09 / 01 / 2025

Antalya Dreams of Phaselis otelinin imar planı iptal edildi!

Antalya Dreams of Phaselis otelinin imar planı iptal edildi!

Fettah Tamince'nin sahip olduğu Rixos Oteller Grubu'nun Olimpos Milli Parkı içine yapmayı planladığı otele izin çıkmadı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, mevcut imar planlarının iptaline karar verdi.



Antalya’da Rixos Oteller Grubu’nun en özgün halkası olarak Beydağları Olimpos Milli Parkı içinde projelendirilen ‘Dreams of Phaselis’ otel projesi, tamamen rafa kalktı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, mevcut imar planlarının iptaline karar verdi.


Phaselis, Antalya Körfezi’nin batısında yükselen Beydağları’nın eteğinde Antik Likya uygarlığının Olimpos’la birlikte liman kentlerinden biri olarak tanınıyor. Gün yüzüne çıkarılan tarihi eserlerden çok daha fazlasının halen toprağın altında olduğu antik kentin etkileşim içinde olduğu 180 dönümlük alan, turizm yatırımları için işadamı Fettah Tamince’ye ait Rixos Oteller Grubu’na tahsis edildi.


Tahsis, ‘Ares Faselis’ adlı şirket üzerinden düzenlenen ‘Dreams of Phaselis’ (Phaselis Rüyası) adı verilen projeyle bölgede içinde 6 tenis kortlu, 3 yüzme havuzlu, 280 odalı otel ve tatil köyü yapılması planlandı. Proje için imar planları değiştirildi, ilgili kurumlardan olumlu yazılar alındı. Antalya Valiliği de projeyle ilgili 26 Aralık 2013′te ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi. Ancak, ‘Phaselis İnisiyatifi’ adıyla bir araya gelen sivil toplum örgütleri, Kemer ve Kumluca’dan yöre halkı projeye karşı büyük mücadele başlattı. İmza kampanyaları ve davalar sonunda Antalya 2′nci İdare Mahkemesi, Nisan ayında ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının yürütmesini durdurdu. Ardından Antalya 1′inci İdare Mahkemesi de tahsise ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi.


Projeyle ilintili açılan birçok dava hala devam ederken mahkemeye sunulan 29 sayfalık bilirkişi raporunda tahsisi yapılan 180 dönüm alanın Beydağları Sahil Milli Parkı içinde, Phaselis Antik Kenti bitişiğinde bulunduğu belirtilerek, dava konusu proje alanının 20 dönümünün 1. Derece arkeolojik SİT alanı içinde yer aldığı kaydedildi. Raporda, proje alanının 154′ü Türkiye, 25′i bölgeye endemik 864 bitki türünü barındırdığı, tarihi- kültürel miras açısından Phaselis Antik Kenti’nin etkileşim sahası içinde yer aldığı kaydedildi. Ayrıca valiliğin ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını 23 gün gibi bir sürede verdiğine de dikkat çekti. Bilirkişi heyeti, ÇED kararı için şirketin 3 Aralık’ta müracaat ettiğini, 26 Aralık’ta da ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının verildiğini vurguladı.


Kültür ve Turizm Bakanlığı, Phaselis Antik Kenti’nde otel projesinin 20 dönümün içinde kaldığı 1′inci Derece Arkeolojik SİT alanında kalan 878 parselin, SİT alanı dışında kalan kısmında sondaj çalışmalarına başladı. Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Uygarlıklarını Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Murat Arslan başkanlığındaki ekibin yaptığı çalışmalar, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 22 Aralık tarihli toplantısında değerlendirildi. Sondaj kazısı sırasında açığa çıkan arkeolojik buluntuların ‘korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları’ kapsamında olduğu belirlendi. Bu kapsamda Phaselis Antik Kenti 1′inci Derece Arkeolojik SİT Alanı sınırları yeniden düzenlenip genişletilirken, bölgede mevcut imar planlarının da iptaline karar verildi.


Antalya’da Phaselis projesine karşı başlatılan sivil hareketin avukatlığını üstlenen Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatlarından Tuncay Koç, Kurulun karara ekli haritasında, proje alanının 1′inci Derece Arkeolojik SİT alanı olarak işaretlendiğini söyledi. Koç, kararın Phaselis’te bugüne kadar savundukları tezlerin ne kadar haklı ve bölgenin gerçeklerine uygun olduğunun ispatı olduğunu belirterek, “Kurulun aldığı bu kararla proje artık tamamen bitmiştir” dedi.


