18 / 05 / 2024

Altını olana bir iyi bir kötü haber

Altını olana bir iyi bir kötü haber

Fed yetkilileri hafta içinde yaptıkları açıklamalarda resesyon riskinin korkulan derecede olmayabileceğini dile getirirken, önceliklerinin enflasyonu kontrol altına almak olduğunu ifade etti.



Yurt için de ise gram altın fiyatı ons altındaki sert düşüşten etkilense de dolar kurundaki yükselişin etkisiyle çok büyük oranlı bir gerileme göstermedi. Haftaya 976 liradan başlayan gram altın salı ve çarşamba günleri ons altındaki sert düşüşün etkisiyle 959 liraya gerileyerek haftalık bazda en düşük seviyeyi gördü. Perşembe ve cuma günleri dolar kurundaki yükselişin etkisiyle toparlanma kaydeden gram altın haftayı 967 liradan tamamladı. Haftalık bazda fiyat hareketine bakıldığında gram altın yatırımcısına yüzde 0.87 oranında kaybettirdi. Böylelikle son 4 haftadır gram altın aşağı yönlü bir seyir izledi.

PİYASALAR ABD ENFLASYON VERİSİNE ODAKLANDI

ABD'de pay piyasaları bu hafta pozitif bir seyir izlerken, gözler gelecek hafta çarşamba açıklanacak enflasyon verileri başta olmak üzere yoğun veri gündemi ve Fed yetkililerinin sözle yönlendirmelerine çevrildi. Ülkede açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) geçen ay da yükselmiş olabileceği tahmin edilirken, TÜFE'deki seyrin varlık fiyatları üzerinde etkili olması bekleniyor. Halihazırda swap piyasalarının ülkenin gelecek 6 ile 18 ay içerisinde resesyona gireceğini fiyatlayan ülkede, Fed'in enflasyonla mücadeledeki kararlı duruşu TÜFE verisinin önemini daha da artırıyor.

WALL STREET’İN ALTIN TAHMİNİ

Bu hafta 15 Wall Street analisti Kitco News’in altın anketine katıldı. Katılımcılar arasında yüzde 40’ı yakın vadede altın konusunda iyimser. Yüzde 33’ü altın karşısında düşüş eğiliminde. Yüzde 27 ise, gelecek hafta değerli metalde tarafsız kaldı. Çevrimiçi Main Street anketlerinde 484 oy kullanıldı. Bunların yüzde 42’si altının önümüzdeki hafta yükselmesini bekliyor. Yüzde 38’i daha düşük olacağını tahmin ediyor. Yüzde 20 ise yakın vadede tarafsız kaldı. Bireysel yatırımcılar arasındaki duyarlılık düşük kalmaya devam ediyor. Bununla birlikte, katılım oranı da düşük. Bu da bu değişken ortamda değerli metalin çok az ilgi gördüğünün bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

COMMERZBANK ANALİSTLERİ ALTIN İÇİN UMUTLU

Commerzbank ekonomistlerine göre altın fiyatındaki düşüş aşırı. Dolayısıyla değerli metalin toparlanmasının mümkün olduğu ifade ediliyor. “Altın fiyatını etkileyen ana faktör, yaklaşık 20 yılın en yüksek seviyesine yükselen güçlü ABD doları” diyen ekonomistler, “EFT yatırımcıları altına sırtını dönüyor. Bloomberg tarafından takip edilen altın EFT’leri, yalnızca son iki haftada yaklaşık 60 ton çıkış kaydetti. Ancak mevcut fiyat zayıflığını abartılı buluyoruz. sürekli yüksek enflasyon ve resesyon riski altının lehine. Bu da fiyatın toparlanacağını gösteriyor” yorumunda bulundular.

Editörün Notu: Bu haber  10 Temmuz 2022, saat 19.10'da yazıldı. An itibariyle dolar kuru 17 lira 27 kuruş, euro 17 lira 58 kuruş, altının gramı ise 968 lira 52 kuruş değerindedir.

Kredi kullanacaklar bu habere dikkat! BDDK'dan kısıtlama kararı

İslam Memiş'ten çok konuşulacak sözler: "Çekirdek parası..."

Merakla beklenen EYT kararında son durum ne? AK Partili isimden açıklama


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön