Antalya, Denizli, Burdur ve Isparta’da yaşayanlar dikkat! En çok tükettiğiniz ürüne zam geldi. Paranız fazla alınınca
Türkiye'de benzin fiyatlarına gelen zammın ardından çeşitli ürünlere zam yapılmaya devam ediliyor. Akdeniz ve Ege bölgesinde yaşayan vatandaşları ilgilendiren de önemli bir gelişme yaşandı. En çok tükettiğiniz ürüne zam geldi.
Benzin fiyatları, yem fiyatlarının artması, işçi maliyetleri derken artık ürünler vatandaşların sofrasına çok daha pahalı gelecek. Akdeniz bölgesi ve Ege bölgesinde yaşayan vatandaşları ilgilendiren bir zam haberi daha kısa bir süre önce geldi.
BİR ZAM DA SÜTE
Antalya, Denizli, Burdur ve Isparta’daki üretici birlikleri bölge toplantısında soğuk sütün işletmelere teslim fiyatını 11 liradan 12 lira 40 kuruşa çıkararak yüzde 12,72 zam yaptı. Köy-Koop Denizli Birliği Başkanı Mehmet Varol, “Süt üretimi azaldı, maliyetler arttı. Üretici önünü göremiyor” diye konuştu.
Antalya, Denizli, Isparta ve Burdur’daki üretici birliklerinin enflasyon ve artan maliyetler karşısında süt fiyatını yeniden belirlemek üzere Denizli’de yaptığı toplantıdan, sanayiciye verilen süt fiyatlarına zam kararı çıktı.
Bir litre çiğ sütün üretim maliyetini 2023 Haziran itibarıyla 10,54 TL olarak açıklayan Ulusal Süt Konseyi (USK) üreticinin sattığı çiğ süt satış fiyatını 11,50 TL’ye çıkarmıştı. Üreticinin beklentisi ise, litre başına zarar etmemek için çiğ süt fiyatlarının 14-15 TL’ye çıkması yönündeydi.
Süt üreticilerinin yaşadığı bu zorluklar sürerken 4 ildeki üretici birlikleri ortak bir toplantı yaparak, sanayiciye sattıkları sütün fiyatını yüzde 12,72 oranında artırdığını duyurdu.
Ancak birlikler, üreticiden aldıkları sütü ise, USK’nın belirlediği 11 lira 50 kuruştan almaya devam edecek.
Çiğ süt, sanayicinin önemli bir maliyet kalemi olduğu için bu artışın ilerleyen günlerde perakende süt fiyatlarına da yansıması bekleniyor. Yani yine üreticinin kazanamadığı ortamda vatandaş zamlı fiyatlara maruz kalacak.
HEMEN UYGULANACAK BEKLETİLMEYECEK
Köy-Koop Denizli Birliği Başkanı Mehmet Varol'un ev sahipliğindeki toplantıya Köy-Koop Burdur, Köy-Koop Isparta, Hay-Koop Antalya, Denizli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Tarım Koop, Acıpayam Süt Birliği, Tarım Orman Müdürlüğü ve 4 kentten süt alımı yapan sektör temsilcileri katıldı.
Toplantıda 3,2 protein ve 3,6 yağ oranı esas alındı. Zamlı tarifenin hemen uygulanmasına karar verildi.