29 / 04 / 2024

Anayasa Mahkemesi'nden çok önemli 'gecekondu' kararı çıktı!

Anayasa Mahkemesi'nden çok önemli 'gecekondu' kararı çıktı!

Anayasa Mahkemesi Gecekondu Kanunu’nun, kamu arazileri üzerine yapılmış olan gecekonduların hiçbir karar alınmasına gerek olmadan belediye veya devlet zabıtaları tarafından derhal yıktırılmasına ilişkin hükmü iptal ettiğini duyurdu. Bu kapsamda gerçekleşen bu hükmün iptali ile beraber yer aldığı mad



İstanbul 7’nci İdare Mahkemesi tarafından yapılan başvuruda izinsiz yapıların yargı yolu gösterilmeden yıktırılmasının işleme karşı yargı yoluna başvurma imkanını ortadan kaldırdığını, bunun da hak arama özgürlüğünü ihlal ettiği belirtildi.

Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararında ise yıkım kararı alınan yapıların da bir mülk olduğu ve bu doğrultuda korunması gereken bir menfaatin mevcut olduğu sonucuna varıldığı da belirtilmiş oldu. 

DOKUZ AY SONRA YÜRÜRLÜKTE OLACAK!

ekonomim.com'da yer alan habere göre; Açıklanan  karar kapsamında herhangi bir şekilde izinsiz yapıyı yapanlara bildirimde bulunmadan yıkın işleminin gerçekleştirilmesi ile dava açma hakkının korunmasını sağlayacak olan güvencelere yer vermediği belirtildi.  İptal kararı Resmi Gazete’de yayımlandıktan 9 ay sonra yürürlüğe girmiş olacak.

 Anayasa Mahkemesi nden çok önemli gecekondu kararı çıktı!

İptal edilen maddenin ilk bölümü şöyle: “Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra, belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, Hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında yer alan bölgelerde yapılacak daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar da, inşa sırasında olsun veya iskan edilmiş olsun, hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın belediye veya devlet zabıtası tarafından derhal yıktırılır” denildi.

2023'te Tapu tahsis belgesi geçerlilik süresi ne kadar?

Buca’daki gecekondu önleme bölgesi planları yeniden askıda! Belediye hizmet alanı gitti, konut alanı geldi! 

Eyüpsultan'da korku dolu anlar! 3 gecekondu boşaltıldı!


Geri Dön