02 / 05 / 2024

Altını olana bir iyi bir kötü haber

Altını olana bir iyi bir kötü haber

Fed yetkilileri hafta içinde yaptıkları açıklamalarda resesyon riskinin korkulan derecede olmayabileceğini dile getirirken, önceliklerinin enflasyonu kontrol altına almak olduğunu ifade etti.



Altın fiyatları geçtiğimiz hafta 9 ayın en düşüğünü, dolar endeksiyse 20 yılın zirvesini görmüştü. Fiyatlar üzerinde etkili olacak kritik veri gelecek hafta Amerika Birleşik Devletleri'nden gelecek. Yüksek enflasyon ve resesyon ikilemi arasında kalan ABD ekonomisinde FED'in önceliği enflasyona verdiği görülüyor. Cuma günü açıklanan verilere göre, ABD'de tarım dışı istihdam haziranda 372 bin kişi artış sağlayarak piyasa beklentilerini geçerken, işsizlik oranı değişim göstermeyerek yüzde 3,6'da kaldı. İş gücü piyasasının güçlü kalması Fed'in para politikalarındaki şahin duruşunu koruyacağına işaret etse dahi enflasyonun kontrol altına alınabileceğine yönelik beklentilerin güçlenmesi, resesyon ihtimaline karşın piyasalarda olumlu fiyatlanma sürüyor.

FED VE RESESYON PİYASASI

Fed yetkilileri hafta içinde yaptıkları açıklamalarda resesyon riskinin korkulan derecede olmayabileceğini dile getirirken, önceliklerinin enflasyonu kontrol altına almak olduğunu ifade etti. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyonun çok yüksek olduğunu ve gevşeyecek gibi görünmediğini söyledi. St. Louis Fed Başkanı James Bullard da Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinin bu yıl büyümeye devam etmesini beklediğini dile getirerek, temmuz toplantısında 75 baz puanlık faiz artışından yana olduğunun sinyalini iletti.

Fed yetkililerinin açıklamaları ve iş gücü piyasasındaki verilerin ardından tahvil piyasalarında artan satış baskısıyla ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3'ü aşarken, swap piyasalarında ise resesyon fiyatlaması kısmen de olsa zayıfladı. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda temmuz toplantısında 75 baz puan, eylül toplantısında ise en az 50 baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakılıyor.

DOLAR 20 YILIN ZİRVESİNDE, ALTIN ÇAKILDI

Tahvil piyasalarındaki satış eğilimine karşın enflasyon endişesi ve güvenli liman olarak artan dolar talebi sonrası dolar endeksi 107,8'le son 20 yılın zirvesine çıkmasının ardından haftayı yüzde 1,8 yükselişle 107'den tamamladı.

Hafta içinde resesyon endişeleriyle 97,2 dolara kadar gerileyen Brent petrolün varil fiyatı, Çin'in 220 milyarlık altyapı paketi açıklaması ve güçlü devam ABD iş gücü piyasası verileriyle kayıplarını kısmen telafi etse de, bu hafta yüzde 4,7 azalışla 105,5'e indi.

Altının ons fiyatı da düşüş eğilimini üst üste dördüncü haftaya taşıyarak, haftalık yüzde 3,8 değer kaybıyla 1.742 dolara geriledi.

GRAM ALTIN 1 AYDIR KAYBETTİRİYOR


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön