Amerika’da banka iflaslarının perde arkası! Amerika'da bankalar neden batıyor?
ABD faiz artırımlarının ardından son dönemde banka iflasları ile yeniden gündeme geldi. Milyarlarca dolarlık varlığa sahip olan Silvergate, Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın iflas etmesi akıllara bazı soruları getiriyor.
Teknoloji şirketleri tarafında çıkan bazı söylentilerin ardından müşteriler bankalardan paralarını çekmek istediğinde bankalar çok kısa sürede ödemeleri yapmakta zorlandı. Müşterilerinden topladıkları mevduatları devlet tahvili ve bonoya yatıran bankalar, faizler yükselip bono değerleri eriyince, mudiler talep ettiğinde bonoları satıp paraları ödeyemedi. İşte bu nedenlerden dolayı 11 milyar dolarlık varlığa sahip olan Silvergate, 200 milyar dolarlık Silicon Valley Bank (SVB) ve 110 milyar dolar bilançosu olan Signature Bank iflas ederek, düzenleyici kurumlar tarafından kapatıldı.
MEVDUAT GÜVENCESİ VAR MI?
ABD'de Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), bir bankanın batması durumunda her hesap sahibine 250 bin dolara kadar garanti veriyor. Ancak özellikle SVB'de mevduatların yaklaşık yüzde 97'sinin bu sigorta sınırının üzerinde olduğu belirtildi. Dünyaca ünlü Silikon Vadisi'nde çok sayıda teknoloji şirketi kredilerini SVB aracılığı ile temin ettiği için şirket sermayeleri bu bankada tutuluyordu. Sadece SVB'deki sigortasız mevduatların dahi kurtarılamaması yüzlerce firmanın kapanmasına ve binlerce teknoloji çalışanının işsiz kalmasına yol açacak. Ayrıca bir bankada mevduat sahiplerinin büyük çoğunluğunun batması ülke genelinde on milyonlarca Amerikalının, henüz sorun yaşamayan bankalardan da hızla para çekmeye çalışmasına neden olabilir.