02 / 05 / 2024

Merakla beklenen EYT kararında son durum ne? AK Partili isimden açıklama

Merakla beklenen EYT kararında son durum ne? AK Partili isimden açıklama

AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu Emeklilikte Yaşa Takılanlar kararı ile ilgili açıklama yapt.



Emeklilikte Yaşa Takılanların durumu hakkında aramalar hız kesmiyor. Yılın başından bu yana dek gündemden düşmeyen EYT'de son durumu nedir? 2022 Yılının ikinci yarısına girilmesiyle beraber yeni kararlar alındı. Bu kararların başında asgari ücretteki artış oldu. Asgari ücrettejn sonra artış gösteren maaşlar sonrasında gündeme EYT de geldi. Peki Emeklilikte Yaşa Takılanlar çıkacak mı? EYT formülleri nedir?

AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu Emeklilikte Yaşa Takılanlar açıklaması yaptı:

"Ekim ayında Meclis'in açılmasıyla gündemimize sözleşmeli personelin mali sosyal haklarının ele alınması ve kadro haklarının incelenmesi suretiyle yasa ile netleştirilerek sürekli hale getirilmesi söz konusu olacak. Bunun ardından  EYT'li kesimin durumu ele alınarak çözüme kavuşturulacak. 2023 başında farklı bir Türkiye'ye hep beraber kavuşacağız.

10 ay çalışıp, 2 ayı çalışmama ile geçirenler yani geçici işçiler, 12 ayın tamamında çalışır duruma gelme düzenlemesini mutlaka gerçekleştireceğiz, çözüme kavuşturacağız."

EYT’NİN KAPSAMI NEDİR, KİMLER EYT’Lİ, KİMLER BU YASADAN YARARLANACAK?

Burada prim gün sayılarını vereceğim kafa karıştırıcı olmasın. 8 Eylül 1999 tarihi dahil öncesinde sigortalı olanlar sigorta kapsamındadır. 6 milyona yakın EYT’li var Türkiye’de.

Kadınlar eğer 20 yılını doldurduysa erkekler 25 yılını doldurduysa 5 bin prim gününü doldurduysa emekliliğe hak kazanıyor. 9 Eylül 1999 dahil ve bundan sonrası için denildi ki EYT’liler için 58 yaş ve 60 yaş şartını getirdik. Kadınlar 58 yaş, erkeler 60 yaşını doldurursa emekli olabilir.

Senin primi doldurman önemli değil sana yaş şartı koyduk denildi. Devletimiz bunu karar verecekken Hazine’ye maliyetini de değerlendirmek zorunda. Bu işin gecikmesindeki birinci husus maliyet ikinci husus da şudur. Burada SSK, Bağkur ve emekli sandığı var. 5 farklı kanun var. Yapılmak istenen şudur: Bütün üç farklı kanun 5 farklı emeklilik sisteminin aynı potada eritilerek EYT’de formül üretmektir.

2008 yılından itibaren SSK’da değişiklik yapılarak bunlar tek çatı altında toplanıldı. Bugün itibarıyla emekli edilmeye çalışılırsa EYT’liler evet yaş beklemeksizin emekli edeceğiz derlerse 900 bin ile 1 milyon kişinin emekli olması bekleniyor. Bunun Hazine’ye maliyeti yıllık 4 milyar lira. 2009’da bakanlığın bir araştırması var biz EYT’lilerin tamamını emekli edersek 10 yıl içerisinde 800 milyar liralık Hazine’ye yükü var.

Merakla beklenen EYT kararında son durum ne? AK Partili isimden açıklama

Geçtiğimiz günlerde sayın Nebati açıklama yaptı. Bizim toplam yükümüz 90 milyar liraya ulaştı dedi. KKM yapıldı rekor düzeyde bir mevduat var bunun da Hazine’ye yükü paylaşılmıştı. Haziran ayında 21 milyar liraydı.

Bir komisyon toplanacak kaç kişi faydalanırsa şu kadar maliyet olacak diye çalışılacak ondan sonra karar verilecek diye düşünüyorum.

YENİ BİR FORMÜL MÜ BULUNACAK?

Çalışma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı bürokratları çalışır, işveren ve işçi tarafı görüşmede olur. Seçimden önce bunun çıkması bekleniyor. Devletimiz bu sorunu artık çözmek istiyor. Uzun zamandır gündemde bunun için de bir maliyet söz konusu bununla ilgili çeşitli formüller var.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön