27 / 04 / 2024

Sevan Nişanyan, inşa ettiği mezarlar yüzünden davalık oldu

Sevan Nişanyan, inşa ettiği mezarlar yüzünden davalık oldu

Sevan Nişanyan, Kayserdağı'na inşa ettiği kaya mezarları yüzünden davalık



Davalık kaya mezarına HER ŞEY VATAN İÇİN yazacak
İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Şirince'de izinsiz restorasyon yaptığı gerekçesiyle 2001'de 10 ay hapis yatan Sevan Nişanyan, şimdi de Kayserdağı'na inşa ettiği kaya mezarları yüzünden davalık... Nişanyan, kaya mezarlarının girişine Ermenice "Her şey vatan için" yazacağını söyledi
İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Şirince'ye 1995'te yerleşen Nişanyan, izinsiz restorasyon yaptığı gerekçesiyle 2001'de 10 ay hapis yattı.
Bu olayla tanınan Müjde - Sevan Nişanyan çifti ise iki yıl önce boşandı. Sevan Nişanyan, Şirince'de eski köy evlerini restore ederek kurduğu otelini işletmeye devam ederken, bu kez köyün yakınlarındaki Kayserdağı'na inşa ettiği kaya mezarları yüzünden davalık oldu.
Muğla Dalyan'daki Likya Kaya Mezarları'nın benzerini 1.5 yıl önce Şirince'de yapmak için harekete geçen Nişanyan hakkında dava açıldı.

`Kaya oymak' suçu yok
Ancak Nişanyan, mevzuatta "kaya oymak" diye bir suç tanımı olmadığını savunurken, kaya mezarlarının girişine eski dönem olayları ya da mezar sahibinin özelliklerini tasvir eden kabartmalar ve süslemeler yapacağını, ayrıca Ermenice "Her şey vatan için" yazacağını söyledi.
Binlerce yıllık tarihi kaya mezarlıkların benzerini yapmak isteyen ve Kayserdağı'ndaki dev kaya önüne iskele koyarak çalışmalara başlayan Nişanyan'a önce  İzmir  Valiliği İl Özel İdaresi müdahale etti. Yapı imar mevzuatına aykırı olduğu gerekçesiyle çalışma mühürlendi. Nişanyan'ın itirazı üzerine mühür kaldırılırken, İl Özel İdaresi de olayın görev sahasına girmediği gerekçesiyle konuyu Orman İşletme Şefliği'ne devretti.

Bilirkişi gidecek
Selçuk Orman İşletme Şefliği'nin ihbarı üzerine de savcılık, Nişanyan hakkında "ormana zarar verme" suçundan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Dava görülürken mahkemenin isteği üzerine, çalışmanın ormana zarar verip vermediğinin tespiti için bilirkişi incelemesi yapılması kararlaştırıldı. İncelemenin ardından hazırlanacak raporun mahkemeye gönderilmesi beklenirken, geçen hafta İl Özel İdaresi Encümeni, Mağara Deresi mevkiinde izinsiz yaptığı tek katlı taş yapının imar mevzuatına aykırı olduğu gerekçesiyle Nişanyan'a 5 bin 253 lira para cezası kesti.
Kaya mezarıyla ilgili işlemlerin mevzuatta yer almadığını söyleyen Nişanyan, "Orman Kanunu'na göre ne bir tek ağaca zarar veriyorum, ne de ormanı mülküme geçiriyorum" dedi. Nişanyan şöyle konuştu: "Yasak, engel bulmak için çalışıyorlar. Ama daha bir şey bulamadılar. Devlet böyledir, kontrolleri dışında bir iş yapılınca rahatsız olurlar. Engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Fakat ciddiye almıyorum. Şu an mühürlü değil. Kaya mezarları 2 bin yıl önce çok modaydı. Daha sonra kimsenin yapmamasına çok şaşırıyorum. En fazla 50 bin liraya böyle bir anıt yaptırılabilir. Şu anda orada 3 işçiyle çalışmaya devam ediyorum. Güzel bir eser bırakmak istiyorum. Bu birkaç yıllık değil, 2 bin yıl sonraya kalacak bir şey."
Banu Şen / Milliyet


Geri Dön