28 / 04 / 2024

Rekor sürdü: ABD'de konut fiyatları 9. ayda da yükseldi!

Rekor sürdü: ABD'de konut fiyatları 9. ayda da yükseldi!

Resmi olarak açıklanan rakamlara göre ABD'de konut fiyatları 9. ayda da yükselerek rekoruna devam etti. İşte detaylar...



Açıklanan resmi rakamlara göre ABD'de konut fiyatları yüksek mortgage faizlerine rağmen 9 ay üst üste yükselişine devam etti.

ABD'nin 20 şehrindeki konut fiyatlarına ilişkin endeks S-P CoreLogic Case-Shiller, aylık bazda tahminlere paralel şekilde yüzde 0,6 artış gösterdi. Ayrıca yıllık bazda artış yüzde 3,9'dan 4,9'a çıktı. Bu da 2023'ün en büyük yıllık artışı şeklinde kayda geçti.

S-P Dow Jones Indices Emtia Müdürü Brian Luke konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Konut fiyatları Ekim ayında en büyük yıllık artışı kaydetti. Fiyat artışlarının ülke genelinde olduğunu görüyoruz. 20 şehrin 19 tanesinde artışlar var" dedi.

Endeksteki toplam 20 kent arasında konut fiyatlarının yıllık bazda en fazla yükseldiği şehir yüzde 8,1 ile Detroit oldu.

Ayrıca verilen detaylara göre gelecek aylarda konut fiyatlarının düşebileceği kaydediliyor. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen mortgage faizleri yüzde 7'nin altına inerken Fed'in enflasyonu düşürme çabalarının sonuna geldiği beklentisiyle birçok ekonomist faizlerin daha da düşmesini bekliyor.

Rekor sürdü: ABD de konut fiyatları 9. ayda da yükseldi!

2. EL KONUT SATIŞLARI 3.82 MİLYONA ÇIKTI

Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR) tarafından 2023'ün Kasım ayına ilişkin 2. el konut satış verileri geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı.

Resmi şekilde açıklanan söz konusu bu verilere göre, ABD'de 2. el konut satışları, Kasım'da mevsim etkilerinden arındırılmış şekilde aylık bazda yüzde 0,8 artarak 3,82 milyona yükseldi.

Peş peşe 5 aylık düşüşün ardından yükseliş gösteren 2. el konut satışlarına ilişkin piyasa beklentisi söz konusu bu dönemde 3,78 milyon seviyelerinde gerçekleşmesi şeklindeydi. Ayrıca 2. el konut satışları, 2023 yılının Ekim'de yüzde 4,1 azalışla 3,79 milyon şeklinde kaydedilmişti.

ABD'de  2. el konut satışları, Kasım'da geçen senenin aynı ayına göre ise yüzde 7,3 düşerken, ABD'de 2. el piyasasında medyan konut fiyatları, bu yılın Kasım ayında arka arkaya 5. ayda yıllık bazda artış gösterdi ve yüzde 4 yükseldi ve 387 bin 600 dolara çıktı.

Konut satışları 2025'e kadar 5,4 milyona yükselecek!

Ticari gayrimenkulün çöküşü bankalara 160 milyar dolar yük getirecek!

ABD'de mortgage faizleri Haziran ayından bu yana en düşük seviyesinde!


Geri Dön