Amele Birliği tesisi erozyon yüzünden atıl durumda!
Zonguldak Amele Birliğinin maden işçilerinin tatillerini geçirmeleri için Karadeniz kıyısında inşa ettiği sosyal tesis, kıyı erozyonu nedeniyle atıl kaldı
Zonguldak Amele Birliğinin maden işçilerinin tatillerini geçirmeleri için Sakaryanın Karasu ilçesinde Karadenizin kıyısında inşa ettiği sosyal tesis, kıyı erozyonu nedeniyle atıl kaldı.
Küçükboğaz mevkisindeki 26 bin 500 metrekarelik arsaya inşa edilen, 10 binadan oluşan eğitim ve dinlenme tesisi, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde ağır hasar gördü. Kıyı erozyonu nedeniyle zaman içinde kıyı şeridinde kalan tesis, yasal nedenlerle tadilat ruhsatı verilmediği için onarılamıyor. 4 bin 318 metrekarelik kapalı alana sahip olan tesis, kıyı erozyonunun devam etmesi nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.
Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede kıyı şeridinde etkili olmaya başlayan erozyon nedeniyle sahil kenarındaki yapıların büyük zarar gördüğünü söyledi.
Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğünce inşa ettirilen limanın mendireğinin tamamlanmasıyla kıyı kenarında tahribatın başladığını ileri süren İspiroğlu, "2008 sonu itibarıyla 60 metre kadar kumsalımızı Karadeniz tahrip etti. Kumsal yumuşak olduğu için çok sert havalarda dalgalar kumu alıp içeriye çekiyor. Yaklaşık 10 kilometrelik alanda tahribat yaptı. Bu şekilde bize ait bazı lojistik merkezler, Özsu Tesisleri ve Amele Birliğinin turistik tesisleri büyük oranda zarar gördü" dedi.
Denizin içinde dalgakıranlar yapıldığına işaret eden İspiroğlu, kıyı erozyonu konusundaki çalışmaların 10 yılda Karasu sahilini eski görünümüne kavuşturacağını söyledi.
"BU TESİSLERİN ONARILMASI MÜMKÜN DEĞİL"
Çalışmalar kapsamında ruhsatsız 22 binanın yıkıldığını belirten İspiroğlu, Zonguldak Amele Birliğince yapılan tesislerin de kıyı şeridinde
kaldığı için tadilatının yapılamadığına işaret etti.
İspiroğlu, tesislerin yaklaşık 30 yıl önce yapıldığını hatırlatarak, "Amele Birliği de bu tesisleri önceden yapmıştı ama 1999daki depremden beri kapalı. Şu anda tabii onarımı da mümkün değil. Zaten kötü durumda ve atıl. Bu tesisler kıyı kenarında kaldığı için ruhsat alamıyorlar ve bu yüzden de onarımı mümkün değil. Büyük bir tesis ama dalgalardan dolayı kullanılamaz hale geldi. Kıyıda sorun var. Bugüne kadar bu tesislere kimse gelmedi yani sahipsiz duruyor" diye konuştu.
Zonguldak Amele Birliği Başkanı Muzaffer Kalaycıoğlu ise tesisin 30 yıl önce yapıldığını, 17 Ağustos 1999 Marmara depremine kadar işçilere yaz tatilinde hizmet verdiğini, 1999 Marmara depreminin ardından tesisi boşalttıklarını belirtti.
Tesislerin onarımı için çalışma yapmak istediklerini ifade eden Kalaycıoğlu, "Karasudaki o tesisleri tamir edip işçilerimizin hizmetine sunmayı çok istedik ama bir türlü olmadı. Kıyı şeridinde kaldığı için hiçbir şekilde tadilat ve onarım izni alamadık. Bunun için de çeşitli görüşmeler yaptık ama kıyı şeridi olunca hem tadilatta hem de yeniden yapılanmada bir şey yapamadık. Kanun gereği bunu yapamadık" dedi. Kalaycıoğlu, tesisin, bulunduğu araziyle birlikte 600 bin liraya özel şirkete satıldığını sözlerine ekledi.
AA