28 / 04 / 2024

Amerika'da ikinci el konut satışlarında düşüş yaşandı

Amerika'da ikinci el konut satışlarında düşüş yaşandı

ABD'de ikinci el konut satışları, yükselen mortgage faiz oranları ve düşen konut stokunun etkisi ile geçen sene 1995'ten bu yana en düşük seviyesini gördüğü kaydedildi.



Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR), Aralık 2023'e ait ikinci el konut satış verilerini duyurdu. Buna göre, ülkede ikinci el konut satışları, geçen sene aralıkta mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda yüzde 1 azalarak 3,78 milyona düştü. İkinci el konut satışlarının bu dönemde yüzde 0,3 artış ile 3,82 milyon seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu.

Yine aynı dönemde Ağustos 2010 yılından bu yana da kaydedilen en düşük seviyeye inen ikinci el konut satışları, geçen sene kasımda yüzde 0,8 yükselişle 3,82 milyon olarak açıklanmıştı.

Ülkede ikinci el konut satışları, geçen seneye göre aralıkta bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 6,2 düştüğü belirtildi. ABD'de ikinci el piyasasında medyan konut fiyatları, geçen sene aralıkta yükselişini 6'ıncı aya taşıdı ve yüzde 4,4 artarak 382 bin 600 dolara kadar yükseldi. 

KONUT FİYATLARI REKOR SEVİYEYE ULAŞTI

Geçen sene genelinde ise ikinci el konut satışları yüzde 19 düşerek 4,09 milyon ile 1995'ten bu yana en düşük seviyesine düşerken, medyan konut fiyatları 2023 yılında da 389 bin 800 dolarla rekor seviyesine kadar ulaştı.

Yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen NAR Başekonomisti Lawrence Yun, geçen yılın son ayında konut satışlarının yeni yılda yükselmeden önce dip yaptığını belirtti. Yun, mortgage (konut kredisi) faiz oranlarının sadece 2 ay öncesine kıyasla önemli ölçüde düştüğünü ve gelecek aylarda piyasada konut stokunun artmasının beklendiğini aktardı.

 Amerika da ikinci el konut satışlarında düşüş yaşandı

Konut fiyatlarında son üç senede yaşanan hızlı artışın sürdürülebilir olmadığına işaret eden Yun, "Günümüzün kiracıları için ev sahibi olmaya giden yolu oluşturmak çok önemli. Ekonomik ve gelir büyümesi ile en önemlisi istikrarlı bir konut inşaatı gerektirir." ifade etti.

ABD Merkez Bankasının (Fed) yüksek enflasyona karşı uyguladığı agresif para politikası sıkılaşması geçen yıl mortgage faiz oranlarını da artırmıştı. ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı geçen yıl yüzde 8'e yaklaşmıştı. Konut stokunun düşük seviyelerde kalması ise talepteki azalışa rağmen konut fiyatlarının düşmesini engellemişti.

ABD'de konut başlangıçları beklentilerin üzerine çıktı!

Amerika'da bekleyen konut satışları yatay seyretti...

Rekor sürdü: ABD'de konut fiyatları 9. ayda da yükseldi!

Konut satışları 2025'e kadar 5,4 milyona yükselecek!


Geri Dön