26 / 11 / 2024

Amanoslar'daki orman yangını havadan görüntülendi!

Amanoslar'daki orman yangını havadan görüntülendi!

Amanos Dağları'nda ağustos ayında çıkan ve 5 günde kontrol altına alınabilen orman yangını nedeniyle zarar gören alanlar, helikopterle havadan görüntülendi. Yangın bölgesinin yerleşim alanlarına yakınlığı da dikkati çekti...




Merkeze bağlı Dikmece, Gülderen, Oğlakören, Alahan köyleri arasında çıkan ve Karaali ile Karlısu beldelerine kadar ilerleyen yangında zarar gören bölgenin siyaha bürünmüş hali, Antakya Orman İşletme Müdürlüğüne ait yangın söndürme helikopteri aracılığıyla objektiflere yansıdı.


Bin 183 hektar alanın zarar gördüğü yangından önce tamamı kızılçam ormanı ve yeşil bitki örtüsüne sahip olan Amanosların, yangın sonrasında siyaha büründüğü gözlendi.


Yangın söndürme ekiplerinin müdahalesini ve çalışmasını zorlaştıran arazinin engebeli yapısı ile yangın bölgesinin yerleşim alanlarına yakınlığı da dikkati çekti.


- En çok zarar gören 2'nci il Hatay


Orman işletme müdürlüğünden alınan bilgilere göre, bu yıl Balıkesir'den sonra orman yangınlarından en çok zarar gören 2'nci il olan Hatay'da, 9 ayda 57 orman yangınıyla mücadele edildi.


Yıl içerisinde yaklaşık bin 387 hektar alanın zarar gördüğü orman yangınlarında en büyük kayıp, ağustos ayında çıkan ve 5 gün devam eden yangında yaşandı.


Amanoslarda çıkan ve bin 183 hektar alanın zarar gördüğü yangında, arazinin sert yapıda olması ve rüzgarın istikrarsızlığı nedeniyle çalışmalar güçlükle yapılabildi.


Yangına, 7 helikopter, 1 komuta helikopteri, 4 yangın söndürme uçağı, 45 arazöz, 15 su ikmal aracı ve 400 kişilik yangın söndürme ekibinin yanı sıra Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis, Adana, Osmaniye, Antalya, Mersin, Isparta, Konya, Karaman,  İzmir  ve Muğla'dan gelen ekipler de müdahalede bulundu.


Çıkış nedeni hala kesin olarak belirlenemeyen orman yangınında zarar gören alanların rehabilite çalışmalarına başlandığı ve bu kapsamda üretim çalışmalarının yüzde 30'unun tamamlandığı öğrenildi.


- Gençleştirme çalışmaları


Genetik transfere ve kirliliğe yer vermemek için Antakya'da üretilen 12 ton civarında kızılçam ve bu miktara denk gelen 2 ton servi tohumunun kasım ayı ortasına kadar toprakla buluşacağı, zarar gören alanların 2014 yılına kadar gençleştirileceği bildirildi.


Bu arada 250 hektarlık alanda da sosyal ormancılık politikalarına uygun olarak orman köylüsüne ilave gelir getirecek ağaçlandırma çalışması yapılacağı kaydedildi.


AA


Geri Dön