12 / 05 / 2024

Ankara YHT garı ne zaman açılacak?

Ankara YHT garı ne zaman açılacak?

Ankara-İstanbul hızlı tren seferlerinin başlamasının ardından Ankara Yüksek Hızlı Tren garında inşaat çalışmaları devam ediyor. Günde 50 bin yolcunun geçeceği garın 2015 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.



TCDD ile ihaleyi kazanan Limak-Kolin-Cengiz Ortak Girişim Grubu arasında sözleşme imzalanmasının ve Ankara-İstanbul YHT seferlerinin başlamasının ardından garda inşaat çalışmaları devam ediyor. 


Demiryollarında yap-işlet-devret modelinin ilk kez uygulanacağı  Ankara  Yüksek Hızlı Tren Garı ihalesi 28 Ağustos 2012'de yapılmış ve ihalede tek teklifi 19 yıl 7 ay işletme süresiyle Limak İnşaat-Kolin İnşaat-Cengiz İnşaat Ortak Girişim Grubu vermişti. Celal Bayar Bulvarı ile mevcut gar binasının arasındaki araziye yapılması planlanan Ankara Hızlı Tren Garı, 21 bin 600 metrekarelik alan üzerine inşa edilecek. 


Günde 50 bin, yılda 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak garın zemin katında yolcu dinlenme salonları ve büfeler bulunacak. Garın iki katına 5 yıldızlı otel yapacak, çatı katında ise restoran ve kafeler olacak. Tesisin zemin katının altında peronlar ve bilet satış gişeleri, bir alt katta ise 3 bin araçlık kapalı otopark yer alacak. Ankara YHT garı yapımı 2015 yılı sonunda bitecek. 


Mevcut gar ile eşgüdümlü kullanılacak Mevcut gardaki hatlarının inşa edilmesinin ardından yeni garda, aynı anda 12 hızlı tren setinin yanaşabileceği 420 metre uzunluğunda 6 hızlı tren, 4 konvansiyonel, 2'şer banliyö ve yük treni hattı yapılacak. Ankara YHT Garı ile mevcut garın eş güdümlü olarak kullanılması planlanıyor. İki gar binasının yer altından ve yer üstünden bağlantısı sağlanacak. Projeye göre, hafif raylı toplu taşıma sistemi Ankaray'ın Maltepe istasyonundan yeni gar binasına içinde yürüyen bant bulunan tünel yapılacak. YHT Garı, ulusal ve uluslararası standartlar dikkate alınarak ve diğer ülkelerdeki yüksek hızlı tren garlarının yapısı, düzeni, kullanım ve işletme şekilleri incelenerek planlandı. 


İhale süreci uzamıştı TCDD, "uzay üssü" görünümündeki hızlı tren istasyonu için ilk olarak 20 Ocak 2011'de ihaleye çıkacağını duyurmuş, şartname satın alan firmaların tesisin altından geçmesi planlanan metronun sıkıntı yaratabüeceği yönündeki çekinceleri nedeniyle ihale, 22 Şubat 2011'e ertelenmişti. Bu tarihte de firmaların talebi nedeniyle 2 Mart 2011'e ertelenen ihaleye, Limak İnşaat ve (Hindistan merkezli) GMR Infrastructure Ortak Girişimi ile İçtaş ve Cengiz İnşaat Ortak Girişimi teklif vermişti. YİD modeli ile toplam l00-150 milyon dolarlık yatırımla inşa edilecek projenin ihalesi daha sonra iptal edilmişti. 


TCDD, daha sonra ihalenin, YİD modeliyle 17 Temmuz 2012'de yapılacağım duyurmuş ancak şartnameyi alan firmaların talebi üzerine ihale 28 Ağustos 2012'ye ertelenmişti. Bu tarihte y apüan ihaleye tek teklifi, Limak İnşaat-Kolin İnşaat-Cengiz İnşaat konsorsiyumu vermişti. 


Dünya 


Geri Dön