03 / 05 / 2024

Ani Ören Yeri kar altında kaldı!

Ani Ören Yeri kar altında kaldı!

Kars-Ermenistan sınırında tarihi İpek Yolu üzerinde kurulu ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapan tarihi Ani Ören Yeri, kışın kar altında beyaza bürünen görüntüsüyle ziyaretçilerden ilgi görüyor...



Kars'a 42 kilometre uzaklıktaki Ermenistan sınırında tarihi İpek Yolu üzerinde MÖ 600'lü yıllarda bin 750 metre yüksekliğindeki platoda barındırdığı medeniyetlere ait eserleriyle Ani Ören Yeri, kış aylarında adeta beyaz örtüye bürünüyor.


"Dünya Şehri" olarak adlandırılan ve içerisinde halen yirminin üzerinde tarihi yapıya ev sahipliği yapan antik kent, 8 metre yüksekliğinde, 4 bin 500 metre uzunluğundaki surlarla kaplı.


Aras Nehri'nin batı yakasında yaklaşık 78 hektar alan üzerinde kurulan ve bugüne kadar Urartu, İskit, Pers, Makedon, Part, Ermeni, Sasani, İran, Roma, Bizans, Emevi, Abbai, Selçuklu, Moğol, İlhanlı, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Osmanlı, Gürcü ve Rus egemenliğine giren ve bu medeniyetlerin izlerini taşıyan, zaman zaman yüz binin üzerindeki nüfusa ulaşan ancak yaşadığı büyük depremler sonrası 1600'lü yıllarda terk edilen  Ani Ören Yeri, özellikle kış aylarında dondurucu soğuğa rağmen ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.


Kars'a gelen turistlerin Kars Kalesi'nden sonra ziyaret ettiği en önemli bölge olarak dikkati çeken Ani Ören Yeri'ni özellikle fotoğraf tutkunları tercih ederken, surlar içerisindeki cami, kilise, katedral, manastır, hamam, külliye, şapel ve çeşitli yerleşim kalıntıları adeta görsel bir şölene ev sahipliği yapıyor.


İstanbul'dan Kars'a tren yolculuğunu ve kışın Ani Ören Yeri'ni görüntülemek için antik kente gelen fotoğraf sanatçısı Altuğ Sencer, Ani Ören Yeri'nin kar altında çok daha etkileyici olduğunu söyledi.


Özellikle havanın açık olduğu günlerde taş yapılardaki renk dokusu ve ışık çeşitli çok özel fotoğraf kareleri için fırsat oluşturduğunu belirten Bencer, "Ani Ören Yeri gerçekten etkileyici bir bölge. Yüksek bir plato üzerinde kurulu olması, pek çok medeniyete ev sahipliği yapması, yapıların çeşitliliği ve kullanılan taş malzemenin özelliği bölgeyi çok daha özel kılıyor. Güneş erken saatlerde  kentin üzerinde doğuyor ve yine kentin üzerinde batıyor. Kışın ise kar altında çok daha güzel. Herkesin 'Dünya Şehri' diye adlandırılan Ani'yi görmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.


AA


Geri Dön