Sözcü



Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Fettah Tamince'nin sahip olduğu Rixos Oteller Grubunun Olimpos Milli Parkı içine yapmayı planladığı ve bu yüzden imar planlarının değişmesine sebep olan 'Dreams of Phaselis' otel projesine izin çıkmadı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, mevcut imar planlarının iptaline karar verdi. 


ÇED KARARI DA DURDURULDU 

Antalya Valiliği de projeyle ilgili 26 Aralık 2013'te 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verdi. Ancak, imza kampanyaları ve davalar sonunda Antalya 2'nci İdare Mahkemesi, Nisan ayında 'ÇED Gerekli Değildir' kararının yürütmesini durdurdu. Ardından Antalya l'inci İdare Mahkemesi de tahsise ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. 


Meydan




Haber Evrensel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Antalya'da Rixos Oteller Grubu'nun en özgün halkası olarak Beydağları Olimpos Milli Parkı içinde projelendirilen 'Dreams of Phaselis' otel projesi, tamamen rafa kalktı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, mevcut imar planlarının iptaline karar verdi. Antalya'da Phaselis projesine karşı başlatılan sivil hareketin avukatlığını üstlenen Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatlarından Tuncay Koç, kararın Phaselis'te bugüne kadar savundukları tezlerin ne kadar haklı ve bölgenin gerçeklerine uygun olduğunun ispatı olduğunu belirtti.


Evrensel






Haber Birgün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Antalya'nın Kemer İlçesi’nde AKP'ye yakınlığıyla bilinen işadamı Fettah Tamince'ye ait Rixos Oteller zincirine tahsis edilen Phaselis Antik Kenti ve Beydağları Olimpos Milli Parkı etkileşim sahasında yapılan kazı çalışmalarında tarihi yapı kalıntılarıyla insan iskeletleri bulunması üzerine, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tahsisin iptaline karar verdi.


Tamince’nin ‘Dream of Phaselis’ adlı oteli için iantik kent ve Milli Park etkileşim sahası içinde 180 dönüm alan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından şirkete tahsis edilmişti. Antalya Valiliği de proje için ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerekli değildir’ kararı vermişti. Karar üzerine ralarında Kemer Esnafı ve Turizmcileri Derneği, Doğa Dostları Spor Derneği, Çıralıyı Sevenler Derneği gibi sivil toplum örgütleriyle birlikte 15 isim projeye karşı hukuki mücadele başlatmıştı. Önce Antalya 2’nci İdare Mahkemesi, ‘ÇED raporu gerekli değildir’ kararına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Ardından Antalya 1’inci İdare Mahkemesi, alanın tahsisine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı vermişti.


DHA'da yer alan habere göre, mahkeme süreci devam ederken, Antalya Müze Müdürlüğü tarafından bölgenin belirli noktalarında birkaç gün önce kazı çalışması başlatıldı. Çalışmalar sonucunda bölgede birçok tarihi yapı kalıntısına ve insan iskeletlerine rastlandı. Phaselis İnisiyatifi kurucusu Melike Vergili başta olmak üzere çevre esnafı da bölgenin korunmasını talep etti. Bunun üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 11 Mayıs’ta bölgenin otel tahsisinin iptal edildiğini açıkladı.


Birgün


Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ANTALYA'DA Fettah Tamince'nin sahibi olduğu Rixos Oteller Grubu'nun en özgün halkası olarak Beyci ağları Olimpos Milli Parkı içinde projelendirilen 'Dreams of Phaselis' otel projesi, tamamen rafa kalktı. Antalya l'inci İdare Mahkemesi yer tahsisine ilişkin yürütmeyi durdurdu. 'Dreams of Phaselis' (Phaselis Rüyası) adı verilen projeyle bölgede içinde 6 tenis kortlu, 3 yüzme havuzlu, 280 odalı otel ve tatil köyü yapılması planlanmıştı. 


Yeni Yüzyıl



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ANTALYA Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Antalya Kemer'deki doğa ve tarih harikası Phaselis'in mevcut imar planlarının iptaline karar verdi. Böylelikle Phaselis'e yapılacak olan otel projesi rafa kalktı. Phaselis, Antalya Körfezi'nin batısında yükselen Beydağları'nın eteğinde Antik Likya uygarlığının Olimpos'la birlikte liman kentlerinden biri olarak tanınıyor. Gün yüzüne çıkarılan tarihi eserlerden çok daha fazlasının halen toprağın altında olduğu antik kentin etkileşim içinde olduğu 180 dönümlük alan 'Ares Faselis' adlı şirkete tahsis edilmişti. 'Dreams of Phaselis' (Phaselis Rüyası)adı verilen projeyle bölgede içinde 6 tenis kortlu, 3 yüzme havuzlu, 280 odalı otel ve tatil köyü yapılması planlanıyordu. Yeni alınan kararla proje alanı l'inci Derece Arkeolojik SİT alanı olarak işaretlendi. Bu da artık bölgede çivi bile çakılamayacağı anlamına geliyor.  


