06 / 05 / 2024

Andre Balazs New York'u ve otelciliği anlattı!

Andre Balazs New York'u ve otelciliği anlattı!

Andre Balazs'ın ekonomik krizin ortasında açtığı The Standard Oteli, şu anda New York'un en 'in' yerlerinden



18'inci katındaki şatafatlı dekorlu, manzaralı ve girmesi dehşet zor kulübü Boom Boom Room'dan, sokak seviyesindeki restoranına, pinpon masalı bira bahçesinden, DJ'li lobi barına, The Standard NY haftanın her günü şehrin en civcivli mekanı.
Yine Balazs'ın yarattığı Los Angeles'daki Chateau Marmont, yine New York'daki The Mercer, The Standard'ın Miami ve iki Los Angeles şubeleri ve de New York'Iulara şehir dışında Avrupai bir sayfiye havası sunan Sunset Beach konsept olarak dünyanın sayılı otellerinden.

Şimdilerde herkes Asya ve diğer yerlerde yıldızı yeni parlayan şehirlerden bahsediyor. New York'un kültürel önemi azalıyor mu dünya çapında?

Çin ve Hindistan kesinlikle ekonomik güç olarak ön plana çıkıyor ama kültürel açıdan Batı'da New York'un yeri hâlâ doldurulamaz. Gerek boyutu, mirası, gerekse değişik kültürleri bir araya getirmesinden dolayı New York hâlâ tek.

The Standard otelleri büyüyor. Ama adının tersine, sizin oteller tamamen standart dışı.

Otellerin ismi de böyle ortaya çıktı zaten. Standard kelimesini alıp tersine çevirdik otelin logosunda. Standardın tersi bir anlayışı iletmek istedik.

Standardizasyon bir otelciye çok cazip olmalı. Ama bütün Standard otelleri için zora gidip değişik bir tema yaratmışsınız. Bu temalar nasıl ortaya çıkıyor?

İyi bir otel her zaman etrafını yansıtır. Seyahat etmenin en güzel yanlarından biri değişik bir yerde olma duygusu. Oraya özel bir restoranda yemek. Mahallenin mimarisi. Başta çevrenin dokusundan ilham alıyoruz. Başarılı bir otel tasarımı her zaman oraya özel bir hikaye yaratmayla başlıyor. Daha sonra o temanın içinde orada yaşanacak anları düşünüyoruz ve planlıyoruz. İki işadamı nasıl buluşup iş konuşur? Bir çift nasıl romantik bir hafta sonu geçi¬rir? Kamuya açık ve özel mekanlar nasıl ayarlanmalı? Bunların hepsi planı belirliyor.

Standard NY şimdiye kadar açtığınız en büyük otel. Ama yine de bütün otellerinizde olan samimi hava var. Bunu nasıl sağladınız?

O samimiyeti sağlamak için çok uğraştık tasarlarken. Mesela Standard NY'da kapı ile resepsiyon arası Mercer Otel'le aynı ama Mercer, Standard NY'dan çok daha küçük bir otel. Bunu özellille, o küçük lük hissini vermek için böyle tasarladık. Aynı şekilde lobiden restoranı ayırdık. Oturma mekanlarını samimi bir ölçekte tuttuk. Dikkat edersen dışarıdan da görünüşü minimalize etmeye çalıştık. Lobiye giriş High Line parkının altında adeta gizli.

Siz bana kazara 'celebrity' konu muna düşmüş biri izlenimi veriyorsunuz. Celebrity olayı otellerinizi nasıl tanımlıyor?

Ünlüler tarafından tercih edilmesinin sebebi çok sıkı uyguladığımız konuklarımız hakkında hiçbir bilgi vermeme kuralımız. O yüzden bize güveniyor, gönül rahat hğıyla kalıyorlar.

Sizin oteller bence biraz da yaramazlığı cesaretlendiren bir hava yaratıyor. Doğru mu?
(Gülüyor) Bizim yaptığımız konuklara güven veren bir ortam yaratmak. Bir yandan da evlerinde değil başka bir mekandalar.
Milliyet/Defne AYDINTAŞBAŞ


Geri Dön