30 / 04 / 2024

Ticari gayrimenkulün çöküşü bankalara 160 milyar dolar yük getirecek!

Ticari gayrimenkulün çöküşü bankalara 160 milyar dolar yük getirecek!

ABD’nin 4 büyük üniversitesi tarafından hazırlanan rapora göre ticari gayrimenkul, 2008 Büyük Mali Krizi’nden bu yana en büyük çöküşünü yaşayabilir. Bu gelişme 160 milyar dolarlık ek zararla karşılaşabilecek ABD bankaları için de kötü haber...



ABD’nin önde gelen üniversiteleri arasında yer alan Stanford, Columbia, USC (Güney Kaliforniya Üniversitesi) ve Northwestern üniversiteleri yayınladıkları ortak raporda, Amerikan ekonomisinin aktörlerini “ticari gayrimenkul balonu” konusunda uyardı. Söz konusu rapora göre, ticari gayrimenkul piyasası, 2008 yılından bu yana olan en büyük çöküşünü yaşayabilir ve ABD bankaları 160 milyar dolar daha zararla karşı karşıya kalabilir.

TİCARİ GAYRİMENKUL KREDİLERİNİN BİR BÖLÜMÜ TEMERRÜDE DÜŞEBİLİR


Business Insider’ın haberine göre, "Parasal Sıkılaştırma, Ticari Gayrimenkul Sıkıntısı ve ABD Bankası Kırılganlığı" başlıklı ös söz konusu rapor, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2022 yılındaki hisse senedi, tahvil ve ticari gayrimenkul gibi varlıklar üzerinde baskı yaratan agresif faiz artışlarını incelemek için daha önce geliştirilmiş olan bir çerçeveyi kullandı.

Ticari gayrimenkulün çöküşü bankalara 160 milyar dolar yük getirecek!

Dünya'dan Emre Ergül'ün haberine göre söz konusu raporda şu ifadeler yer alıyor: “Oran artışları ve uzaktan çalışma sebebiyle mülk değerlerinde yaşanan düşüşler sebebiyle, tüm kredilerin yaklaşık olarak yüzde 14'ünün ve ofis kredilerinin yüzde 44'ünün özsermayede olduğu, yani mevcut değerlerin ödenmemiş kredi bakiyelerinden daha düşük olduğu tahmin ediliyor. Sonuç olarak ise tüm ticari gayrimenkul kredilerinin yüzde 10 ila yüzde 20'lik bölümü temerrüde düşebilir.

(Büyük Mali Kriz sırasında tahmin edilen temerrüt oranının en alt sınırında) ve bankalar yaklaşık olarak 160 milyar dolar zararla karşılaşabilir.” Söz konusu çalışma raporunda araştırmacılar, sigortasız mevduat sahiplerinin yarısının hesaplarını boşalttığı bir senaryoda, ticari gayrimenkulle ilgili olan kayıpların 31 ila 67 küçük bölgesel bankanın iflasına yol açabileceğini belirtiyor. 
Söz konusu rapordaki yorum şu: “Yüksek faiz oranlarından kaynaklanmış olan zararlar sebebiyle 340 banka daha iflasla karşı karşıya kalabilir.”

2024 HAYATIMIZIN EN BÜYÜK ÇÖKÜŞÜNÜ GETİRECEK

“Önümüzdeki Büyük Buhran” isimli kitabı 2009'da New York Times En Çok Satanlar Listesi’ne giren ABD’li ekonomist Harry Dent, 2024 yılı için hiç de olumlu konuşmadı. Amerikan Fox Televizyonu’na önemli açıklamalar yapan Dent, “2009 yılından bu yana bu yüzde 100 yapay, benzeri görülmemiş bir para basımı ve bütçe açıkları oldu; tam olarak 15 senede 27 trilyon dolar. Bu alışılmışın dışında, yüzde 100 yapay, bu da tehlikeli bir durumda olduğumuz anlamı taşıyor" diyerek şu ifadeleri ekledi: "Sanırım 2024 hayatımız boyunca göreceğimiz en büyük kaza yılı olacak."

“Normale dönmemiz gerekiyor ve merkez bankalarına bir mesaj göndermemiz gerekiyor" diye konuşan Dent, şu mesajları verdi: "Bu, bir daha asla ele alamayacağımız bir ders olmalı. Bir daha yaşamımız boyunca bir balon göreceğimizi sanmıyorum." Gelecek yıl balonun patlayacağını dile getiren Dent, bu balonun aslında 2021 yılının sonlarında, koronavirüs pandemisinin zirveye ulaşmasının ardından başladığını ve ilk işaretlerin 2022 yılında Nasdaq’ın yüzde 38 düştüğünde ortaya çıktığını söyledi. Ekonomiste göre yeni yıl, çöküşün "B dalgasını" da getirecek: "Eğer haklıysam, mayısa kadar bunun başladığını ve daha belirgin hale geldiğini göreceksiniz."

 

Bakan Vedat Işıkhan'dan son dakika asgari ücret, emekli ve memur maaşı açıklaması! 

TOKİ'den üç şehre 533 yeni konut müjdesi!

Ekonomist Mert Başaran açıkladı, bunu yapan fakir kalır!


Geri Dön