29 / 06 / 2024

İzmir'de deprem endişesi başladı! Uzmanlar ne dedi? 

İzmir'de deprem endişesi başladı! Uzmanlar ne dedi? 

Dün İzmir Karaburun açıklarında yaşanan depremler İzmirli vatandaşların yüreklerini ağızlarına getirirken, akıllarda "depremler 'öncü mü?" sorusunu da getirdi. 



İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında yaşanan dünkü depremler büyük korkuya sebep oldu. İlk sarsıntı dün sabah saatlerinde Karaburun'a 50.1 kilometre mesafede gerçekleşti. 3.7 büyüklüğündeki depremden bir dakika kadar sonra bu defa Karaburun'a 45.6 kilometre mesafede, yerin 7 kilometre derinliğinde 4.5 büyüklüğünde 2. bir deprem yaşandı. Haber Global'den Mert İnan imzalı habere göre meydana gelen bu sarsıntıları 2 ve 3 büyüklüğünde artçılar izlerken, İzmirlilerin kafasında "Depremler 'öncü mü?" sorusu belirdi. Deprem uzmanları ise spekülasyonlara kulan asılmaması gerektiğine değinirken, bölgedeki fayların gerilmeye devam ettiği uyarısını da yaptı.

YİNE KIRILACAK!

'Haberglobalcomtr'ye önemli açıklamalar yapan İTÜ Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, kırılmanın meydana geldiği bölgenin  İzmir  Körfezinin en gergin yeri olduğunu kaydederken, "6.5 büyüklüğünde deprem üretecek bir bölge geriliyor. Kırılmanın meydana geldiği yerde geçmişte 6.8 ile 7.2 büyüklüğünde depremler yaşandı. Bu da demek oluyor ki, aynı bölgede gelecekte de bu büyüklükte depremler olacak" ifadelerini kullandı.

İzmir de deprem endişesi başladı! Uzmanlar ne dedi? 

50 SENE BEKLEMİYORUM

Açıklamasında yaşanan bu son sarsıntıların fayın gerilmekte olduğunu gösterdiğini belirten Prof. Dr. Ercan, "Bu bölgede sürekli şekilde aralıklarla depremler oluşuyor. İzmir'de yıkım yaratacak fay, Kemalpaşa'dan Göztepe ve Urla'ya uzanan 'İzmir Kırığı.' Fakat söz konusu bu fayın her an kırılacağına dair iddialara katılmıyorum. İzmir Kırığı 50 sene içerisinde deprem yapacak durumda değil. Bu konuda yayınlamış olduğum 'Bayraklar Asılı Kaldı' kitabımda olası riskleri tüm detayları ile kaleme aldım" dedi.

12 HAZİRAN'IN ARTÇISI

Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, İzmir'de endişeye sebep olan son depremlerin, Doğu-Batı uzantılı ve eğim atımlı bir normal faydan kaynaklandığını dile getirirken, ayrıca "Midilli Fayının doğu bölümü 12 Haziran 2017'de 6.2 büyüklüğünde bir deprem üretmişti. Söz konusu bu depremi İzmir şiddetli hissetmiş ancak herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmamıştı. Dün meydana gelen deprem de yine aynı hat üzerinde meydana geldi. Bu sebeple de 12 Haziran 2017 depreminin artçısı olarak değerlendirilebilir" ifadelerini kullandı.

İzmir de deprem endişesi başladı! Uzmanlar ne dedi? 

30 DİRİ FAY VAR 

30 Ekim 2020'de Samos Fayının kırılmasıyla 70 kilometre uzaklıktaki Bayraklı'da can ve mal kaybı yaşandığına değinen Prof. Dr. Sözbilir, uyarılarını şu şekilde sıraladı: "Midilli Fayı Karaburun'a 25 kilometre, Bayraklı'ya 70 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu nedenle İzmir'i etkileyecek bir fay. Zaten İzmir merkezden 100 kilometre çaplı bir daire içinde denizaltında ve karada toplam 30 civarında diri fay var."


ÇALIŞMALAR YETERSİZ

Yaptığı açıklamada Bornova ve Konak gibi ilçelerde kademeli bir kentsel dönüşüm uygulandığına dile getiren Prof. Dr. Sözbilir, "Fakat yapılan bu çalışmalar yeterli değil. 30 adet fayın İzmir'in hem yerleşim yerinden ve hem de Ege Denizi içinde gelişigüzel dağıldığını düşündüğümüz zaman İzmir'in 30 ilçesinde aynı anda risk azaltma çalışmalarına hız verilmeli" dedi.

 

Limonlu Bahçe Konakları'nda yüzde 30 peşin 15 ay vade fırsatı!

Başvuran emekli anında 12 bin TL alıyor! Emekliler bu aya özel fırsatı kaçırmayın: İşte TEB emekli promosyon 2024...

Avrasya Tüneli'ne büyük zam: Otomobiller için geçiş ücreti 112 TL oldu!


Geri Dön