Altında büyük göç başladı! Rüzgar yön değiştiriyor
Batılı yatırımcının altın alımı düşerken, iç piyasalarında altının prim yaptığı Asya ülkelerinde hem sikke hem de mücevherat talebinde artış görülüyor. Mart ayında yaşanan zirvesinden bu yana altın, dolar bazında yüzde 18 değer kaybetti ve bu durum Asyalı alıcıları harekete geçirdi.
ÇİN’İN TALEBİ YÜZDE 30 ARTTI
Dünya Altın Konseyi tarafından yapılan bir açıklamada Çin, Hindistan ve Ortadoğu'da Eylül ayı itibariyle geçtiğimiz 12 ay boyunca altına olan talebin arttığı, aynı dönem içinde Avrupa'daki satışların da azaldığı belirtiliyor. Söz konusu raporda, küresel külçe altın piyasasının batıdan doğuya kaydığına da dikkat çekiliyor. Çin'in mücevherat, sikke ve de külçe altına olan talebi yüzde 30 artarak 996.3 tona çıkarrken, Hindistan'da kullanım ise yüzde 24 arttı ve 977.6 ton oldu.
AVRUPA’DA TALEP YÜZDE 11 GERİLEDİ
Avrupa'da ise altın talebi yüzde 11 düştü, bu düşüşte ise Fransa, İsviçre ve İngiltere öncü oldu. Asya ve Ortadoğu'nun küresel satışlarda payı geçen 12 ay boyunca yüzde 65'ten yüzde 68'e artarken, Avrupa'nın payı yüzde 11'den yüzde 8.3'e düştü.
Altını yatırım olarak daha az cazip hale getiren büyük faizler, New York gibi finans merkezlerinden büyük miktarda metal emtia çekilmesi ve bazı uzmanlara göre de Şanghay, İstanbul gibi merkezlerdeki talebi karşılamak için doğuya yönelmesi anlamına geliyor.
Altın ticareti yapan MKS PAMP'a göre Dubai ve İstanbul’da veya Şanghay Altın Borsası'nda altın, son haftalarda Londra’ya göre çok daha primli seyrediyor ve bu talebin ithalatı geride bıraktığının bir işareti.