30 / 04 / 2024

Alüminyum ihracatta birinciliğe devam ediyor!

Alüminyum ihracatta birinciliğe devam ediyor!

Türkiye'nin ihraç ettiği demir ve demir dışı metaller ürün grubunda alüminyum özellikle Almanya ve Irak gibi ülkelerde başı çekiyor. Her geçen ay miktar ve değerde artış gösteren alüminyum ihracatta şampiyonluğu elden bırakmıyor.



2013 yılı toplamı 2,3 milyar dolar!


İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri verilerine göre, demir ve demir dışı metaller sektörü ihracatı, Ocak-Aralık 2013 döneminde 2012 yılının aynı dönemine göre yüzde 5,8'lik bir artışla 6,99 milyar dolar olarak gerçekleşti. Demir ve demir dışı metaller sektörü ihracatının toplam ihracattaki payı Ocak-Aralık 2013 dönemi itibariyle yüzde 4,5 oranında gerçekleşti. 


Ürün grubu bazında bakıldığında Ocak-Aralık 2013 döneminde en çok ihraç edilen ürünlerde; 2,33 milyar dolarla alüminyum ürünler birinci sırada yer alıyor. 


Ocak ayında yaklaşık 200 milyon dolar!


2014 yılının ilk ayında İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin ihracatı 609.4 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektör ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15 artış kaydederken, Türkiye ihracatı içindeki payı yüzde 5 olarak gerçekleşti. Madde grubu bazında bakıldığında ise alüminyum ürünler 195,4 milyon dolar ile ilk sırada yer alıyor. Alüminyum ürünlerin geçen yılın aynı dönemine göre artışı ise yüzde 8,6. Ocak ayında en çok ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Almanya, İrak, İtalya, Bulgaristan, Fransa olurken; bu ülkelere yapılan ürünlerin başında alüminyum ürünler yine başı çekiyor. Toplamda 79,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirilen Almanya'ya en çok ihraç edilen ürünler alüminyum çubuk profiller, alüminyum sac ve levhalar, demir çelik döküm mamul, metal mobilya ve alüminyum döküm olarak sıralanıyor. Aynı şekilde İrak'a 53,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleşirken ürün grupları sırasıyla alüminyum çubuk ve profiller, alüminyum örme halatlar, metal mobilya, alüminyum inşaat aksamı ve demir çelik soba ve ocaklar. 


Ekim ayında 55 bin ton ihracat!


Alüminyum ürünleri ihracatı 2014 yılı Ekim ayında ise, geçen yılın aynı dönemine kıyasla miktarda yüzde 11,44 oranında artarken, değerde yüzde 10,83 oranında arttı ve 55.042 ton karşılığı 208,2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu ürün grubunda alüminyum çubuk& profiller 52,4 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, alüminyum sac&levha 46,5 milyon dolarla ikinci sırada yer aldı. Bu ürün grubunun en büyük üçüncü ihracat kalemi ise alüminyum inşaat aksamı grubu olup, bu ürün grubunda ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla değerde 0,67 oranında artış kaydederek 20,7 milyon dolar oldu. Alüminyum hurda ve örme halatlar ise bu ürün grubunda değer bazında kayıp yaşanan ürün grupları oldu. 


Hürriyet



Geri Dön