22 / 12 / 2024

Anadolu Hamidiye Tabyası’nın restorasyonu durduruldu!

Anadolu Hamidiye Tabyası’nın restorasyonu durduruldu!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ nın 17 milyon TL ödenek ayırdığı, 105 dönümlük alana sahip, Anadolu Hamidiye Tabyası’ nın restorasyon çalışmaları, geçen 17 Şubat tarihinde başlamıştı...




Çanakkale Belediyesi, Barbaros Mahallesi’nde bulunan Anadolu Hamidiye Tabyası’nın restorasyon çalışmalarını, yüklenici taşeron firmanın ruhsat almadığı gerekçesiyle durdurdu.


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 17 milyon TL ödenek ayırdığı, 105 dönümlük alana sahip, Anadolu Hamidiye Tabyası’nın restorasyon çalışmaları, geçen 17 Şubat tarihinde başladı. Çanakkale Deniz Savaşları sırasında boğaz savunmasında kullanılan, 10 bonetten oluşan tarihi tabyadaki çalışmalar, ruhsat alınmadan işe başlandığı gerekçesiyle dün belediye ekiplerince mühürlenerek durduruldu. 


Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 27 Şubat 2013 tarih ve 739 sayılı kararı ile restorasyon projesinin onaylaması ardından Cumhur Alp İnşaat firmasının geçen 6 Mart’ta ruhsat için başvurduğu, belediye yetkililerinin dosyası inceleyip eksik belgeleri başvuru sahibine bildirdiği, bildirime rağmen ruhsat başvurusunun takibi yapılmayarak, restorasyon çalışmalarına başlanıldığı kaydedildi. Ayrıca, tescilli olan ve koruma altında bulunan Anadolu Hamidiye Tabyaları’daki bonetlerin üzerindeki topraklara, kepçeyle müdahale edildiği belirtildi.


BAŞKAN GÖKHAN: BEN YAPTIM OLDU, YOK


Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, restorasyon çalışmalarının ruhsat alınmadan başlatıldığını ve bu nedenle Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca yapılan ihbar üzerine belediye olarak çalışmaları mühürleyip durdurduklarını söyledi. Başkan Gökhan, gerekli izinlerin ve ruhsat işlemlerinin tamamlanmasının ardından restorasyon çalışmalarının yeniden başlayacağını belirterek, "Ben yaptım oldu’ yok. Her şey yasalar içerisinde olacak. Orası tescilli alan. Tescilli alanda yapılan her türlü inşaat ve hafriyat gözlemci tarafından gözlenmek zorundadır" dedi. 


Firma çalışanları, bonetlerin üzerindeki toprakların kepçeyle alınarak kaldırılma nedeninin, müze olacak bonetlere yağışlar sırasında su girmesi ve izolasyon yapmak için böyle bir çalışmayı yaptıklarını söyledi.



Hürriyet


Geri Dön