27 / 04 / 2024

Amme arazisi nedir?

Amme arazisi nedir?

Amme arazisi kısacası bir tür arazidir. Arazinin kullanım alanı ve amacı belirlidir. Amme mülkiyeti olarak da adlandırılan amme arazisi gayrimenkul alanda kullanılır. Peki amme arazisi nedir, kim tarafından belirlenir ve hangi alanları kapsar? İşte amme arazisiyle ilgili kapsamlı bilgiler...



AMME ARAZİSİ NEYE DENİR, KİM TARAFINDAN BELİRLENİR?

Amme arazisi, kamunun çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ayrılmış olan özel bir arazidir.  Bu araziler imar planları çerçevesinde belirli parsellere bölünür ve kamu yararını gözeten tesislerin inşa edilmesi için kullanılır. Bu tesisler arasında eğitim kurumları, hastaneler, ibadethaneler gibi kamuya hizmet sunan yapılar yer alır.

Amme arazileri, kamu hizmetleri kullanımı için sınırlandırılmıştır. Bu nedenle söz konusu olan araziler özel mülkiyet amaçlarına hizmet etmek üzere kullanılamazlar. Amme arazilerinin kullanımı, bu amaç için ayrılmış boş arazilerin kullanılmasıyla sınırlı değildir. Gerekli görüldüğünde özel mülkiyete sahip olan araziler de kamulaştırılarak amme arazisine dönüştürülebilir. Kamulaştırma kararı alındığında, mülkiyet sahipleri bu karara itiraz etme hakkına sahip değildir, böyle bir hakkı kullanma yetkileri bulunmamaktadır. 

HANGİ ALANLAR AMME ARAZİSİDİR?

Eğitim kurumları, okullar, hastaneler, sağlık ocakları, camiler ve diğer ibadethaneler, ayrıca bakanlık ve kurum binaları gibi birçok yapı, kamuya ait tesisler arasında bulunmaktadır. Dolayısıyla özel kurumlar amme arazisinde yer almaz. 

 Amme arazisi nedir?

AMME ARAZİLERİ GENİŞLETİLEBİLİR Mİ?

Amme arazileri zaman zaman sınırlarını genişletebilir. Eğer bir ihtiyaç ortaya çıkarsa ve başka bir alternatif bulunmuyorsa, mevcut amme arazisinin yanında bulunan özel mülkiyete sahip arazilerin belirli bir kısmı veya tamamı kamulaştırılabilir. Kamulaştırma işlemi sonucunda, özel mülkiyetten devlet mülkiyetine geçen bu araziler de amme arazisi niteliğini kazanır ve kullanılır.

AMME ARAZİLERİNİN NİTELİKLERİ DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?

Amme arazilerinin niteliklerinin zaman zaman değişebildiği ve bu tür değişikliklerin devlet tarafından onay gerektirdiği bir gerçektir. Bir arazi, amme arazisi olarak sınıflandırıldıysa ve zaman içinde amme kullanımına ihtiyaç kalmadıysa bu arazi amme arazisi statüsünden çıkarılabilir. Bu durumda, Hazine veya belediyeler, ilgili araziyi amme arazisi sınıflandırmasından çıkarıldığında, bu araziyi kendi ihtiyaçları doğrultusunda kullanabilir veya satabilirler.

Arsa ve arazi almak isteyenler dikkat! O ilde yatırım yapmadan önce bilinmesi gerekenler tek tek açıklandı!

O ilde yüzde 20 indirimle arsa ve arazi sahibi olabilirsiniz! İhale 21 Kasım'da!

TOKİ Kocaeli'de 24 ay vadeyle arsa ve arazi satıyor! 39 gayrimenkul için geri sayım başladı! Arsa alacaklara müjde!


Geri Dön