04 / 05 / 2024

Annem kendi hissesini bana devredebilir mi? Hisseli tapu resmi tapuya nasıl çevrilir?

Annem kendi hissesini bana devredebilir mi? Hisseli tapu resmi tapuya nasıl çevrilir?

Hisseli tapu sahipleri kafalarında merak ettiği pek çok nokta vardır. İşte onlardan bazıları ve yanıtları!



KARDEŞ KARDEŞE HİSSESİNİ SATABİLİR Mİ?

Miras bırakan kişinin ölümünden sonra açılan terekede mirasçıların paylaşım yapması gerekir. Bu paylaşım sonucunda mirasçılar payları üzerinde tasarrufta bulunabilirler. Bu tasarruflardan biri de payının tamamını veyahut bir bölümünün herhangi bir kişiye satışıdır. Dolayısıyla miras payının kardeşe satışı da gerçekleşebilecek bir işlemdir.

ANNEM KENDİ HİSSESİNİ BANA DEVREDEBİLİR Mİ?

Bir mirasçı, diğer bir ya da birkaç mirasçıya veya tüm mirasçılara payını istediği oranlarda devredebilir. Yani mirasçılara devri mümkündür. Miras payının devri için bilinmelidir ki, kural olarak tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenmektedir. Ama Medeni Kanunun 677. maddesine göre bunun noterde düzenlenmesi de mümkün olabilir.

Miras payının devri bedelli de satış suretiyle devir, bedelsiz ise bağış sureti ile devir sayılır. Ölünceye kadar bakma karşılığı da miras payının başka bir mirasçıya devir edilebilir.

MİRASÇILARDAN BİRİ İMZA VERMEZSE SATIŞ YAPILIR MI?

Mirasçılardan biri imza vermezse satış gerçekleşebilir mi? Mirasın mirasçılara intikalinden sonra mirasçıların tamamı imza atarak miras kalan malları satılabilirler. Ama mirasçılardan intikal olan miras malı üzerinde imza vermez ise de satış gerçekleşmez.

HİSSELİ TAPU RESMİ TAPUYA NASIL ÇEVRİLİR?

Taşınmazda hissesi bulunan herkesin yani tüm hisselerini üçüncü bir kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu halde yeni malik tek tapuya sahip olmuş olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve bu şekilde bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.

HİSSELİ YERE EV YAPARSAM NE OLUR?

Hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkün olabilir. Ama hisseli arsada hangi bölümün hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmemesi durumunda, böyle bir bilgiye erişim sağlanamadığı için, ev yapmak ya da yaptırmak için herkesin onay vermesi gerekmektedir. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş olur.

EYT kademeli emeklilik tablosu! EYT prim gün sayısı kaç olunca emekli olunur?

Gıda yardımı başvurusu nereye yapılır? Erzak kolisi başvurusu nasıl yapılır? Gıda yardımı nereden alabilirim?


Geri Dön