13 / 05 / 2024

Ankara'da engelliler için kompleks kurulacak!

Ankara'da engelliler için kompleks kurulacak!

TOFD'un katkılarıyla, Ankara Çayyolu'nda engellilere mesleki rehabilitasyon ve istihdam sağlayacak bir kompleks kurulacak



Yenimahalle Belediyesi, Çayyolu Platformu ve Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'nin (TOFD) katkılarıyla,
Çayyolu'nda engellilere mesleki rehabilitasyon ve istihdam sağlayacak bir kompleks kurulacak. Kompleksin ilk 400-500 metrekarelik kısmı 2010 yılı Mayıs ayında düzenlenecek törenle hizmete girecek.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, belediye olarak engellilere yönelik çalışmalara destek verdiklerini, engelli bireylerin topluma kazandırılması için yerel yönetimlere büyük görev düştüğünü söyledi.

Engelliler yararına kurulan derneklerle irtibat halinde olduklarını anlatan Yaşar, "Birçok etkinlik ve yardım faaliyetinde bulunuyoruz. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, bize güzel bir proje ile geldi, biz de onlara destek verdik" dedi.

Projenin gerçekleşebilmesi için kamu arazisini tahsis ettiklerini bildiren Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burada engellilerin hem rehabilitasyonu, hem de mesleki eğitimi sağlanacak. Yaşamlarını devam ettirebilecek mesleki deneyime sahip olacaklar. Burada onların ürettikleri satılacak ve gelir sağlanacak. Belediye olarak gerekli yardımları yapacağız. Kamusal alanların ranta yönelik değil de hayırlı işlerde kullanılmasını daha doğru buluyorum. Ben bu projeyi yaşama bağlama projesi olarak görüyorum. Avrupa'da bu tür merkezlerin birçok örneği var bizim ülkemizde neden olmasın. Yenimahalle Belediyesi olarak böyle hayırlı işlere desteğimiz sürecek."

-"ANKARA'NIN BÖYLE BİR TESİSE İHTİYACI VAR"

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği  Ankara  Şube Başkanı Yıldırım Yılmazoğlu da yaptığı açıklamada, Ankara'da engellilere yönelik bir tekstil atölyesi kurmak için çalışma başlattıklarını belirterek, "Projeyi
gerçekleştirebilmek ve duyurmak amacıyla Çayyolu Platformu'nun katkılarıyla 16 Ekimde Ankara'da Ebru Gündeş konseri düzenledik. Konsere davet ettiğimiz Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, böyle bir kompleksin belediyenin sınırları içinde kurulmasını istediğini ve destek vereceğini belirtti" diye konuştu.

Daha sonra Başkan Yaşar ile görüştüklerini ve projeyi anlattıklarını ifade eden Yılmazoğlu, belediyenin Çayyolu Ankaralılar Caddesi'nde kendilerine bir arsa tahsis ettiğini, kararın meclisten çıktığını bildirdi.

Projeyi genişleterek tahsis edilen arsada engellilere yönelik dev bir kompleks kurmak için çalışmalara başladıklarını ifade eden Yılmazoğlu, şunları kaydetti:

"Biz Başkan Yaşar'a o arsa içinde neler yapmak istediğimizi anlattık. Böyle bir projenin hiçbir sivil toplum kuruluşu tarafından hayata geçirilmediğini, Ankara'nın böyle bir tesise ihtiyacı olduğunu söyledik. Kendisi de projemizi çok mantıklı buldu ve elinden gelen desteği sağlayacağını belirtti. Bize tahsis edilen arsa, Ankaralılar Caddesi'nde. Arsanın burada olmasının ayrıca bir önemi var. Arsanın yakınında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Gökkuşağı İlköğretim Okulu var. Burada kaynaştırma eğitimi yapılıyor ve 110 engelli çocuk eğitim görüyor. Biz de onlara yakın bir alanda kompleksin kurulmasının avantaj olduğunu düşünüyoruz."

-"BAKIM EVİNDE KALACAK KİŞİLERDEN ÜCRET TALEP ETMEYECEĞİZ"
Proje ile sadece engellilerin değil, ailelerinin de topluma kazandırılmasını amaçladıklarını vurgulayan Yılmazoğlu, kompleks hakkında şu bilgileri verdi:

"Burada her bireyin bir mesleği olacak. Kompleks bünyesinde tekstil, tuval çerçeve, folyo atölyeleri, günlük yaşam aktivite rehabilitasyon hizmetleri, tedavi ve hizmet destekleri bulunacak. Ayrıca mesleki eğitime yönelik bilgisayar, yabancı dil ve okuma yazma kursları, iş-uğraşı-terapi kursları açılacak. Sosyal, kültürel rehabilitasyon dahilinde resim ve müzik kursu, tiyatro çalışmaları, ritm kursu, tekerlekli sandalye halk oyunu gibi etkinlikler yapılacak.

Sportif rehabilitasyon kapsamında ise tekerlekli sandalyede basketbol, masa tenisi, okçuluk gibi faaliyetlere katılabilecek engelli bireylerimiz.

Hukuki, mimari, mesleki, sosyal ve toplumsal konularda danışmanlık hizmeti sağlayacağız. Engellilerin sorun ve ihtiyaçları konusunda bilgilendirme seminerleri düzenleyeceğiz. Komplekste 50-60 yataklı bir bakım evimiz de olacak.

Burada ailesi olmayan engelli çocuklar ve engelli yetişkinler kalacak. Özellikle belirtmek istiyorum, biz bu hizmetlerin tümünü ücretsiz yapacağız. Bakım evinde kalacak kişilerden hiçbir ücret talep etmeyeceğiz."
Engelli ve aileleri için Başkente bir tesis kazandırmayı çok istediklerini dile getiren Yılmazoğlu, "Komplekste engelli bireyler ve aileleri istihdam edilecek. Burada kafeteryalar, parklar açılacak. Temizlik, yemek gibi işler için 17-18 kişi istihdam edilecek bunlardan 11-12'si engelli olacak. Düşüncemiz, engelli ve aileleri olmak üzere yaklaşık 100 kişiyi istihdam etmek" dedi.

Yılmazoğlu, kompleksin 400-500 metrekarelik ilk bölümün 2010 Mayıs ayında açılacağını belirterek, çeşitli aktiviteler ve duyarlı kişilerin yardımıyla tesisi 2010 yılı sonunda bitirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
AA

 


Geri Dön