Vatan


Haber Haberci 07 gazetesinde şöyle yer buldu;


Phalesis rüyası bitti!


Antalya'da Rixos Oteller Grubu'nun en özgün halkası olarak Beydağları Olimpos Milli Parkı içinde projelendirilen 'Dreams of Phaselis' otel projesi, tamamen rafa kalktı. Antalya Kültür Varlıklarını Koııuııa Bölge Kurulu, mevcut imar planlarının iptaline karar verdi.

Phaselis, Antalya Körfezinin batısında yükselen Beydağları'nın eteğinde Antik Likya uygarlığının Olimpos'la birlikte liman kentlerinden biri olarak tanınıyor. Gün yüzüne çıkarılan tarihi eserlerden çok daha fazlasının halen toprağın altında olduğu antik kentin etkileşim içinde olduğu 180 dönümlük alan, turizm yatırımları için işadamı Fettah Tamince'ye ait Rixos Oteller Grubuna tahsis edildi. 

Tahsis, 'Ares Faselis' adlı şirket üzerinden düzenlenen 'Dreams of Phaselis' (Phaselis Rüyası) adı verilen projeyle bölgede içinde 6 tenis kortlu, 3 yüzme havuzlu, 280 odalı otel ve tatil köyü yapılması planlandı. 
Proje için imar planları değiştirildi, ilgili kurumlardan olumlu yazılar alındı. 
Antalya Valiliği de projeyle ilgili 26 Aralık 2013'te 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verdi. Ancak, 'Phaselis inisiyatifi' adıyla bir araya gelen sivil toplum örgütleri, Kemer ve Kumluca'dan yöre halkı projeye karşı büyük mücadele başlattı. İmza kampanyaları ve davalar sonunda, Antalya 2'nci İdare Mahkemesi, Nisan aynıda 'ÇED Gerelkl Değildir' kararının yürütmesini durdurdu. Ardından Antalya 1'inci idare Mahkemesi de tahsise ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

Projeyle ilintili açılan birçok dava hala devam ederken mahkemeye sunulan 29 sayfalık bilirkişi raporunda tahsisi yapılan 180 dönüm alanın Beydağları Sahil Milli Parla içinde, Phaselis Antik Kenti bitişiğinde bulunduğu belirtilerek, dava konusu proje alanının 20 dönümünün 1. Derece arkeolojik SİT alanı içinde yer aldığı kaydedildi. 

Raporda, proje alanının 154'ü Türkiye, 25'i bölgeye ait endemik 864 bitki türünü barındırdığı, tarihi- kültürel miras açısından Phaselis Antik Kenti'nin etkileşim sahası içinde yer aldığı kaydedildi. Aynca valiliğin 'ÇED Gerekli Değildir' kararını 23 gün gibi bir sürede verdiğine de dikkat çekti. Bilirkişi heyeti, ÇED kararı için şirketin 3 Aralıkta müracaat ettiğini, 26 Aralıkta da 'ÇED Gerekli Değildir' kararının, verildiğini vurguladı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Phaselis Antik Kentinde otel projesinin 20 dönümün içinde kaldığı 1 'inci Derece Arkeolojik SİT alanında kalan 878 parselin, SİT alanı dışında kalan kısmında sondaj çalışmalarına başladı. 

Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Uygarlıklarını Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Murat Arslan başkanlığındaki ekibin yapnğı çalışmalar Antalya Kültür Varlıklarını Konuna Bölge Kurulu'nun 22 Aralık tarihli toplantısında değerlendirildi. Sondaj kazısı sırasında açığa çıkan arkeolojik buluntuların 'korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları' kapsamında olduğu belirlendi. Bu kapsamda Phaselis Antik Kenti 1'inci Derece Arkeolojik SİT Alanı şuurları yeniden düzenlenip genişletilirken, bölgede mevcut imar planlarının da iptaline karar verildi. 

Antalya'da Phaselis projesine karşı başlatılan sivil hareketin avukatlığını üstlenen Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatlarından Tuncay Koç, Kurulun karara ekli haritasında, proje alanının 1 'inci Derece Arkeolojik SİT alanı olarak işaretlendiğini söyledi. Koç, kararın Phaselis'te bugüne kadar savundukları tezlerin ne kadar haklı ve bölgenin gerçeklerine uygun olduğunun ispatı olduğunu belirterek, "Kurulun aldığı bu kararla proje artık tamamen bitmiştir" dedi. 

Haberci 07


Geri Dön