Anıtkabir'in Tarihi!
Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatından sonra naaşı geçici olarak Etnografya Müzesi'ne defnedilmişti. Uygun bir anıt yeri aranmasına hemen başlandı ve Ankara'nın kente egemen bir tepesi olan Rasattepe uygun görüldü....
Anıtkabir'in Tarihi!
Atatürk bir devri açıp yeni bir düzeni getirdikten sonra 10 Kasım 1938'de öldüğünde, geçici olarak Etnografya Müzesi'ne defnedildi. Uygun bir anıt yeri aranmasına hemen başlandı ve Ankara'nın kente egemen bir tepesi olan Rasattepe uygun görüldü. Anıtkabir'in projesi bir yarışmayla belirlendi. Bu amaçla açılan yarışmada Emin Onat ve Orhan Arda'nın projesi başarılı görülerek uygulanmasına karar verildi.
Anıtkabir bugünkü adı Anıttepe olan yerde 15 bin metrekarelik bir alanda yapıldı. Yapımında Çankırı'nın açık sarı ve gri travertenleri kullanıldı.
Anıtkabir bütün Türklerin sevgisinin, saygısının bütünleştiği bir simgedir. Başlangıç noktasındaki İstiklal ve Hürriyet Kulelerinden, iki yanında Hüseyin Özkan'ın 24 Hitit aslanının yer aldığı Aslanlı Yoldan, Mehmetçik, Müdafaa-i Hukuk, Cumhuriyet, Zafer, İnkılap, Misak-ı Milli, Barış ve 23 Nisan kulelerinin çepeçevre sarmaladığı Zafer Alanı'na kadar her nokta, Türk'ün verdiği bağımsızlık ve özgürlük savaşını anlatır. 32 x 60 metre boyutlarında ve 20 metre yüksekliğinde, duvarları ve döşemesi koyu renkli Bilecik mermerleriyle kaplı, tavanı altın mozaikle süslü Büyük Salon'un gizemli havası ise insanı, acılarla, gözyaşlarıyla dolu savaş yıllarına götürür. Salonun giriş kapısının karşısında, penceresi Ankara Kalesi'ne bakan duvarın önündeki taş bir set üstünde tek parça mermerden oluşan simgesel bir lahit vardır. Atatürk'ün naaşı, lahitin tam altındaki toprak mezardadır.
Bu görkemli salondan çıkıldığında, sol yanda İnkılap ve Misak-ı Milli kuleleri arasındaki galeri, 1960'da açılan Atatürk Müzesi'dir. Burada Atatürk'ün özel eşyaları, giysileri, madalyaları, fotoğraflan, kendisine sunulan armağanlar, Atatürk'le ilgili belgeler sergilenmektedir. Ayrıca 1967'de kurulan Atatürk Kitaplığı da İnkılap Kulesi'ndedir. Atatürk'ün Çankaya'daki özel kitaplığı buraya nakledilmiştir.
Anıtkabir'in birçok duvarında Atatürk'ün bazı söylevlerinden bölümler ve özdeyişler yazılıdır. Birçok yerlerini de Zühtü Müridoğlu, Şadi Çalık, Ali Hadi Bara, İlhan Koman ve Nusret Su-man kabartma ve heykellerle süslemişlerdir. Ana yapıya giriş kapısının solunda Atatürk'ün Gençliğe Hitabı, sağ yanında da Gençliğin Cevabı bulunmaktadır.
Atatürk'ün arkadaşlarından, Türkiye'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün mezarı da, ana yapının tam karşısındaki, Barış ve Zafer kulelerinin arasında yer almaktadır.
Çankaya Belediyesi