17 / 05 / 2024

Ankara'ya yeni stad yapılacak mı?

Ankara'ya yeni stad yapılacak mı?

Tartışmanın merkezinde, ne zaman yapılacağı ve yerinin uygun olup olmadığı konusu var. Geçen yıl Mayıs ayında projesi kamuoyuna tanıtılan yeni tesis ile ilgili geçen sürede somut bir adım atılmadı...




Ankara’da milli maç oynanması konusu 10.5 yıl sonra çözüme kavuştu. İsveç ile 5 Mart’taki özel karşılaşma Başkent’te oynanacak. Peki, Ankara’ya yeni bir stadın yapılıp yapılmayacağı, ne zaman nereye inşa edileceği konusu ne oldu. İşte bu sorun ortada duruyor. Yaklaşık 8-9 yıllık süreçte bunun ilgili çok şey söylendi, çok şey yazılıp çizildi, son dönemde, stadın yeri bile tespit edilip proje hazırlandı ancak somut tek bir adım atılmadı. 

Hem geçmiş dönem hem de bugünün şartlarında, tartışmanın merkezinde stadın nerede olacağı konusu var.  Ankara  futbolu için ayrı bir öneme sahip olan, kimilerine göre ‘Başkent Sporunun Mabedi’ konumundaki 19 Mayıs Kompleksi, stat için en uygun alan. Başka bir alternatifi düşünmek bile yersiz. Ancak idare ve irade, stadı şehir dışına taşıma konusunda kararlı görünüyor. Artık bir soruna dönüşen stat konusunu tartışmaya açmak istedik.


FUTBOLDA 10 TAKIMLA TEMSİL EDİLİYOR.

Türkiye’nin 4 yanına modern statlar inşa edilirken, Ankara ile ilgili çaba çok yavaş ilerliyor. İstanbul, Mersin ve Urfa’ya statlar dikilirken, profesyonel ligde 10 takımı olan (Gençlerbirliği, Ankaraspor, Ankaragücü, Kızılcahamamspor, Bugsaş, Ankara Demir, Adliye, Hacettepe, Keçiörengücü ve Şekerspor) Ankara’da henüz bir çalışma yok.

150 amatör spor kulübü ve 500’e yakın takımı da işin içine kattığımızda, Urfa’ya yapılan 30 bin kişilik stattan, çok daha önce Ankara‘nın ihtiyacının karşılanması gereği ortaya çıkıyor. Son dönemde, GAP Arena dışında, Kayseri Kadir Has, Mersin ve Rize Yenişehir Stadı’nın da tamamlandığını unutmayalım.


YAPILACAK STAT KONUSUNDA ÇOK ŞEY SÖYLENDİ

Ankara’ya stad yapımı konusunda; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a, Spor Bakanları Murat Başesgioğlu, Faruk Nafiz Özak ve Suat Kılıç’tan, Spor Genel Müdürleri Mehmet Atalay, Yunus Akgül ve Mehmet Baykan’a kadar bir çok isim önemli sözler söyledi. BŞBB Belediye Başkanı Melih Gökçek, kendisinin atacağı çok adım olmasına ve bir çok kez konuyla ilgili açıklama yapmasına rağmen, somut bir girişimde bulunmadı. Gökçek’in belediye başkanlığı döneminde, Ankara’ya sadece 2 milli maç verilmesi bile aslında çok şey ifade ediyor. 1992’de San Marino ve 2003’te Moldova maçları, Ankara’daki milli heyecanlar olarak tarihe geçti. Milli maçların Ankara’ya verilmemesinin en önemli gerekçesi olarak da 19 Mayıs’ın UEFA kritirlerine uygun olmaması olarak gösterildi. 1936’da hizmete giren stadın halinin gerçekten içler acısı olduğu gerçeğini ne yazık ki hepimiz kabul etmek zorundayız.


SIRA ANKARA’YA NE ZAMAN GELECEK ?

Stat konusunda sıranın Ankara’ya gelmek üzere olduğu belirtiliyor. İş Ankara olunca insanın inanmakta zorlanması doğal. Bu kadar sahipsiz bırakılan şehirde, değil ihaleye çıkılmasına, açılış maçına tanıklık etmeden, insanın inanası gelmiyor. Ankara’ya yapılacak stadın yeri tartışma konusu olmuştu ve bu tartışmanın halen sürdüğü iddia ediliyor. Mevcut 19 Mayıs Stadı’nın yıkılıp yerine modern bir stadın yapımı için sözler verilmişti. Bunun için (İnönü Stadı TOKİ’ye verilecek, buradan gelecek para ile maliyetin bir kısmı karşılanacak) diye açıklama yapılmişti. Spor Bakanlığı, Ankara’ya yakışır bir stadın projesini bilbordlarda Ankaralı’nın beğenisine sunacağını ilan bile etmişti. Sonrasında karar değişti ve yeni stadın; Eskişehir Yolu ile Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait Zırhlı Birlikler Tümeni arazisinin, Ümitköy köprüsü arasında kalan bölümüne inşa edilmesi planlandı.


ŞEHİR DIŞINDAKİ TESİSLERİN DURUMU ORTADA

Stat için belirlenen yerin Ankara için ideal olup olmadığı hala tartışılyor. Ankara’da sporunun ne anlama geldiğini bilenler, bu karardan mutlak dönülmesi gerektiği inancında. Bu kararın yanlış olduğunu ve bundan dönülmez ise tarihi bir hata yapılacağını savunanlar bir hayli fazla. Spora ilgi duyanlar, Başkent’teki spor kültürünün, 19 Mayıs Kompleksi içinden filizlendiğini vurgulayıp, burada yetişmeye devam etmesini istiyor. Yetkililerden, 1984’te yapılan Yenikent Asaş Stadı’na kaç kişin maç izlemeye gittiğini araştırmasını, 2001’de hizmete açılan ASKİ Spor Salonu’nda spor müsabakası yapılıp yapılmadığını sormalarını bekliyor.


Hürriyet


Geri Dön