Altınbaş gayrimenkule altın çemberle girdi!
Habertürk Gazetesi köşe yazarı Serpil Yılmaz bugün ki köşe yazısında 'Altınbaş gayrimenkule altın çemberle girdi' başlığını ele aldı. İşte, Serpil Yılmaz'ın köşe yazısı;
Gayrimenkul sektörü; talebin yüksek olduğu “sat-yap” dönemi biterken, yeni ulaşım projeleriyle ivme kazanıyor.Bu duruma tam da uyan bir örnek: İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes ve Altınbaş Mücevherat Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş’tan, Ömerli’deki “Kasaba” projesinde bir araya gelmelerinin öyküsünü dinliyoruz.
Lokasyon, lokasyon, lokasyon...
Tanes haritayı açıyor ve Kasaba projesinin yerleşim planını gösteriyor.
Yapımı süren Kuzey Marmara Otoyolu ile 3. köprü, Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy- Taşdelen metro hatları ve bağlantı yolları sayesinde, 2’nci köprü yoluna 3 kilometre mesafede konumlanan Çekmeköy sınırlarındaki Kasaba projesi, Ataşehir’de inşa edilen İstanbul Finans Merkezi’ne erişim kolaylığıyla çeperden merkeze geliyor...
“Kasaba’dan Balıkesir’e 1.5 satte gidilecek” diyen Tanes, Anadolu yakasındaki projelerdeki canlanmayı; “altın çember” olarak tanımlanan İstanbul-İzmir arasında ulaşımı 9 saatten, 3.5 saate indirecek “İzmit Körfez Geçiş ve Otoyol Projesi”yle ilişkilendiriyor.
İKİNCİ LOKOMOTİF İL İZMİR OLACAK
Güney Marmara ile Kuzey Ege’yi birleştirecek “altın çember” sayesinde, Anadolu yakasının “yatakhane” olmaktan çıkacağını söylüyor.“Sanayi ve işyeri yatırımları Balıkesir’e doğru kayıyor. Solda Çanakkale, sağda Körfez geçişleri İstanbul’un yükünü hafifletecek. İhracata dayalı yatırımlar için Ege alternatif haline geliyor. İstanbul’un emek yoğunluğu azalacak. İzmir’in İstanbul’dan sonra ikinci lokomotif il olma şansı doğdu.”İş GYO’nun portföyünde yer alan ve 2013 yılında teslim edilen Tuzla “Çınarlı Bahçe” projesindeki 460 konutun tamamı ilk yılda satılmış. İş GYO, İzmir Konak’ta, Ege’nin ilk karma projesi olan “Ege Perla” konutlarını da metrekaresi 3 bin 500 dolardan sattı.305 milyon dolar yatırımla Kartal’da başlattıkları “Manzara Adalar” projesi de yine “altın çember”in çocuğu...
“İŞ ALTINHAS” HAYALDİ, GERÇEK OLDU
İmam Altınbaş ilk gayrimenkul projesini İş GYO ile yapmaya karar verirken; adında “altın” geçen bu vizyondan mı etkilendi?Son 2.5 yıldır Tanes ile görüştüklerini söylüyen Altınbaş, “Tanes ile önce birlikte Cannes’da düzenlenen MIPIM Fuarı’na gittik. Orada ‘Sizle olursa gayrimenkul işine girerim’ dedim. Bekledim, kazandım” diyor.
Tanes ayrıntıları anlatıyor:
“En son 2004 yılında 1. ve 2. etap vilları teslim ettiğimiz Kasaba projesinde ortağımız olan Koray Yapı, gayrimenkul geliştirme işinden çıkınca, devreye Altınbaş girdi. Koray’ın 3’üncü etapta yüzde 65 olan payını, Altınbaş’ın kurduğu şirketi Altınhas 55 milyon liraya satın aldı. Yüzde 50’si İş Bankası iştiraklerine (Mipaş ve Anadolu Hayat Emeklilik), yüzde 50’si Altınhas’a ait olan ‘İş Altınhas’ şirketini kurduk. Toplam 200 milyon liraya mal olacak Kasaba’nın 3’üncü etabını birlikte yapacağız.”
ÜÇ ÖĞLE YEMEĞİNDE ANLAŞTILAR
İş Altınhas’ın yönetim kurulu başkanlığını da üstlenen Tanes, resmen bundan 6 ay önce başlayan ortaklık sürecini özetliyor:
“İmar, iskân ve ruhsat izinleri yeni tamamlandı. Koray İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Yerçil ile Altınbaş, üç öğlen yemeğinde anlaşmaya vardılar.”
Ben biraz daha geriye gideyim...
17 Ağustos 1999 depremiyle İstanbul’un kuzeyine olan ilgi, gayrimenkul yatırımcılarını Ömerli’ye yönlendirmişti...
Ömerli’nin imara açılması, su havzasına yakın olması nedeniyle mahkemelerin de konusu olmuştu.Tabii İş Koray’ın (yüzde 65 Koray, yüzde 35 İş Bankası) o yıllarda satın aldıkları, toplam 1 milyon 40 bin metrekarelik Kasaba arazisinde, en büyük şanslarından biri de arazinin ilk sahibi Simtel’in içine düştüğü ekonomik kriz olmuştu.
Kasaba’da 1. ve 2. etaplarda yer alan toplam 290 villanın satışı 2004 yılında tamamlanmıştı. Metrekaresi bin 300 dolara satılan bu villalar, ikinci elde 4 bin 500 dolara alıcı buldu.
İş Altınhas’ın yapacağı 160 bin metrekarelik arazide 156 villanın yer aldığı 3’üncü etabın dışında, Kasaba’nın 4’üncü ve 5’inci etapları için de çalışmalar sürüyor.
Artık üzerinde köprüler, otoyollar inşa edilen Ömerli havzasının, yapılaşmaya mesafeli durması mümkün mü?
Habertürk - Serpil Yılmaz