26 / 11 / 2024

Antalya Kemerağzı-Kundu Mevkii'nin imar sorunu mecliste!

Antalya Kemerağzı-Kundu Mevkii'nin imar sorunu mecliste!

CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, Antalya İli Kemerağzı-Kundu Mevkii'ne yönelik imar değişikliklerine ve bölgedeki otellerin teftişine ilişkin soru önergesi hazırladı. Kara sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti..




Antalya Kemerağzı-Kundu Mevkii nin imar sorunu mecliste!


CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, Antalya İli Kemerağzı-Kundu Mevkii'ne yönelik imar değişikliklerine ve bölgedeki otellerin teftişine ilişkin soru önergesi hazırladı. Kara sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Kara önergesinde "2004 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile 2634 sayılı Turizmi Teşvik Yasası kapsamında alınan Kemerağzı-Kudnu Mevkii, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bu karar alınırken amaç bölgedeki turizmin canlanması olarak belirtilmiş ancak aradan geçen 12 yılda 20 kez nazım imar iptal edilirken, planlarda 10 revizyon yapılmıştır. Buna rağmen imar planları halen hayata geçirilememiş ve bölgede turizmin canlanması amacına uygun bir gelişme de sağlanamamıştır." diyerek sorduğu 13 soruya yanıt istedi.


Kara'nın soruları


1. Kemerağzı-Kundu Mevkiinde hazırlanan ve iptal edilen planlar ne zaman hayata geçirilecektir?


2. Bölgede bulunan turizm tesislerinin yer aldığı alanlar hangi şirketlere kaç yılında tahsis edilmiştir?


3. Her nazım imar plan değişikliği öncesinde bölgede bulunan otellerin yeni kat ve binalar için ruhsat aldıkları iddia edilmektedir? Bu iddialar doğru mudur? Bu iddialar doğru ise bu değişikliklerin yasal dayanağı nedir?


4. İddialara konu olan bölgede otellerin ilk imar planları ile bugünkü son durumları arasındaki fark nedir?


5. Kıyı kenar çizgisinden başlayarak turistik tesis ve otellerin her imar değişikliği ardından yatak sayıları ve otel alanları artarken 2. konut alanı olarak tabir edilen arka planda kalan arsaların bu plan değişiklikleri nedeniyle her defasında durduğu iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?


6. 2. konut alanı olarak belirlenen bölgede yatırımın durdurulmasının sebebi nedir? Bu alanda plan değişiklikleri ardından satış işlemi gerçekleştirilen arsalar var mıdır? Kimlere, hangi bedellerle satış gerçekleştirilmiştir?


7. Bakanlığınız bünyesinde Yatırımlar ve İşletmeler Genel Müdürlüğü sorumluluğunda olan bölgedeki turizm işletme sahipleri ile teknokratlar ve bürokratlar arasında imar değişiklikleri öncesinde yapılan "özel" görüşmeler var mıdır? Tespit edilmiş ise, sorumlular hakkında yapılan herhangi bir idari/yasal işlem var mıdır?


8. Söz konusu bölgede yer alan otellere ait İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına yapılan herhangi bir şikayet/başvuru var mıdır?


9. İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Müfettişlerince söz konusu bölgede yapılmış incelemeler hangi tarihlerde, hangi otellere aittir? Bu incelemeler ardından hazırlanan raporlar hangi doğrultudadır? Raporlar neticesinde Bakanlığınızca alınan önlemler nelerdir?


10. Müfettişlerce hazırlanan raporlarda otellerin işgal ve kaçak yapılarının tespit edildiği bilinmektedir. Bu doğrultuda otellere yapılan uyarı/işlemler nelerdir? Herhangi bir uyarı yapılmadıysa sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılması düşünülmekte midir?


11. Kemerağzı-Kundu Bölgesinde mülkiyeti hazineye ait orman vasıflı alanlar ile Devlet Ormanı sınırları içerisindeki parsellerin turistik alanlara tahsis edildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise, ormanlık alanların turistik tesis olarak kullanılmasına izin verilme gerekçesi nedir? Bu alanlar hangi şirketlere tahsis edilmiştir?


12. Bu tesislerin inşası esnasında kaç ağaç kesilmiştir?


13. Her imar plan değişikliğinde yatak sayılarının artması ile turizmcinin yatak başına devletten aldığı teşvikin de arttığı düşünüldüğünde, turizmci haksız kazanç elde etmiş olmuyor mu? Bu konunun önlenmesi için Hükümetinizce alınması düşünülen önlemler var mıdır?





Geri Dön