29 / 04 / 2024

Ankara'da büyük ova koruma kapsamından çıkarılan mahalleler mecliste!

Ankara'da büyük ova koruma kapsamından çıkarılan mahalleler mecliste!

Ankara'nın Akyurt ilçesine bağlı bazı mahallelerin büyük ova koruma kapsamından çıkarılmasına ilişkin soru önergesi hazırlandı..



Ankara da büyük ova koruma kapsamından çıkarılan mahalleler mecliste!


CHP  Ankara  Milletvekili Levent Gök, Ankara'nın Akyurt ilçesine bağlı bazı mahallelerin büyük ova koruma kapsamından çıkarılmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Gök, sorularını Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e ilettfi.


Gök önergesinde "2016/9620 Sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki bazı ovalar “büyük ova koruma alanı" olarak ilan edildi. Ankara’nın Çubuk Ovası’nın bir kısmı da büyük ova koruma bölgesi olarak ilan edildi.


Vatandaşların “tarımsal sit” olarak isimlendirdiği ve verimli tarım alanlarının korunmasına yönelik olarak yapılan bu uygulamanın bazı vatandaşları mağdur ettiğine yönelik şikâyetler gelmektedir." dedi.


Akyurt ilçesine bağlı Büğdüz ve Balıkhisar Mahallelerinin de Çubuk Ovası sınırları içerisinde kaldığını ifade eden Gök "Bu mahallelere ait tarım topraklarının önemli bir kısmı daha önce Esenboğa Hava Limanı, önemli bir kısmı da sanayi bölgesi sınırları içerisinde kalmıştır. Dolayısıyla bu mahallelerde yaşayan vatandaşlara, tarım yapmak için çok az bir miktarda arazi kalmıştır. Buradaki arazilerin de önemli bir kısmının imara açılacağı beklentisiyle el değiştirdiği gözlenmektedir. Vatandaşlar, Büğdüz ve Balıkhisar Mahallelerinin tarımsal sit alanı içerisine alınması nedeniyle önemli bir maddi kayba uğradıklarını ifade etmektedirler.


Vatandaşlar büyük ova koruma bölgeleriyle ilgili sınırların yöre halkının, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının görüşü alınmadan ilan edildiğini dile getirmektedirler." diyerek bu bilgiler ışığında 2 soru sordu.


Gök'ün soruları

1. Yukarıda sözü edilen büyük ova koruma bölgeleriyle ilgili Bakanlar Kurulu ekindeki büyük ova sınırlarını, yö're halkının, yerel yönetimlerin ve vatandaşların görüşlerini alarak yeniden düzenlemeyi planlıyor musunuz?


2. Artık kent içerisinde kalmış olan ve tarıma elverişli arazisi bulunmayan Ankara’nın Akyurt ilçesine bağlı Büğdüz ve Balıkhisar Mahallelerini Çubuk Ovası sınırları dışına çıkarmayı düşünüyor musunuz?





Geri Dön