02 / 05 / 2024

Altına dayalı kira sertifikası nedir?

 Altına dayalı kira sertifikası nedir?

2 Ekim 2017 Pazartesi günü Hazine, Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası için Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla talep toplamaya başlayacak. Peki Altına dayalı kira sertifikası nedir? Altına dayalı kira sertifikası ne işe yarar? diyorsanız işte yanıtı...



 

Hazine Müsteşarlığı yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması için altına dayalı kira sertifikası çalışması yaptı. Bu sisteme göre yatırımda bulunanlar, altın değerlendiği sürece ödeme alacak ve devlet tahvilinin kendi ekonomik getirisinden faydalanmış olacak. 


Altınlar hiçbir iskontoya tabi tutulmadan saflığı oranında birebir kabul edilecek, yatırımcılar hiçbir kayba uğramayacak. Başvuru için alt tutar sınırlaması bulunmayan bu uygulamada, teslim edilen altın karşılığında müşterilere hesap cüzdanı verilecek.


Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikaları Merkezi Kayıt Kuruluşu bünyesinde kayden saklanacak ve yatırımcı tarafından izlenebilecek. Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilecek bu senetlerden elde edilecek kazançlar üzerinden herhangi bir vergilendirme söz konusu olmayacak. Yatırımcılar, 2 yıl vadeli bir senede yatırım yapıyor olmakla birlikte, bu senetler karşılığında 6 ayda bir kupon/kira geliri elde ederek altın yatırımlarına kazanç sağlayabilecek, bu kazançlarını veya istemeleri durumunda senedin vadesinden önce işlemiş geliri ile anaparalarını kısmen veya tamamen Türk Lirası karşılığı olarak alabilecek.


 Altına dayalı kira sertifikası ne zaman başlıyor?


2  Ekim 2017 Pazartesi günü Hazine, Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası için Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla talep toplamaya başlayacak.


2-6 Ekim arası Ziraat Bankası’nın tüm şubelerinde değil, belli şubelerinde talep toplanacak. Hangi şubelerin talep toplayacağı www.hazine.gov.tr/ ve www.ziraat.com.tr internet sayfalarında ilan ediliyor. Bankaların altın günlerinde her türlü altın ve altın içeren mücevherat uzmanlarca değerlendiriliyordu. Hazine’nin altın tahvilleri ve sertifikaları için sadece 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecek.




Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com 

 

 


Geri Dön