardaki en düşük seviye 1.614 dolarda görülüyor. Bunun altında sırasıyla 1.560 dolar ve 1.451 dolar bulunuyor. Ancak 1.680 doların üzerinde ikna edici bir haftalık kapanış baskıyı hafifletebilir” şeklinde açıklama yaptı. (Dünya)

Altın 7 ay sonra şaşırttı!

Altın bugün ne kadar? 11 Kasım 2022 gram altın kaç TL? İşte altındaki son durum

İslam Memiş'ten dudak uçuklatan altın yorumu! İşte altında yeni zirve


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön