29 / 12 / 2024

Ankara'nın çehresi kentsel dönüşümle değişiyor!

Ankara'nın çehresi kentsel dönüşümle değişiyor!

Kentsel dönüşümde Türkiye ile birlikte Ankara'da da büyük bir değişim yaşanırken, gecekondulardan arındırılan bölgelere yeni konutlar yapılırken sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla da Başkent, farklı bir çehre kazanıyor.



Büyükşehirlerin en büyük problemlerinden olan çarpık ve sağlıksız yapılaşmalar kentsel dönüşümlerle ortadan kalkıyor. Gecekonduların yerine daha modern ve yaşanabilir alanlar kazandıran kentsel dönüşüm çalışmaları, Türkiye'nin yanı sıra Ankara'da da yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları ağırlıklı olarak Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve belediyeler işbirliğinde sürdürülürken, bazı dönüşümler belediyeler tarafından bizzat gerçekleştiriliyor. 16 Mayıs 2012 yılında da "Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi" hakkında kanun çıkartılarak Türkiye'deki dönüşüm çalışmaları kurumsal hale getirildi.  TOKİ  tarafından Başkent'te uygulanan 34 'Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi' bulunuyor. Bunlardan 12 tanesi tamamlanırken, 22 tanesinde de çalışmalar devam ediyor. Projelerden 5 tanesinin ise yüzde 99'u tamamlanmış durumda. Ankara'nın farklı noktaları kentsel dönüşüm kapsamında yenilenirken Başkent'te Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere belediyelerin kentsel dönüşüm ve gecekondu yıkım tablolarında son durum şöyle:


DİKMEN 4-5 DEVAM EDİYOR

Büyükşehir Belediyesi Başkent'in dört bir tarafında gerçekleştirdiği Kentsel Gelişim ve Dönüşüm Projeleri ile çarpık yapılaşma sonucu ortaya çıkan gecekondulardan kenti arındırıyor. 48 Kentsel Gelişim ve Dönüşüm Projesi'ni uygulamaya koyan Büyükşehir, kentsel yenileme projelerinde öncelikli olarak kent içindeki kaçak yapılar ile ekonomik ömrünü doldurmuş çöküntü alanların ele alınmasıyla başlıyor. İlk olarak 90'lı yıllarda başlatılan Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi, 6 kilometrelik uzunlukta bir alanı kapsayan 5 aşama olarak planlandı. Projenin 1,2 ve 3'ncü aşamaları tamamlanırken, 4 ve 5'inci etaplardaki çalışmalar kapsamında bugüne kadar bin 975 adet gecekondu ile uzlaşma sağlanarak, bin 785 adedinin yıkım işlemi gerçekleştirildi. 443'üyle ise uzlaşma işlemleri devam ediyor. Uzlaşma işlemlerinin ardından çalışmalara başlanacak.


KUZEY ANKARA'YA 18 BİN KONUT

10 milyon metrekarelik bir alam kapsayan Kuzey  Ankara  Girişi Kentsel Gelişim Projesi'nin l'inci etabında ise 4 milyon metrekarelik bir alandaki bölgede yapım çalışmalarında sona gelindi. Projede 8 bin 100 hak sahibi konutu bulunurken, toplamda 18 bin konut yapılarak yeni bir yaşam alanı oluşturulacak. 8 binin üzerinde hak sahibi konutunun kuraları da törenle çekilirken 3 bin 300 hak sahibi konutu tamamen bitti. Tapusu olmayanlar için ise Karacaören mevkiinde 2 bin 500 adet dairenin üretimi gerçekleştirildi. Proje kapsamında ticari konutların yapımı devam ediyor. Bölgede bulunan 5 bin 807 gecekondu ise Büyükşehir tarafından yıkılmıştı. Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi ise İmrahor Vadisi'ne cepheli Mogan ve Eymir Gölü Manzaralı 1,5 milyon metrekarelik alanı kapsıyor. Proje kapsamında toplam 7 bin 820 modern ve lüks konutlar üretilecek. Bölgede bulunan 478 kadar gecekondunun tamamı ise projenin başladığı tarihten itibaren hak sahipleri ile yapılan sözleşmelerin ardından yıkılarak boşaltıldı. Konut karşılığı yapılan sözleşmeler kapsamında üretilen 2 bin 192 adet konuttan bin 136 konutun dağılımı yapıldı. 


130 MİLYONLUK PROJE

Ulus ve civarında yıpranan tarihi ve kültürel taşınmaz varlıkların yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılması amacıyla yürütülen proje ise 130 milyon 96 metrekarelik bir alana sahip. 50. Yıl, Şehit Cengiz Topel, Dilekler, Türközü, Akdere, Topraklık, Çamlık Mahalle sınırları içerisinde kalan bölge de uygulanacak olan "50. Yıl Parkı ve Çevresi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi" 116 hektarlık bir alam kapsıyor. Proje de 2 bin 600 gecekondu yer alıyor. Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi de Altındağ'da Başkent'in tam merkezinde yer alan 1 milyon metrekarelik bir alanı kapsıyor. Proje ile kentin merkezi, gecekondular ve çarpık yapılaşmadan kurtarılacak. Ankara'nın ilk yerleşim yerlerinden biri olma özelliğine sahih olan bölge, proje ile yemden inşa edilecek. Proje kapsamında bölgede Tarihi Ankara evleri restore edilmeye başlandı. 



Hürriyet Ankara Ek



Geri Dön