28 / 04 / 2024

Antakya Mobilyacılığının Geliştirilmesi Projesi 7.3 milyon Avro yatırımla hayata geçiyor!

Antakya Mobilyacılığının Geliştirilmesi Projesi 7.3 milyon Avro yatırımla hayata geçiyor!

Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından desteklenen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı'nda yer alan Antakya Mobilyacılığını Geliştirme Projesi, 7.3 milyon Avro yatırımla gerçekleştiriliyor.



Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından desteklenen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı'nda yer alan Antakya Mobilyacılığını Geliştirme Projesi, 7.3 milyon Avro yatırımla mobilya üreticisi KOBİ'lere markalaşma, tasarım ve AR-GE imkanı sağlayarak bölgenin sosyo ekonomik kalkınmasına katkı sağlamayı hedefliyor.


Türkiye'de mobilyacılık sektörü diğer sektörlere göre çok daha eski bir geçmişe sahip olması nedeniyle devamlılık gösteren sektörlerin başında geliyor. Ancak dünya sıralamasında 16. olan Türkiye, mobilya ihracatı yapan ülkeler arasında 21.sırada yer alıyor. 


Antakya el yapımı klasik mobilyacılık ise yüzyıllardır bölgede önemli bir yere sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Halihazırda 6.000 çalışanıyla 1.500 mobilya üreticisi KOBİ'nin ürettiği el yapımı mobilyalar Türkiye ve komşu ülkelerde büyük rağbet görüyor. Ancak Hatay mobilyacılık sektörü markalaşma, tasarım ve AR-GE yatırımı olmak üzere üç temel sorunla karşı karşıya bulunuyor.


MARKALAŞTIRMA PROJESİ


Gelecek 10 yıl içinde  dünya mobilya üreticileri arasında Türkiye'nin ilk 10 ülke içinde yer alması hedefi doğrultusunda Antakya Ticaret Odası, bölgede KOBİ ağırlıklı sürdürülen mobilyacılık sektörünün üretim kalitesi ve kapasitesini geliştirmek, uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmak, yeni tasarımlar geliştirmek ve markalaşmak amacıyla Rekabetçi Sektörler Programından yararlanarak önemli bir projeye imza attı.


Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Antakya Belediyesi, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, Antakya Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Antakya Marangozlar ve Hızarcılar Odası ortaklığında hayata geçirilen "Antakya Mobilyacılığının Geliştirilmesi Projesi (Hand Made in Hatay), Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği'nin ortak finanse ettiği 7.3 milyon Avro yatırımla gerçekleştiriliyor. 


TÜM KOBİ'LERE AÇIK ORTAK ÜRETİM TESİSİ


Proje kapsamında kurulan ortak mobilya üretim tesisi, ileri teknoloji makine ve üretim ekipmanları ile el yapımı mobilya üreticilerine üretim hizmeti sunarak onlara üretimlerini geliştirme ve bunun yanı sıra teknik ve idari alanlarda  eğitim alma fırsatı sunuyor. Tesisin hayata geçmesiyle birlikte, bölgedeki KOBİ'lerin kaliteli üretim standardını yakalayarak rekabet güçlerini artırmaları hedefleniyor. Ortak mobilya üretim tesisinde kurulacak Eğitim Merkezi ise KOBİ'lerin kurumsal ve işlevsel kapasitelerini geliştirmek için eğitim ve danışmanlık hizmetleri verecek. Bölgedeki mobilya üreticisi KOBİ'lerin markalaşmaları için faaliyet gösterecek Eğitim Merkezi'nde ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilerek KOBİ'lerin iş hacimlerinin artırılmasına katkı sağlanması da hedefleniyor. Proje ile Hatay'ın özellikle el yapımı mobilya konusunda Türkiye'de ve yurtdışında ön plana çıkması planlanıyor.


YENİ İŞ FIRSATLARI DOĞACAK


Rekabetçi Sektörler Programında yer alan Proje kapsamında Hatay halkına yeni istihdam olanakları sağlanması ve bölgenin sosyo ekonomik kalkınmasına ivme kazandırılması hedefleniyor. Kurulacak ortak üretim tesisi sayesinde bölgede mobilya sektörünün iş hacminin genişletilmesinin yanı sıra tedarik ve nakliye gibi ilgili sektörlerin ticari faaliyetlerinde de artış olması amaçlanıyor. Tesis hizmet vermeye başladığında, mobilya üreten bölge KOBİ'leri, nakliyeciler, ihracatçılar ve orman tabanlı sanayi sektörü gibi birçok sektörde yer alan işletmeler için yeni iş fırsatlarının doğması bekleniyor.


Geri Dön