29 / 04 / 2024

Konut satışları 2025'e kadar 5,4 milyona yükselecek!

Konut satışları 2025'e kadar 5,4 milyona yükselecek!

ABD ikincil piyasasında konut ipotek kredisinin önde gelen kaynağı olan Fannie Mae, konut satışlarının 2025'e kadar 5,4 milyona yükseleceğini öngörüyor. İşte ayrıntılar...



ABD ikincil piyasasında konut ipotek kredisinin önde gelen kaynağı olan Fannie Mae, 2025'e kadar uzanan konut piyasası için bir görünüm hazırladı. Gelecek birkaç sene içinde  konut satışlarında mütevazı bir artış yaşanacağı öngörülen raporda, 2024'e kadar piyasanın istikrara kavuşması ve sonrasında satışların yükselebileceği belirtildi. 

Fannie Mae tarafından açıklanan son tahminlere göre; konut satışlarının 2024'te  yaklaşık 5,4 milyona çıkması öngörülüyor. 

Konut satışları 2025 e kadar 5,4 milyona yükselecek!

Trinvesting'in aktardığına göre; bu büyüme yörüngesi, gelecek sene ortalama mortgage oranlarının yaklaşık yüzde 6,7'ye gerilemesi beklenen borçlanma maliyetlerinin düşeceği öngörüleriyle destekleniyor. 

Konut satışlarında yaşanan kademeli yükseliş, mortgage oranlarındaki gevşeme ile uyumlu olup, daha fazla alıcının piyasaya dahil olmasını da teşvik edebilir. Bununla beraber, konut sektörünün genişlemesi, süregelen bazı zorluklar sebebiyle önemli engellerle karşıya karşıya kalmış durumda. 

Bunlar arasında, mevcut ev sahiplerinin, yeni bir satın alımda karşılaşacakları daha yüksek oranlara kıyasla mevcut evlerindeki düşük ipotek oranları nedeniyle taşınmaya isteksiz olabileceği, satın alınamazlık ve ev sahiplerinin kilitlenme etkileri gibi sorunlar bulunuyor. 

Aynı zamanda, piyasa büyümenin önünde bir engel şeklinde duran konut envanteri ile de kısıtlanıyor. 

Konut satışları 2025 e kadar 5,4 milyona yükselecek!

Türkiye'ye bakıldığında ise, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre, Kasım 2023'te ülke genelinde toplam 93 bin 514 konut satışı yapıldı. Açıklanan rakamlara göre, konut satışlarında yüzde 20,6 azalma kaydedildi. 

Konut satışlarında İstanbul 15 bin 187 konut satışı ve yüzde 16,2 ile en yüksek payın sahibi olurken, İstanbul'u 8 bin 250 konut satışı ve %8,8 pay ile Ankara, 5 bin 105 konut satışı ve yüzde 5,5 pay ile  İzmir  takip etti.

Satış rakamlarına göre, konut satışlarının en az olduğu kentler ise sırasıyla 52 konut ile Hakkari, 57 konut ile Ardahan ve 73 konut ile Gümüşhane olarak belirlendi. 

Ayrıca, TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre; ipotekli konut satışları da Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 68,5 azaldı. Diğer konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,7 düşerken, ilk el konut satış sayısı da yüzde 18,5'lik bir azalış kaydetti. 

Ev sahibiyle mahkemelik olan Ayşe Hatun Önal hakkında mahkemeden tahliye kararı! 

Söğütlüçeşme AVM projesi şimdi de Danıştay'a gitti: Neden AVM yapılıyor?

TÜİK Türkiye'nin en kalabalık ilçesini açıkladı! Tam 57 ili geride bıraktı!


Geri Dön