28 / 11 / 2024

Ankara Altındağ kentsel dönüşüm ile yeni çehresine kavuşuyor!

Ankara Altındağ kentsel dönüşüm ile yeni çehresine kavuşuyor!

Cumhuriyet’in kurulumundan bu yana başkentin geçirdiği her değişimin izini barındıran Altındağ ilçesi, tarihi yapıları ve anıtlarıyla Ankara’nın kent kimliğinin oluşumunda en önemli unsurlardan biri olmuştur...




 

Ankara’nın tarihi Altındağ’dan ibaret olduğu için, Altındağ Ankara’nın vazgeçilmezidir. Ankara’nın kalbi olan tarihi dokusunu barındıran tüm mekanlarının Altındağ’da bulunmasına rağmen, ilgisizlik ve ihmalkarlık bölgenin viraneye dönüşmesi ve bölgede kaçak yapılaşmaların yaygın olmasına sebep olmuştur. Bu durumdan ötürü Altındağ Belediyesi bu duruma kayıtsız kalmayıp, ilçede  TOKİ  işbirliğiyle kentsel dönüşüm projeleri, Hamamönü için restorasyon çalışmaları başlatmıştır.


Cumhuriyet Dönemi Ankara'sının en önemli tanığı olan Hamamönü'nde restorasyon çalışmalarına  Altındağ Belediyesi ilk olarak 2007 yılında İnci ve Dutlu Sokak’larda başlamıştır. Yaklaşık 5 yıldır devam eden ve yüzlerce evi kapsayan yenileme ve sokak sağlıklaştırma projesinde, bölgenin çehresi de inanılmaz biçimde değişmiştir. Çoğu tescilli binalardan oluşan bölgede tüm elektrik ve telefon tesisatı yeraltına alınmış olup, sokak ve kaldırım taşları orijinaline uygun olarak yenilenmiştir. Evlerin dış cephe yenilemeleri de asıllarına uygun olarak yapılmıştır. Çalışmalar bittiğinde Hamamönü yeniden hayat bulmuştur. Çalışmalar daha sonra diğer sokaklara da yayılmış olup, projenin sınırları iyice genişlemiştir. Proje kapsamında sanat merkezi, konaklar, açık hava sinema alanı ve el ürünleri pazar alanları bulunmaktadır. Ankara’nın merkezinde restorasyon çalışmaları sonucunda, çöküntü bölgesi tarih kokan evleri ve sokakları ile ziyaretçileri geçmişe doğru yolculuğa çıkarmasıyla turistik hareketlilik yaşanmasını tetiklemiştir. Buda bölgenin dış görünüşünün yanı sıra ticari anlamda  da canlanmasını sağlamıştır. 


Ankara Altındağ kentsel dönüşüm ile yeni çehresine kavuşuyor!


Hamamönü’nün yanı sıra ilçede ses getiren başka değişimler de devam etmektedir. 81 yıl boyunca işkence ve infazlarıyla meşhur olan  ve  Ankara  için önemli bir simge olan Ulucanlar Yarı Açık Cezaevi restore edilerek kültür ve kongre merkezi haline dönüştürülmüştür.  Ulucanlar Cezaevi restorasyon projesinin ikinci etabı olarak nitelendirilen Yarı Açık Cezaevi; 500 kişilik restoran, cezaevi döneminden günümüze kadar korunan 200 kişilik sinema salonu, 350, 250, 100 ve 50 kişi kapasiteli farklı büyüklüklerde 4 adet toplantı salonu, kafe, meydan ve 150 araçlık otoparktan oluşmaktadır. Kültür merkezine dönüştürülen alan içerisinde ayrıca, toplam 30 atölyenin yer aldığı bir de Sanat Sokağı bulunmaktadır.


Ankara Altındağ kentsel dönüşüm ile yeni çehresine kavuşuyor!


İlçede ses getirilen köklü değişimlerden diğeri ise geçmişte sık sık yaşanan asayiş olaylarıyla bilinen Çinçin’in dar sokak ve çarpık yapılaşmalardan kurtulmasıdır. Bu olumsuz durum TOKİ işbirliğiyle oluşturulan projeyle kalmıştır. Proje kapsamında 1448 konut ve bölgenin ihtiyacını karşılayacak düzeyde tasarlanan sosyal donatı organları yer alacaktır. Yine kentsel dönüşüm ve gelişim projesi kapsamında Hıdırlıktepe, Atıfbey ve İsmetpaşa Mahalleri de modern bir yapıya kavuşacaktır.


Yukarıda bahsedilen bu köklü değişiklikler sayesinde artık Altındağ ilçesi sağlıklı konutları, yeşilin bol olduğu rekreasyon alanları ve sosyal tesisleriyle modern bir ilçe kimliğine kavuşmanın yanı sıra tarihi dokuları barındıran kültür ve turizm merkezi haline gelecektir. 



TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş. 

ANKARA ŞUBESİ 

KIDEMLİ DEĞERLEME UZMANI 

BİLGE KALYONCU 



*Bu rapor TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için hazırlanmıştır.


Geri Dön