Altınbaş Holding 350 milyon dolarlık yatırım yapacak!
Altınbaş Holding, 2017 yılına yeni yatırım kararlarıyla girdi. Sağlık, mücevher ve enerji sektörlerine 50 milyon dolarlık ayıran Altınbaş Holding Kıbrıs'ta bir otel yatırımı da yapmayı planlanıyor.
Altınbaş Holding, 2017 yılına önemli yatırım kararlarıyla girdi. Grup, bu yıl sağlık, mücevher ve enerji sektörlerinde planladığı yatırımlara 350 milyon dolarlık bütçe ayırdı. Ayrıca Kıbrıs'ta bir otel yatırımını da gündemine aldı. Altınbaş Holding Onursal Başkanı Ali Altınbaş, "Bu yıl yatırımlarla var olanları güçlendirme yılı olacak. Agresif bir büyüme yılı olmayacak" diye konuşuyor.
Ana işi mücevheratın yanı sıra enerji, finans ve eğitim sektörlerinde faaliyet gösteren Altınbaş Holding, 2017 yılında mevcut sektörlere ek olarak sağlık alanında hastane yatırımını devreye alacak. 350 milyon dolarlık yatırım planıyla hareket eden grup, 7 milyar TL olan cirosunu ise bu yıl yüzde 15 artırmayı hedefliyor. Altı kardeşin yönetim kurulunda yer aldığı ve dönüşümlü olarak her beş yılda bir yönetim kurulu başkanlığını bir kardeşin üstlendiği Altınbaş Holdingde şu anda yönetim kurulu başkanlığı görevini Vakkas Altınbaş yürütüyor. Onursal başkan ise Ali Altınbaş. Bu yılın agresif büyüme yılı olmadığını dile getiren Altınbaş Holding Onursal Başkanı Ali Altınbaş, yatırımla var olanları güçlendireceklerini söylüyor. Ali Altınbaş, grubun hedeflerini ve yatırım planlarını Ekonomist'e anlattı.
Altınbaş Holding'in ulaştığı büyüklüğü tarif eder misiniz?
Holdingin faaliyet gösterdiği finans, enerji, mücevherat ve eğitim, gelirimizde eşit bir ağırlığa sahip. Grubun 2 bin 500 çalışanı var ve 2016 yılını 7 milyar TL'lik ciro ile kapattık. 12 şirketin yer aldığı grubumuzun bulunduğu her sektörde ilk üç arasında olması için çalışıyoruz. Mesela mücevherat sektöründe ilk üçün içindeyiz. Enerjide ilk 10 şirketten biriyiz. Finansta ise olduğumuz üç pazarda da giiçlüyüz. Finansta Türkiye, Ukrayna ve Kuzey Kıbrıs'ta yer alıyoruz. Kıbrıs'ta özel bankalar arasında Creditwest Bank ile ilk üç arasındayız. Türkiye'de Creditwest Faktoring ile halka açık olan tek faktoring şirketiyiz. Bu yapıyı daha da üst noktaya taşımak üzere çalışıyoruz.
Holdingi halka açma girişiminiz vardı. Bu konuda geldiğiniz nokta nedir?
Halka açılma konusunda isteğimiz var ve çalışıyoruz. Zamanlamayı doğru yapmak gerekiyor. Hem büyüme hem de yönetimin sağlıklı olması ve sürdürülebilirlik açısından halka açılmanın doğru olduğunu düşünüyoruz. Zamanı geldiğinde halka açılmayı planlıyoruz. Ana hedefimiz önce holdingi halka açmak. Bir diğer önemli neden de bildiğiniz, gibi altı kardeşin yönettiği bir grubuz. Halka açılarak herkesin hisse yapısını daha iyi yönetmesini sağlamak istiyoruz. Bunun için de ilk etapta halka açık hisse oranının yüzde 25 olmasını hedefliyoruz. Dediğim gibi çok ortaklı bir grubuz ve altı kardeş ve çocuklarla beraber toplamda 32 ortaklı bir yapıdayız.
Gözlerin referandumda olduğu bugünlerde grubun yatırım planlarından söz eder misiniz? 2017 yılı için büyüme beklentiniz nedir?
Holding olarak bu yıla daha tedbirli bakıyoruz. Dünyada ciddi bir belirsizlik ve bunun yarattığı sıkıntılar var. Bunların yavaş yavaş biteceğini düşünüyoruz. Türkiye'deki durum referandumdan sonra netleşecek. Biz 2017 yılına pozitif bakıyoruz. Türkiye 80 milyonluk ciddi bir nüfusa sahip. Bu kadar zor süreçlerden geçmemize rağmen üniversitemizde yabancı öğrenci sayısı yüzde 100 arttı. 7 bin 600 öğrencimizin bin 200'ü yabancı uyruklu. Avrupa ve ABD'nin Ortadoğu ve çevre ülkelere olan tutumu Türkiye'nin popülaritesini artırıyor. Türkiye çekim merkezi oluyor. Biz de bu doğrultuda 2016'da yüzde 11 olarak gerçekleşen büyümeyi 2017'de yüzde 15 olarak öngördük.
