Genel

Antalya Aksu Çayı'nda bin 450 yat kapasiteli marina yapılacak!

Deniz Ticaret Odası Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol, geniş kıyı bandına sahip Antalya´nın deniz kenti olabilmesi için hemşehri barınağına ihtiyacı olduğunu söyledi. Erol, Antalya Büyükşehir Belediyesi´ne hemşehri barın

Deniz Ticaret Odası Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol, Başkan Yardımcısı Hasan Kaçmaz, Meclis Başkanı Serdar Göksel ve yönetim kurulu üyeleriyle basın toplantısı düzenledi. Erol, şubenin çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgi verdi.

Deniz Turizmi Yönetmeliği´nin 2009 yılında yürürlüğe girdiğini belirten Erol, Ulaştırma Bakanlığı Demiryolu Liman Hava Meydanları Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan turizm kıyı yapıları master plan raporunun yayınlandığını, odanın hassasiyetle üzerinde durduğu kıyıların planlanması çalışmasında son aşamaya gelindiğini söyledi. 2007 yılında Antalya kıyı master planı çalışmasında yer alan balıkçı barınağı projesinin ihale ve imalat aşamasına geldiğini belirten Erol, buranın 600 civarında teknenin bağlanacağı barınak olacağını anlattı. Karasal marinaların da Antalya için önemli olduğunu kaydeden Erol, şubenin yaptığı girişimlerle 2010 yılında Aksu Çayında bin 450 yat kapasiteli marina yapımına başlanacağını belirtti. Erol Antalya´nın acilen hemşehri barınağına ihtiyacı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Antalya´da yaşayıp da tekne sahibi olmak istemeyen Antalyalı yoktur. Ancak marinalarda kiralar yüksek olduğu için insanlar tekne sahibi olsa bile bağlayacak yer olmadığı için alamıyor. Bu nedenle Antalya´ya hemşehri barınağı kazandırmalıyız. Büyükşehir Belediyesi bu konuda gerekli çalışmaları başlatmalı."

Manavgat Yat Yapım ve Çekek Yeri Projesi´ni de anlatan Erol, bölgenin organize yat ihtisas bölgesi olması gerektiğini söyledi. Erol, Manavgat´ta 6 milyon dolarlık yat üretim kapasitesi bulunduğunu belirterek, "Manavgat´ı Doğu Akdeniz´in yat merkezi haline getirmek istiyoruz" dedi.

SÜLEYMAN EROL YELKEN SPORLARI MERKEZİ OLSUN-
Antalya´da yelkenciliğin aktif olmadığını, yelken sporları merkezi bulunmadığına dikkati çeken Ahmet Erol, "Antalya´nın sabit yelken tesisine ihtiyacı var" dedi.

Ahmet Erol, kaderine terk edilen Süleyman Erol yüzme havuzunun yenilenerek yelken sporlarına ev sahipliği yapabileceğini kaydetti. Denizlik Meslek Lisesi´nin 2010-2011 eğitim döneminde faaliyete başlayacağını belirten Erol, bunun Antalya´da denizliğini gelişmesi için büyük bir kazanım olduğunu kaydetti. Erol okulun isminin deniz turizmi meslek lisesi olması konusunda girişimlerde bulunduklarını anlattı. Deniz akaryakıt terminallerinin liman içerisine alınması gerektiğini kaydeden Ahmet Erol, şunları söyledi:

"Ticari liman dışında her türlü deniz ve hava şartları altında yılda 2.5 milyon ton akaryakıt deniz altı boru hatları ile dolum tesislerine pompalanmaktardır. Liman ana projesinde de olduğu üzere akaryakıt terminallerinin ana mendirek üzerine yapılacak rıhtımlardan sağlanması için girişimde bulunulacak."

Şubenin hedefleriyle ilgili da bilgi veren Ahmet Erol, Antalya´da mevcut limanın doğusunda yeni bir marinanın ivedilikle projelendirilip Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması, Kaleiçi Yat Limanının özel teknelerin ziyaret edebileceği yer haline dönüştürülmesi ve kurvaziyer turizme açılması, denizcilik müzesinin açılması, yüzme havuzunun hayata geçirilmesi, deniz izciliği programının ilk ve orta öğretim okullarının eğitim müfredatına alınması, Kabotaj Bayramı kutlamalarına Antalyalıların katılımının sağlanması için yapılacak etkinlerin çeşitlendirilmesini amaçladıklarını kaydetti.

YABANCI YATÇILARA VİZE MÜJDESİ-

DTO Başkan Yardımcısı Hasan Kaçmaz da İçişleri Bakanlığı´nın kaçak işçilerle ilgili genelgesinin yatçıları da etkilediğini belirterek şunları söyledi:

"İçişleri Bakanlığı 14 Temmuz 2010´da yayınladığı genelgede, yatların 90 gün ülkemiz sınırlarında konaklayıp 90 günün sonunda Türkiye´den ayrılmasını öngörüyordu. Türkiye´de 1 milyon yabancı kaçak işçi var. Bunlar 90 günlük vizeyle Türkiye´ye geliyorlar, bitince çıkış yapıp tekrar giriyorlar. Ama 90 günlük vize süresi yatları da ilgilendirmeye başladı. Genelgeye göre, Türkiye´ye yatlarıyla gelen yat sahipleri 3 ay Türkiye´de kalacaklar, sonra çıkış yapıp tekrar geleceklerdi. Biz bunu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı´na bildirdik, genelgenin yatçılar için sakıncalarını anlattık. Ülkemizde 13 bin 500 yabancı yatçı var, genelgeyle bunların 4 bin 500´ünün ayrılma tehlikesi söz konusuydu, bu büyük gelir kaybı demekti. Turizm Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı önerilerimizi dikkatli incelediler ve genelgenin iptali bugün sabah açıklandı. Yat sahiplerinin ihtiyaçları gözönüne alınarak yeni bir çalışma yapılacak."
AA