27 / 04 / 2024

Aman dikkat cezası 6 bin 707 TL! Tüm emeklileri ilgilendiriyor!

Aman dikkat cezası 6 bin 707 TL! Tüm emeklileri ilgilendiriyor!

Meslek kodunu yanlış giren, eksik prim yatıran işveren ceza ve tazminat ödeme cezası alıyor. Bu kapsamda emekli aylığını artırma yolu hizmet tespit davasından da geçiyor. Böylece 5 yıl geriye dönük aylık farkı da alınabiliyor.



Emekli olduktan sonra düşük maaş almamak için bazı şartlar bulunuyor. Ücreti eksik bildirilen kişiler maaşlarını az alıyor. Bu kapsamda emekli aylığını artırma yolu hizmet tespit davasından da geçiyor. Böylece 5 yıl geriye dönük aylık farkı da alınabiliyor.

Milyonlarca çalışan emekli olmak için gün sayıyor. Bilindiği üzere Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası ile birlikte emeklilikte yeni bir dönem başladı. Emekli olmayı bekleyen birçok çalışan, EYT kapsamında emeklilik için başvurularını gerçekleştirirken beklenmedik gelişmelerle karşılaştı. Bordrolarda kazançları eksik bildirildiği için emekli aylıklarında düşük rakamlar alan çalışanlar için emeklilikte düşük aylık sürprizi yaşamamak için önemli bir uyarıda bulunuluyor. 

Aman dikkat cezası 6 bin 707 TL! Tüm emeklileri ilgilendiriyor!

MİLYONLARCA KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Bu durumla karşılaşmamak, emeklilikte düşük aylık sürprizi yaşanmaması için bordroların düzenli kontrol edilmesi gerekiyor. Ücreti eksik bildirilen kişiler hizmet tespit davası açabiliyor. Davayı kazananın emekli aylığı yükselirken, 5 sene geriye dönük emekli aylığı farkı da alınabiliyor.

EYT kapsamında 2 milyon kişiye aylık bağlanırken, 120 bin dosya ise inceleme devam ediyor. Bu dosyaların içinde tescil sorunu, eksik prim, bordro oyunları, mükerrer başvurular, yanlış meslek kodları gibi sorunlar da ortaya çıkıyor. Emeklilikte mağdur olmamak için kazancın bordroya tam olarak yansıyıp yansımadığının takip edilmesi gerekiyor.

Ücretleri eksik bildirilenlerin belgeler ve tanıklarla hizmet tespiti davası açma fırsatı bulunuyor. Davanın kazanılması durumunda hem emekli aylığı artar hem emekli aylığın ilk bağlandığı tarihten itibaren hesaplanan farklar topluca alınabiliyor. Daha önce emekli olanlar ise 5 sene geriye dönük emekli aylığı farkı alabilir.

Aman dikkat cezası 6 bin 707 TL! Tüm emeklileri ilgilendiriyor!

CEZASI 6 BİN 707 LİRA

Takvim'in haberine göre, meslek kodunu yanlış giren, eksik prim yatıran işveren ceza ve tazminat ödeme cezası alıyor. Gerçeğe aykırı meslek kodu düzenleyene 1.341, geçersiz bordro düzenleyene 6 bin 707 lira, işe girişi bildirmeyene 26 bin 829, kayıt ibraz etmeyene 161 bin lira ceza kesiliyor. Ayrıca eksik bildirilen primlerin de yatırılması gerekiyor.

TOKİ'nin Ankara'daki yeni projesi için flaş erteleme!

TOKİ, 5 senede 500 bin sosyal konut yapacak: 12. Kalkınma Planı'yla dar gelirlilere, kadınlara, gençlere müjde!

Konut almak şimdi daha da zor: Kredi taksitleri geçen seneye göre yüzde 70 arttı!


Geri Dön