Yatırım konusunda nasıl bir bütçe ile ilerliyorsunuz?
2017 için yatırımlarımızın en büyüğü 100 milyon dolar ile hastaneye olacak. Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi için bir hastane yapacağız. 2019 yılında açmayı planladığımız üniversite hastanesi ile yeni bir sektöre girmiş olacağız.
Bu yatırım nerede planlanıyor?
Grubumuza ait Pivalepaşa, Avcılar, Bağcılar'da arsalarımız var. Adı Kemerburgaz Üniversitesi Hastanesi olacak. Şu an çalışmalar sürüyor. Yeri netleştirdiğimizde hemen kazmayı vuracağız. Bu hastane 300 yataklı olacak. Sağlık sektörünü çok önemsiyoruz ve fırsat görüyoruz. Türkiye çevre ülkelerde sağlık alanında çekim merkezi haline geldi. Turizm sektörü son gelişmelerden yüzde 30 civarında etkilendi fakat sağlık neredeyse hiç etkilenmedi. İnsanlar tedavileri için gelmeye devam ettiler. Afrika, Asya, Doğu Avrupa ve Ortadoğu'dan (Suriye, Irak, Libya) üniversitemize çok ilgi var ve üniversitemizde eğitime gelen yabancı öğrenciler de en çok sağlık alanıyla ilgileniyor.
Sağlık dışında grubun girmeyi düşündüğü ve yatırım gündeminde yer alan başka sektör var mı?
önümüzdeki beş yıllık süreçte grubu en az iki katı büyüklüğe taşıyacağız. Bunun için de uzun vadeli bakacak olursak savunma sanayiine çok sıcak bakıyoruz. Ama bu yıl var olanları güçlendirme yılı olacak. Yani yeni alanlara girerek agresif bir büyüme yılı olmayacak. Fakat bulunduğumuz alanlarda yaklaşık 350 milyon dolarlık yatırım öngörüyoruz. Sağlık sektöründeki 100 milyon dolarlık yatırımın yanı sıra mücevheratta 50 franchise mağaza açılacak. Şu an 90 mağazamız var, 15 i bizim gerisi franchise. Enerjide ise ortaklık ve satın alma gündemimiz var. Kıbrıs'ta da önemli bir yatırım gündemimiz bulunuyor. Turizm alanında önemli bir otel yatırımı planlıyoruz. Bir de üç aya kadar adaya LPG olarak gaz vermeyi planlıyoruz. Adanın gaz dağıtan ikinci şirketi olacağız. Bu yatırımlara ek olarak Kemerburgaz Üniversitesi'ni Kıbrıs'a da taşıyacağız.
Grubun Kıbrıs'ta bir de bankası bulunuyor. Türkiye'de bankacılık sektörüne bakışınız nedir?
Bizim şu anda Türkiye'de fınans alanında sadece bir faktöring şirketimiz var. Yeni şeyler de olabilir. Bir ara yatırım bankası düşündük ama 2008'den sonra askıya aldık. Hala yatırım bankacılığına sıcak bakıyoruz. Ortam nedeniyle şimdilik bu yatırım düşüncemiz askıda olsa da girmeyi istediğimiz bir alan.
"GİRNE'DE LÜKS OTEL İNŞA EDECEĞİZ
1975'ten bu yana Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde önemli yatırımları devreye alan Altınbaş Holding, bugüne dek bu ülkede 1 milyar dolarlık yatırım yaptı. Enerji ve mücevherat alanlarında yatırımları olan grup, turizmde de önemli bir yatırıma hazırlanıyor. Holding, Kıbrıs'ta barışa yönelik olumlu gelişmelerle otel yatırımını hızlandırma kararı aldı. Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vakkas Altınbaş, bu konuda şunları söylüyor: "Türkiye'de turizm sıkıntılı olmasına rağmen Kuzey Kıbrıs çok iyi gidiyor. Hatta son süreçlerden olumlu bile etkilendi. Kıbrıs turizmi çok dalgalı seyri bıraktı. Üstelik eğlence turizminin yanı sıra ciddi öğrenci potansiyeli var. Barış beklentisi de pozitif ortam yaratıyor. Bu olumlu ortamı görünce biz de otel yatırımı yapalım dedik. Yatırım Gine'nin doğusunda olacak. 315 yataklı olmasını planladığımız otel A+ olacak. Adanın en güzel oteli olmasını istediğimiz bu yatırım için uluslararası üç zincirle görüşüyoruz. ABD, Avrupa ve Kanadalı bu üç işletmeciyle görüşmeler neticelendiğinde otelimize başlayacağız. Yaklaşık 100 milyon dolarlık bir yatırım olacak."
Ekonomist