Anne ya da baba ölünce emekli maaşını kim alır? Ölen anne ve babanın emekli maaşı kime bağlanır? Ölüm aylığı şartları...
'Ölen babanın ve annenin emekli maaşını kimler alabilir?' sorusunun yanıtı merak ediliyor. Peki anne ya da babanın ölmesi halinde emekli maaşı kime kalır? Anne ya da baba ölünce emekli maaşını kim alır? İşte o soruların yanıtları...
Ölen anne ve babanın emekli maaşı, eşine, çocuklarına ya da anne ve babasına bağlanabilir. Ölen babanın ve annenin emekli maaşını almak için sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yapılması gerekiyor.
Ölen babanın ve annenin emekli maaşını çocukları, eğer eşlerden biri ölmüşse eşi veya anne ile babası alabiliyor. Çocuklarda erkek ve kız çocukların alması için ayrı koşullar aranırken; eş- anne ve baba için de ayrı koşullar aranıyor.
Ölen kişinin eşine aylık bağlanması için ölüm tarihinde eşi ile yasal evlilik bağının olması gerekiyor. Hürriyet'in aktardığına göre; sigortalı kişinin dul eşine yarısı, aylık bağlanmamış olan ve çocuğu da olmayan dul eşine ise gelir veya başka bir aylık bağlanmamış olması şartı ile yüzde 75'i bağlanıyor.
ÖLEN ANNE VE BABANIN EMEKLİ MAAŞI KİME BAĞLANIR?
Ölen kişinin aylığının çocuklarına kalması için ocukların yaşı, malullük durumu, cinsiyet, medeni hali ve öğrenim durumu değerlendiriliyor. 27 Mart 2017 tarihinden sonra ölüm aylığı talebinde bulunan çocuklardan 18 yaşında ve lise çağında olması durumunda 20 yaş ve yükseköğretim çağına geçerek 25 yaşını tamamlayana kadar aylık bağlanabiliyor.
Eğer, bu süreçte aylık bağlanan çocuklar sigortalı çalışmaya başlarsa yine de yaş sınırını tamamlayana kadar emekli maaşını almaya devam eder.
Kız çocuklara ölen anne ve babanın emekli maaşının bağlanması için evli olmaması, evli olsa da sonradan boşanmış ve dul olması koşulları aranıyor. Kız çocuklara emekli maaşının bağlanması için yaş veya öğrenim durumu gibi şartlar bulunmuyor.
Erkek çocuklara ölen anne ve babanın maaşının bağlanması için evli olup olmaması dikkate alınmıyor. Yükseköğretim görüyorlarsa 25 yaşını doldurmamış olmlaları, ortaöğretim görmeleri durumunda ise 20 yaşını tamamlamamış olmaları şartı bulunuyor. Eğer eğitim görmüyorlarsa 18 yaşını bitirmemiş olmaları durumunda erkek çocuklara ölen anne ve babanın emekli maaşı bağlanabiliyor.
ÖLÜM AYLIĞI ALMANIN ŞARTLARI NELERDİR?
Kanunun yürürlüğe alındığı tarihin ardından ölen sigortalı kişinin hak sahibi olanlara aylık bağlanması için en az 1800 gün malullük, ölüm sigortaları primi ya da yaşlılık sigortaları priminin bildirilmiş olması gerekiyor.
4/1 (a) sigortalısı kişiler için ise her borçlanma süresi hariç en az 5 sene ile sigortalarının olması ve toplamda 900 gün malullük, ölüm sigortası ya da yaşlılık priminin bildirilmiş olması gerekiyor. Bu koşullara sahip olunması durumunda emekli maaşı alınabiliyor.
Aynı zamanda;
- Vazife malullüğü, malullük ya da yaşlılık aylığı alırken ya da malullük, yaşlılık aylığı ya da vazife malullüğü bağlanmasına hak kazanmış ancak işlemlerini tamamlayamamış olanlara,
- Bağlanmış yaşlılık aylığı, vazife malullüğü ya da bağlanmış malullük sigortalı çalışmaya başlanmasının ardından kesilen vatandaşlara da ölüm aylığı bağlanabiliyor.
Ölüm aylığının bağlanması için yalnızca 4/a (a) sigortalıları için tüm borçlanma süreçleri dışında en az 5 yıldan beri sigortalı olmak, toplamda 900 gün malullük, ölüm ve yaşlılık sigortalarının bildirilmiş olması koşuluyla hak sahipleri tüm borçlanma şartlarının oluşması için göz önünde bulundurulmaz. Yalnızca 01.10.2008 tarihinden önce ölen sigortalı kişilerin 90 gün hesabında borçlanılmış olan bütün sürelere dikkat edilir.
ÖLÜM AYLIĞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? ÖLÜM AYLIĞI NASIL ALINIR?
İlk ölüm aylığının bağlanması amacıyla işlemlerin başlatılması için Sosyal Güvenlik Müdürlüğüne gidilmesi gerekiyor. İkincil işlemler için de Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne gidilmesi gerekiyor.
Eğer Bağ-Kur kapsamında bir ölüm aylığı bağlatılacaksa sigortalının dosyasının yer aldığı sosyal Güvenlik Merkezi'ne Gelir-Aylık-Ödenek Talep Belgesi ile birlikte gidilmesi gerekiyor.
Gelir-Aylık-Ödenek talep belgesine ayrıca malul çocuklar için ise sağlık kurulu raporu ve vasi ilhamının da ilave edilmesi gerekiyor.