27 / 04 / 2024

Altında düşüşler alım fırsatı mı? İşte altında yol haritası…

Altında düşüşler alım fırsatı mı? İşte altında yol haritası…

Ons altın uluslararası borsalardaki gelişmelere bağlı olarak bugünkü işlemlerde 8,5 ayın en düşük seviyesine geriledi. Orta ve uzun vadede altının geleceğinden umutlu olan uzmanlar, altın fiyatlarındaki düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendiriyor.



Altın piyasalarında hareketli seyir devam ediyor. Uluslararası borsalarda altının ons fiyatı, bugünkü işlemlerde 8,5 ayın en düşük seviyesini görürken, gramın altının dolar TL kurundaki yükselişin de etkisiyle primli seyrettiği belirtiliyor.

Ekonomim Gazetesi’nden Şenay Zeren’in haberine göre, geçen hafta yapılan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eylül ayı toplantısında verilen ‘şahin’ mesajların ardından ons altındaki gerileme devam ediyor. Fed, toplantının hemen ardından verdiği mesajda, yılsonuna kadar bir faiz artırımının daha yapılabileceğini ve faizlerin beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceğini bildirmişti. Diğer yandan, Fed yetkililerinden gelen sıkılaştırıcı politikanın devamına yönelik açıklamalar da sürüyor. Altın gerilerken, dolar endeksi 106 seviyesini aşarak yaklaşık 10 ayın zirvesine ulaştı. Ayrıca ABD 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil faizleri 2007 yılından bu yana zirve seviyelerine yükselirken, altın fiyatları baskılandı.

ONS ALTIN 1900 DOLARIN ALTINDA

Haberde; ons altının dünkü işlemlerde psikolojik seviye olan bin 900 doların altına kadar sarktığı, 25 iş günü sonrası altının ilk defa bin 900 doların altına gerilediğine işaret edildi.  Bugünkü işlemlerde ise ons altın bin 873 dolara kadar geri çekilerek 13 Ocak tarihinden bu yana en düşük seviyesine indi.

Uzmanlar, bu süreçte teknik seviye takibinin önemine işaret ederek altında düşüşlerin devam edebileceğinin altını çiziyor. Diğer yandan; petrol fiyatlarındaki yükseliş, enflasyonist açıdan riski canlı tutarken, bunun da enflasyonla boğuşan merkez bankalarının sıkılaşma politikalarını ne zaman bırakacaklarına yönelik süreci de uzatabileceği görüşü ağır basıyor.

Uzmanlar, büyük resme bakıldığı zaman ise Fed’in faiz indirim sürecine başlamasıyla altın fiyatlarında da güçlü bir yükseliş gerçekleşeceğini öngörüyor. Bu nedenle düşüşlerin alım yönünde fırsat yarattığını düşünen uzmanlar, şu andaki piyasa koşullarına göre ABD Merkez Bankası’nın Haziran 2024 tarihinde ilk faiz indirimine başlayacağını tahmin ediyor.

DÜŞÜŞLER ALIM FIRSATI OLABİLİR

Altında düşüşler alım fırsatı mı? İşte altında yol haritası…

ALB Yatırım Kıdemli Hazine Uzmanı Derin Tuncay, petrol fiyatlarındaki yüksek seyrin, yüksek enflasyon riskini de beraberinde getirdiğine işaret ederek Fed’in, bu yıl bir faiz artışına daha kapıyı açık bıraktığını ifade etti. Dolar endeksi güçlenirken, ons altının önemli bir psikolojik seviye olan bin 900 dolar seviyesinin altına sarktığını kaydeden Tuncay, 1885-1900 dolar bandı altında kalınması halinde zayıf görünümün bir miktar daha devam edebileceğini öngördü.

Orta ve uzun vadede beklentilerin altından yana olduğunu ileri süren Derin Tuncay, 2024 yılı için stagflasyon korkusunu da hatırlatarak stratejik olarak ons altındaki düşüşleri “alım fırsatı” olarak değerlendirmenin rasyonel bir hamle olabileceğini söyledi.


Geri Dön