27 / 09 / 2024

Altın vize peşindeki Rusların konut tercihlerinde artık Türkiye yok!

Altın vize peşindeki Rusların konut tercihlerinde artık Türkiye yok!

2024 yılının Ocak-Haziran döneminde, Rusya vatandaşları için en popüler gayrimenkul alım ülkeleri Fransa, Endonezya (özellikle Bali), Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kıbrıs ve İspanya olduğu belirtildi.





Bu yılın Ocak-Haziran döneminde, Rusya vatandaşları için en popüler gayrimenkul alım ülkeleri Fransa, Endonezya (özellikle Bali), Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kıbrıs ve İspanya şeklinde oldu. Türkrus’ta yer alan habere göre Bu ülkelerde gayrimenkul yatırım talepleri bir önceki seneye kıyasla önemli ölçüde artış gösterdi. Altın vize peşine düşen Rusların artık konut alımı için Türkiye’yi tercih etmediği belirtildi. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre özellikle Fransa, Bali ve BAE’de yapılan talepler yüzde 15 artış gösteren Kıbrıs ve İspanya’da bu oran yüzde 10 seviyelerine çıktı.

Fransa’da gayrimenkul sahipliği, oturma izni alma imkânları sunduğu için oldukça büyük ilgi görüyor. Fransa’da oturma izni almak amacıyla en popüler programlar arasında yer alan belli alanlarda yetenek sahibi kişileri kapsayan "Pasaport-Yetenek" programı, yatırımcıların da oldukça ilgisini çekiyor. Özellikle Paris ve Côte d'Azur bölgelerinde küçük daireler ve lüks konutlar büyük talep görüyor.

Kıbrıs ise, 300 bin Euro ve üzeri gayrimenkul alımıyla kalıcı oturma izni sağlarken, Kıbrıs'ta, özellikle IT sektöründeki göç sebebiyle yoğun bir talep artışı gözleniyor; 2023 yılında Kıbrıs'ta 12 bin Rusya vatandaşına oturma izni verildi.

RBC tarafından yapılan araştırmaya göre Bali'de Rusların gayrimenkul yatırımlarına olan ilgisi hızlı bir şekilde artış gösteriyor. Endonezya’nın Bali adasında gayrimenkul yatırımı, 350 bin dolar ve üzeri mülk alımıyla “altın vize” imkanı sunuyor. Bali'nin ayrıca yüzde 5’lik yıllık ekonomik büyümesi ve turizm sektöründeki gelişmeler, bölgenin cazibesini de oldukça artırıyor. Özellikle lüks tatil köyleri ve otel zincirlerinin adada varlık göstermesi, yabancı yatırımcıların da oldukça ilgisini çekiyor.

Altın vize peşindeki Rusların konut tercihlerinde artık Türkiye yok!

BAE, özellikle Dubai’deki Business Bay ve Dubai Marina bölgeleri Rus yatırımcılar tarafından yoğun talep görürken söz konusu bu bölgelerde 1-2 yatak odalı daireler 400 bin dolardan başlayarak yatırımcının ilgisini çekiyor. BAE'de gayrimenkul yatırımı yoluyla alınan “altın vize” programı da da ilgi odağı olurken Umman ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde sunulan yeni yatırım fırsatları, bazı yatırımcıların BAE’den bu ülkelere yönelmesine sebep oluyor.

Bu yıl Tayland’a olan talep yüzde 70 oranında artış gösterdi. Söz konusu bu artış, özellikle yeni açılan doğrudan uçuşlar ve iyileştirilmiş olan ulaşım altyapısından kaynaklanıyor. Ayrıca, Tayland’da gayrimenkul yatırımları yıllık yüzde 12-15 oranında kira getirisi sağlıyor, bu da Rus yatırımcılar için önemli bir cazibe merkezi haline geliyor. Tayland'da, adalardaki lüks villalar ve tatil köyleri de özellikle yatırımcılar tarafından tercih ediliyor.

Rus yatırımcılar, daha önce ilgi göstermedikleri Vietnam, Kamboçya ve Mauritius gibi pazarlara yönelirken, Vietnam ve Kamboçya’da yapılan gayrimenkul alımlarının yıllık yüzde 40’a kadar çıktığı öne sürülürken, kâr potansiyeli sunan, bu bölgelerde düşük giriş maliyetleri de yatırımcıların dikkatini çekiyor. Mauritius da yüksek kira getirisi ve vergi avantajlarıyla öne çıkıyor. 

 

Emlakjet Sakarya'da 270 bin TL'lik arsa hediye edecek!

Ünlü ekonomist açıkladı: Borç parayla sadece gayrimenkul yatırımı yapabilirsiniz!

Rekabet Kurulu'ndan Kalamış Yat Limanı’nın özelleştirilmesine onay!


Geri Dön