30 / 04 / 2024

Amerika'da mortgage başvuruları yükselişini devam ettiriyor

Amerika'da mortgage başvuruları yükselişini devam ettiriyor

ABD'de mortgage başvuruları 19 Ocak ile sona eren yılın üçüncü haftasında da ilk iki haftada olduğu gibi artış gösterdi; 30 senelik faiz bir miktarı arttığı kaydedildi.



ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırması kapsamında mevsimsel faktörlerden arındırılmış, yeniden finansman ve alım kredilerini içeren mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi yüzde 3,7 yükseliş ile 218,2 puana kadar çıktı.

MBA'nın yayımladığı ve Foreks Haber ile mail yolu ile paylaştığı haftalık rapor doğrultusunda, satın alma endeksi yüzde 7,5 artışla 174,3 puan olurken, refinansman endeksi yüzde 7,0 düşüşle 438,4 puana kadar da gerilediği belirtildi.

Öte yandan, 30 senelik mortgage faizi, söz konusu haftada 3 baz puan yükselerek yüzde 6,78 olduğu belirtildi. MBA Başkan Yardımcısı ve Başekonomisti Joel Kan, "Mortgage oranları geçen hafta hafif bir artış gösterdi ancak satın alma faaliyetlerinde artış eğilimi devam ediyor. Konvansiyonel ve FHA satın alma başvuruları, bazı alıcıların bu sezon erken harekete geçmesi nedeniyle geçen haftaki artışın çoğunu oluşturdu. Refinansman başvuruları hafta boyunca geriledi ve düşük seviyelerde kalmıştır. Bu seviyelerdeki oranlarla ev sahiplerinin yeniden finansman yapmaları için hala çok az teşvik var" diye ifade etti.

15 senelik faizinde oran 7 baz puan artışla yüzde 6,31 puan olurken, 5 yıllık ARM kredi faizi 8 baz puan yükseldi ve yüzde 6,22 puan seviyesine çıktı. 30 yıllık jumbo (647.200 dolardan daha büyük) konut kredisi faizi ise 8 baz puan artış ile  yüzde 6,94 puan seviyesine kadar geldiği bildirildi.

Amerika da mortgage başvuruları yükselişini devam ettiriyor

MORTGAGE SİSTEMİ NEDİR?

Mortgage sistemi ise geliri düşük olan kişilere uzun vadeli (25-30 yıl), düşük ve sabit faizli kredi imkanları sunarak ev sahibi olmalarına olanak sağlayan bir konut finansman sistemi olarak gerçekleştirilen bir sistemdir.  Mortgage sisteminde gayrimenkul üzerine konulan ipotek karşılığında ikincil piyasada alınıp satılan menkul kıymetler çıkarılmaktadır. 

MORTGAGE KREDİSİ NEDİR?

Mortgage kredisi, bir evin belirlenen değerinin bir kısmı peşinat olarak ödenmesinin yapılması anlamına gelmektedir.  Bu ödemeden sonra ise kalan rakam, geri kalan zamanda ödenecek şekilde taksitli olarak alınmaktadır. Yapılacak olan ödeme planı, faiz oranına, kredi rakamı ve geri ödeme süresine bağlı olarak değişmektedir. Burada iki tür faiz oranı uygulanmaktadır. Sabit faiz oranı ve değişken faiz oranı şeklindedir.

ABD'den ev almak isteyenler dikkat! Türkler en çok nereyi tercih ediyor?

Amerika'da ikinci el konut satışlarında düşüş yaşandı

ABD'de mortgage başvuruları yükselmeye devam ediyor!

ABD'de mortgage başvuruları yüzde 9.9 arttı, faizler yükseldi!

Geri Dön