17 / 05 / 2024

Anadolu Yakası'ndaki ofis projeleri revaçta!

Anadolu Yakası'ndaki ofis projeleri revaçta!

İstanbul'daki gayrimenkul piyasasında yaşanan hareketlilik, etkisini ticari emlakta da hissettiriyor. Peş peşe inşaatına başlanan teslimleri yapılan konut projelerinin haricinde ofis projelerinin yapımı da tüğm şirketlerce devam ettiriliyor



İş dünyasının İstanbul'da toplanıyor olması, A ve A Plus nitelikteki ofis stoğunun yetersiz olması, inşaat şirketlerini bu tarz projelere yönlendiriyor. Özelllikle de Avrupa Yakası'ndaki merkez bölgelerin neredeyse tamamının dolu olması, projelerin Anadolu Yakası'na kaymasına neden oluyor. Bu yakada en çok Ataşehir, Kozyatağı, Kartal ve Maltepe hatları ilgi gören bölgeler oluyor. Son dönemde yapılan A ve A Plus ofis projelerine özellikle uluslarası şirketler talip oluyor.

2 milyon metrekare alan

İstanbul'da 2011 yılının ilk dönemi sonund 1 milyon 950 bin metrekarelik modem ofis alanına sahip bulunuyor. Şu anda yapımı devam eden ofis projelerine ek olarak yılın ikinci yansında da yenilerinin inşaasma başlanması bekleniyor. Bu projelerin de tamamlanmasıyla İstanbul'daki ofis alanının 2.5 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor.

Köklü hatta yer bulunarmyo

İstanbul'da ticari emlaktaki hareketlilik köklü hat olarak adlandırılan Maslak - Levent hattında devam ediyor. Ancak bu bölgede talepler genellikle minimum 200 metrelik ofis arayışı şeklinde olduğu için aranan nitelikte ofis bulmak Maslak hattı için bir hayli zorlaşıyor. Maslak-Levent hattında plaza ofislerinde doluluk yaşanması nedeniyle ofisler kiracı henüz tahliye etmeden kiraya verilebiliyor. Bu hatta kiralık ofislerde doluluk oram yüzde 90'm üzerinde. İkitelli -Mahmutbey - Basın Ekspres Yolu ve civarındaki plaza katı ve ofislerdeki doluluk oranı ise yüzde 70 civarında oluyor. Bu bölgelerde çevre düzenlemesi ve altyapı hizmetlerinin henüz köklü merkezlerdeki kadar yeterli olmaması nedeniyle kiralamalar çok hızlı seyretmiyor. Kiralama fiyatlan bu bölgede metrekare başı 15-20 dolar aralığında seyrediyor.

Yüzde 70'i A ve A Plus

İstanbul'daki ofis stoğunun niteliği bölge bölge değişirken, yüzde 70'inin A ve A Plus nitelikli, yüzde 30'unun ise B nitelikli olduğu tahmin ediliyor. A ve A plus nitelikli ofislerde doluluk oram da bölgelere göre değişmekle beraber, Levent - Gayrettepe - Maslak hattında doluluk oranı yüzde 90'ı aşıyor. İkitelli-Mahmutbey TEM yolu üzerindeki ofislerde ise doluluk oram yüzde 70'ler seviyesinde oluyor. Anadolu Yakası'nda ise ofislerin ağırlıklı noktası (A ve A Plus'lar için) Kozyatağı-Ataşehir ve Kartal - Maltepe hattında. Anadolu Yakası'nda belirtilen hatlarda doluluk oram Ataşehir-Kozyatağı Bölgesi'n yüzde 95 olurken, Kartal-Maltepe hattında henüz yüzde 60 seviyesinde. Kira bedelleri Avrupa Yakası Maslak-Levent-Zincirlikuyu-Beşiktaş hattı için A ve A Plus binalarda 33-40 dolar aralığında olurken, B sınıfı binalar için 15-19 dolar aralığında. Havaalanı-İkitelli-Mahmutbey Bölgesi için A ve A Plus binalarda kiralar ortalama 12-18 dolar, B sınıfı binalar için bu bedeller 8-12 dolar civarına oluyor.

Fer Yapı Sinpaş GYO - İTower Bomonti

FER Yapı ve Sinpaş GYO'nun Bomonti'de 4 bin 250 metrekarelik alan üzerine konumlandırdığı ofis projesi iTower, küçük işletmelere yönelik olarak tasarlanıyor. 60- 800 metrekare aralığındaki büyüklüklerde ofis seçenekleri sunan ITower'da ortalama metrekare fiyatlan 4 bin 700 dolar civarında belirleniyor. Kiralama hizmetleri Kuzeybatı Savils tarafından yürütülen projenin 2012 sonunda tamamlanması hedeflenirken, ofis fiyatlan 280 bin dolardan başlıyor. iTower Bomonti'de toplantı odalan, kat bahçeleri, back office hizmetleri, özel yemek odaları, restoran ve kafeler bulunuyor.

Kuyaş GYO-İstanbul Vizyon Park

KUYAŞ GYO'nun Basın Ekspres Yolu zerindeki İstanbul Vizyon Park projesi çerisindeki, 74 e 531 metrekare büyüklüğündeki ofislerin yatları 87 bin dolar ile 87 bin dolar arasında değişiyor. Ofislerin atışı için 120 aylık vadelendirme yoluna gidilebilirken, aylık taksitler ise ilk yıl için 1.558 dolar ile 9.388 dolar arasında değişiyor, İstanbul Vizyon Park projesi, 5 yıldızlı iş otel, alışveriş merkezi ve residanslardan oluşurken, projenin ilk etabında 5 ofis bloğu ve 2 çok amaçlı blokta toplam 807 birim bulunuyor.

HELİS YAPI-BEYAZ OFİS

HELİS Yapı'nın Kartal'da hayata geçirdiği projesi Beyaz Ofis sahiplerini ağırlamaya başladı. 120,160,320 metrekarelik farklı seçenekler de, tam kat ofis seçenekleri sunulan projede kiralar ise 2 bin liradan başlıyor. Beyaz Ofis'te her ofise özel ayrı ayrı hizmetler sunulurken, 24 saat güvenlik hizmeti, teknik destek gibi bir çok ihtiyaç karşılanabiliyor.

ARTELL KOYTUR İNŞAAT- BUYAKA

BUYAKA isimli Üraniye'de bulunan karma projenin yaklaşık büyüklüğü 300 milyon dolar civarında, Ümraniye Tepeüstü'nde yaklaşık 43 bin metrekare izi üzerinde yapılan Buyaka projesi rezidans, bir ofis kulesinden ve bir de alışveriş merkezinden oluşuyor. 600 adetlik otopark alanı bulanacak olan projede 106 bin metrekare büyüklüğünde Buyaka Alışveriş Merkezi de bulunuyor. Ofis bloğunun toplam brüt alanı ise 17 bin metrekareye yaklaşıyor. 22 kattan ve toplam 17 bin metrekareden oluşan ofis kulesi için yaşam 2012'de tamamlanacak.
Hürriyet


Geri Dön