11 / 01 / 2025

AnadoluJet ile Çanakkale Sohbetleri'nin ilki gerçekleştirildi!

AnadoluJet ile Çanakkale Sohbetleri'nin ilki gerçekleştirildi!

AnadoluJet’in yeni projesi ‘AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri’, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde düzenlenen söyleşi ile başladı. Projenin tanıtım toplantısı çok sayıda yerel ve mülki idareciyi ağırladı.



Tarihçi, Yazar Talha Uğurluel’in anlatımıyla gerçekleştirilen ve Çanakkale Savaşı’nın bilinmeyen noktalarının anlatıldığı proje hem halk hem de üniversite öğrencilerinden yoğun ilgi gördü. Projenin tanıtım toplantısı çok sayıda yerel ve mülki idareciyi ağırladı.



Halkın havayolu AnadoluJet’in yeni tarih projesi ‘AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri’ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşi ile başladı.


Çanakkale 2015 - 100. Yıl Koordinasyon Merkezi desteğiyle gerçekleştirilen, Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı sebebiyle projelendirilen, toplumun tarihsel ve kültürel gerçeklere duyarlılığını arttırmayı hedefleyen “AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri” projesinin Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenen ilk oturumu yerel ve mülki idarecilerin yanı sıra ÇOMÜ öğrencilerini ağırladı. Söyleşi sonrasında ÇOMÜ Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda Çanakkale halkı için de tekrarlandı.


'Tarihçi, Yazar Talha Uğurluel’in anlatımıyla gerçekleştirilen ‘AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri’nde; I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin nerelerde, kimlere karşı savaştığı, Osmanlı askerlerinin nasıl bir müdafaa sergilediği, Çanakkale Boğazı’nda, Morto, Seddülbahir ve Arıburnu’nda neler yaşandığı ve Seyid Onbaşı, Ezineli Yahya Çavuş, Cevat Paşa ve diğer kahramanların öyküleri anlatıldı. Ayrıca şimdiye kadar hiçbir yerde yayımlanmamış 157 fotoğraf da söyleşi esnasında katılımcılara slaytlar yardımıyla gösterildi.

‘AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri’ projesinin ulusal tarihimizi yakından tanımak için çok değerli olduğunu anlatan Talha Uğurluel, “AnadoluJet’in Çanakkale 2015 - 100. Yıl Koordinasyon Merkezi desteğiyle Çanakkale Savaşı’nın 100. Yıl dönümü sebebiyle projelendirdiği ‘AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri’ tarihi bilgilerin gelecek kuşaklara doğru ve sağlıklı biçimde aktarılması açısından büyük önem taşıyor. Projemiz 2014 - 2015 yıllarında Anadolu’daki pek çok ili gezecek. Amacımız tarihi ve kültürel değerlerimizi en doğru şekilde gelecek kuşaklara aktarmak, halkımızın bu konudaki bilgi birikimini artırmak. Bu proje AnadoluJet’in tarihimize yaptığı değerli bir yatırım” dedi.


“Geçmişi tanımadan gelişim mümkün değil”

Proje’nin ÇOMÜ’de düzenlenen tanıtım toplantısında bir konuşma yapan AnadoluJet Başkanı İbrahim Doğan, “Çanakkale ile bu topraklarla gurur duymak hepimizin hakkı. Ama gurur duymak tek başına yeterli olmuyor. Bu topraklara karşı duyduğumuz gururu gelecek nesillere nedenleriyle aktarmamız gerekiyor. Bu hepimiz için bir ödev olmalı. Çanakkale Savaşı’nın üzerinden geçen yüz yıla rağmen hala aklımıza milyonlarca hikâye geliyor. Umarım yüz yıl sonra da bu ruh hep canlı tutulur. Bir havayolu markası olarak her konuyu uçmak ile özdeşleştiriyoruz. Bize göre herkesin kanadı kendi gayreti. Ancak gayret tek başına bir alın teri değil, bir vizyonun eseri. AnadoluJet olarak sahip olduğumuz vizyon ile kültürel değerlerimize her zaman sahip çıktık. Tarihi bilmeden ileriye gitmenin çok zor olduğuna inandık. Bu amaçla projelendirdiğimiz ‘AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri’ projesi ile Çanakkale Savaşı’nın bilinmeyen yönlerine ışık tutmayı amaçlıyoruz. Bu projede bizden desteklerini eksik etmeyen Çanakkale 2015 - 100. Yıl Koordinasyon Merkezi’ne teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.


Etkinlikte İbrahim Doğan’ın ardından söz alan Çanakkale 2015 - 100. Yıl Koordinasyon Merkezi Genel Sekreteri Mahmut Akkuş ise Çanakkale 2015 - 100. Yıl Koordinasyon Merkezi’nin Çanakkale Savaşı’nın yüzüncü yılı vesilesiyle birçok değerli projeyi hayata geçirmeye hazırlandığının altını çizdi. Akkuş, “AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri merkezimizin desteklediği projelerin öncü adımı olarak kabul edilebilecek bir çalışma. Çanakkale, hinterlandı (işlek yolların geçtiği yerlerde sanayi, tarım, ticaret gibi ekonomik etkinliklerin yoğun olduğu bölge) oldukça geniş bir il. Bu nedenle aktörleri de çok fazla. Ancak bu aktörler sadece bürokrasi, sivil toplum kuruluşları değil, tüm Türkiye ve dünya olmalı. Yüz yıl önce bu topraklarda 36’yı aşkın ülke çarpıştı. Şimdi ise aynı topraklarda barış mesajları veriliyor. Amacımız evrensel mesajların verildiği bu coğrafyanın sesini sadece Çanakkale değil tüm Türkiye ve dünyanın duyması. Bu projeyi hayata geçiren AnadoluJet’e ve kendini Çanakkale tarihine vakfeden Talha Uğurluel’e teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.


“Kültürel aktarım için çalışıyoruz”


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feyzi Uğur, Çanakkale topraklarında verilen mücadeleye dikkat çekerek, “‘Anadolu helal topraktır' sözünü belki de en çok hak eden örnekler Çanakkale’de yaşandı. Ancak bu toprakları helal kılan kültürel ve tarihi boyutu iyi analiz edip gelecek kuşaklara aktarmak gerekiyor. Bu görev toplumun her kesimine düşüyor. Bu nedenle böyle bir organizasyonu layıkıyla yerine getirdiği için AnadoluJet’i gönülden tebrik ediyorum. ÇOMÜ olarak kültürel aktarıma çok değer veriyoruz ve üniversite olarak gönülden çalışıyoruz. Buradan tüm değerli öğretim görevlilerimize de bu konudaki hassasiyetleri için teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.


Tanıtım toplantısında söz alan Çanakkale Vali Yardımcısı Saim Eskioğlu ise, “Çanakkale’de yaşamak, bu toprakları tanımak bir ayrıcalık ve gurur. Türkiye’de hangi eve giderseniz gidin Çanakkale’nin bir izi var. Bu ruhu böyle bir çalışmayla hissetmek çok gurur verici. AnadoluJet’e Çanakkale Valiliği adına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

Çanakkale’de başlayan proje ilerleyen günlerde Ankara, Trabzon, Kayseri, Konya, Samsun gibi pek çok kentte üniversite öğrencilerine ve halka açık ücretsiz olarak düzenlenecek sohbetlerle devam edecek. 




Geri Dön