İhale

Bodrum'daki tarihi yel değirmenleri restore edilecek

Bodrum'daki tarihi yel değirmenlerinin restore edilerek turizme kazandırılması gerektiği bildirildi

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, Muğla'nın Bodrum ilçesinde bakımsızlık nedeniyle kötü bir görüntü oluşturan tarihi yel değirmenlerinin, restore edilerek turizme kazandırılması gerektiğini bildirdi.

Gökbel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bodrum ile Gümbet Mahallesi arasında bulunan tarihi yel değirmenlerini, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini ve bu bölgenin bakımsızlık nedeniyle kötü bir görüntü oluşturduğunu söyledi.

Yel değirmenlerinin bir an önce restore edilerek turizme kazandırılması gerektiğine işaret eden Gökbel, şunları kaydetti:

"Kent, firma ve kurumlar olarak turizm sezonuna hazır olmak zorundayız. Biz seyahat acentaları olarak gelen konuklara bazı önemli tarihi yerleri tanıtmalıyız. Bunlardan bir tanesi Bodrum ile Gümbet arasında bulunan tarihi yel değirmenleri. Bodrum eski kaymakamı Abdullah Kalkan döneminde buradaki bir değirmen restore edilmişti. Ancak diğerleri atıl duruyor. Yetkililerin, buranın alkolikler tarafından ve çöp alanı şeklinde kullanılmaması için sezon öncesi gerekli dikkati göstermeleri Bodrum için yararlı olacaktır. Burası kötü ve yanlış kulanım nedeniyle bizim yüz akımız değil yüz karamız olma durumunda."

Gökbel, 8 tarihi yel değirmeninin bulunduğu alanın Bodrum'un en güzel noktalarından biri olduğunu ve turistlerin günlük turlarda mutlaka buraya getirildiğini kaydetti.

-PROJE HAZIRLANDI-
Yel değirmenlerinden ikisinin sahibi olan Deniz Ticaret Odası (DTO) Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu ise, bölgeyle ilgili geçmiş dönemde bir proje ürettiğini ancak projenin ilgili kurumların onayından geçmediğini belirtti.

Bunun üzerine projeden vazgeçtiğini ancak geçen yıl seçilen Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon'un bu projeye sıcak baktığını anlatan Nalbantoğlu, "Belediyenin amacı buradaki tüm mülk sahipleri ile ortak bir proje yapmak. Benim projem de bir değirmenden un üretip ekmek yapmak, diğer değirmenin de çeşitli amaçlar için kullanılmasıydı. Belediye, benim projemi beğendi ama son sözü onlar söyleyecek" diye konuştu.

Nalbantoğlu, projenin belediyede incelendiğini ifade ederek, "Bana göre burası şu anda Bodrum'un yüz karası. Proje hayata geçerse bölge güzel bir görünüme kavuşur. Hatta süngercilikle ilgili bir sergi veya müze açılırsa çok güzel olur. Çünkü buranın manzarası çok güzel, denize hakim, ziyaretçisi fazla. En güzel fotoğraf ve görüntüler buradan alınabiliyor" dedi.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise belediye olarak bölgedeki 8 değirmeni kapsayan bir proje hazırladıklarını ve projeye 1 yıl içinde hayata geçireceklerini kaydetti.

Kocadon, proje kapsamında tarihi değerlerin korunmasının yanı sıra, çeşitli kafeteryalar yapılacağını belirterek, "Burayı her yıl çok sayıda yabancı turist ziyaret ediyor. Yapacağımız proje ile burayı Bodrum'a yakışır bir hale getireceğiz. Projeyi bir yılda hayata geçireceğiz. Projenin tamamını önümüzdeki günlerde düzenleyeceğim bir toplantıda tanıtacağım" diye konuştu.
AA