05 / 05 / 2024

Ankara Saraçoğlu Mahallesi'nde dönüşüm halktan sorulacak!

Ankara Saraçoğlu Mahallesi'nde dönüşüm halktan sorulacak!

Çevre Bakanlığı, hazırladığı Ankara' nın tarihi mirasının yaşatılarak korunması için fikirlerinle sen de bize katıl' duyuruları ile mahallenin yeniden şekillenmesi için Ankaralılardan destek arayacak....




Çevre Bakanlığı,  Ankara  Saraçoğlu Mahallesi'nin aslına ve tarihi dokusuna uygun olarak yeniden şekillenmesi için proje başlatacak. Bakanlık hazırladığı 'Ankara'nın tarihi mirasının yaşatılarak korunması için fikirlerinle sen de bize katıl' duyuruları ile mahallenin yeniden şekillenmesi için Ankaralılardan destek arayacak.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başkentin merkezinde, Başbakanlığa 10 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan Devlet Mahallesi (Saraçoğlu) için kampanya başlattı. Bakanlık, mahalleyi Başkentin cazibe merkezi yapacak proje için Ankaralılara fikir ve önerilerini soracak. Ankara'nın ilk toplu konut projelerinden biri olana Saraçoğlu Mahallesi'nin halka açılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık hazırladığı 'Ankara'nın tarihi mirasının yaşatılarak korunması, için fikirlerinle sen de bize katıl' duyuruları ile mahallenin yeniden şekillenmesi için Ankaralılardan destek arayacak. Ankaralılardan gelen proje, fikir ve önerileri oluşturacakları heyetle inceleyecek olan Bakanlık daha sonra Saraçoğlu Mahallesi için son kararı verecek.


YIKIM DEĞİL RESTORASYON


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Yıkım değil, restorasyon'' açıklamasını yaptı. Bayraktar, salaş, tarihi olmayan bir binanın bulunduğunu ve sadece onu yıkacaklarını, orayı meydana yapacaklarını söyledi.Bayraktar, 'Hiç birini kesinlikle yıkmayacağız. Cephelerini güzelleştireceğiz. Aslına uygun güzelleştireceğiz. Yeşil alanını artıracağız. Cafeler, butik oteller, kitap satış yerleri olacak' dedi.


KIZILAY NEFES ALACAK


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ankara Kızılay'a yakın yerde bulunan Saraçoğlu Mahallesi'ni 'riskli alan' ilan edildiğini hatırlatan Bayraktar, 'Burada proje çalışması var. Burası zaten arkeolojik sit. Aynı zamanda doğal sit ve Ankara'nın ortası. Oranın tarihi binalarını koruyacağız. Doğasını, yeşilini koruyacağız. Âmâ biz orayı yenileyelim diyoruz. Ve Ankara'nın marka değerini artıralım diyoruz. 150 tane bina boşaldı. Diğerleri de boşalacak. 700 gibi bir bina var. Ve oraya Ankara'nın ve Türkiye'nin imreneceği aslını bozmadan çok güzel bir proje yapacağız. Orada oturanlar direniyor. Çünkü 20 yıldır orası onlara tahsis edilmiş. O projeyi yapacağız başka yolu yok' dedi.


Marka şehir için yeni proje


Saraçoğlu Mahallesi'ne yapılacak projeyi Bakan Bayraktar şöyle anlattı: '150 dönümlük bir arazi . Burada salaş tarihi olmayan bir bina var. Onu yıkacağız. Tam ortada olan salaş binayı meydan yapacağız. Yeşillendireceğiz. Öbür binaların tamamını koruyacağız. Hiç birini kesinlikle yıkmayacağız. Cephelerini güzelleştireceğiz. Aslına uygun saçaklarını güzelleştireceğiz. Kiremitlerini çatılarını yenileyeceğiz. Pencerelerini, doğramalarını, elektriğini, yenileyeceğiz. Yeşil alanını artıracağız. Cafeler olacak, butik oteller olacak. Kitap satış yerleri olacak. Ankara'nın marka değerini artırmak için gezi alanlarını olacak. Gezecek eğlenecek dolaşacak 4 milyon Ankara'nın malı olacak. Burayı halka mal edeceğiz.'


Türkiye'nin ilk toplu konutu


Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilk 'toplu konutu' olan Namık Kemal Mahallesi'nin temeli, 1944 yılında atıldı. 1945 yılında Alman mimar Paul Bonatz tarafından projelendirilen lojmanların yapımı, bir yılda tamamlandı. Asker ve üst düzey bürokratlar için kurulduğundan 'Devlet Mahallesi' denilen, 'Saracoğlu Mahallesi' olarak da bilinen bölge, Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlık ve bakanlıklara 10-15 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunuyor. Kentsel sit alanı olarak tescil edilerek koruma altına alınan mahalledeki konutların önü ve arkasında bahçeleri bulunuyor. Bölgedeki 2, 3 ve 4 katlı evler, tavanları yüksek, balkonlu ve o günün şartlarına göre modern ve lüks olarak tasarlanmış.


Yeni Şafak Gazetesi


Geri Dön