Ankara'da AKM dökülüyor!
Başkent’te akıbeti yılan hikayesine dönen, dönem dönem yıkılması gündeme gelen Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binasının duvarları, ilgisizlik ve bakımsızlıktan dökülmeye başladı. Toplantılar da sonuçsuz kaldı.
Ankara’da yıl boyunca birçok etkinliğe ev sahipliği yapan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binası, ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle kan kaybetmeye devam ediyor. Zaman zaman yıkılması gündeme gelen, siyasiler tarafından ‘ucube’ olarak nitelendirilen AKM binasının her bir köşesinde ayrı problem bulunuyor.
Bir tarafında Keçiören-Tandoğan metrosunun inşaatı için kurulan beton santrali nedeniyle toz bulutu altında kalan AKM’nin, her yağmur sonrasında göle dönen yol ve kırık dökük duvar taşları da vatandaşların tepkisine neden oluyor. Durumu içler acısı haldeki merkezle ilgili Ankaralılar, “İçinde çok önemli organizasyonlar olan yapıya geliyoruz ancak gördüklerimiz karşısında her defasında hayal kırıklığına uğruyoruz” dedi.
AKM’nin geleceğiyle ilgili çok sayıda proje konuşulurken, siyasiler de sık sık açıklamalarda bulundu: İşte AKM ile ilgili gelişmeler ve yapılan açıklamaların bazıları özetle şöyle:
‘ÇİRKİN VE ESTETİKTEN YOKSUN’
* 2009 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara’daki Atatürk Kültür Merkezi’ni, ‘çirkin ve estetikten yoksun bir yapı’ şeklinde tanımlayarak, “Oradaki o çirkin yapıyı kaldırıp, yerine yapılacak onun 5 misli büyüklüğündeki yeni müzeyi gelecek yıl açacağız” ifadelerini kullandı.
* 2012 yılında, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ‘ucube’ benzetmesini yaptığı AKM binasıyla ilgili, şöyle dedi: “Kıbrıs müzakereleri bir sona gelecek ama bu binanın akıbetinin ne olacağına karar vermek lazım. Bu çirkinlikten bir an evvel kurtulalım.”
* 2012’de ayrıca, AKM’de yer alması planlanan ‘Türkiye Uygarlıklar Müzesi’nin yapımına ilişkin protokol, dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından imzalandı.
‘SPOR ALANI OLARAK DEĞERLENDİRİLSİN’
* 2013’te dönemin İç İşleri Bakanı Muammammer Güler AKM için, “Daha derli toplu olması gerekir” açıklaması yaptı.
* 2014 yılında açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, AKM’nin çağın gerisinde kaldığını söyledi.
* Yine 2014’te Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) geleceğiyle ilgili yapılan toplantıda, “AKM spor alanı olarak değerlendirilsin” önerisinde bulundu.
* Geçen yıl AKM’nin akıbetiyle ilgili Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav da, “Sayın Gökçek AKM’nin olduğu alana stadyumu yapsın, heykelini yaptırır, kapısına dikerim” ifadelerini kullandı.
TOPLANTILAR SONUÇSUZ KALDI
Çevre Şehircilik Bakanlığı, geçen yıl, AKM alanının tarihsel bağlamı ve Ankara için simgesel önemini kapsayacak potansiyellerin ortaya konulması, alana ilişkin sorunların belirlenmesi, vizyon, strateji ve eylem kararlarının oluşturulması için AKM Ortak Akıl Çalıştayı düzenledi. İki kez yapılan akademik toplantılar da sonuçsuz kaldı.
Hürriyet